تعطیلی مراکز عرضه غیر مجاز دام زنده در خرم آباد

به گزارش دامپزشک نیوز_ زینب محمد خانی روز یکشنبه در جمع خبرنگاران بیان کرد: بنا به درخواست اداره دامپزشکی خرم آباد و مساعدت و دستور صریح دادستان شهرستان، درراستای جلوگیری ازشیوع بیماری کرونا وحفظ سلامت  شهروندان تمامی مراکز عرضه و فروش غیرمجاز دام زنده در خرم آباد تعطیل شد.

وی اظهارداشت: با توجه به شیوع بیماری کرونا مردم باید هرگونه خرید مواد خام دامی مورد نیاز خود را از مراکزی که تحت نظارت دامپزشکی بوده تهیه  و از خرید مرغ به صورت قطعه شده در مراکز عرضه خودداری کنند مگر اینکه این قطعه بندی ها به صورت بسته بندی و از طریق مراکز مجاز تحت نظارت دامپزشکی صورت گرفته باشد.

وی تاکید کرد: شهروندان بیش از پیش رعایت نکات بهداشتی را مدنظر داشته باشند و با مصرف درست لبنیات و مواد خام دامی تحت نظارت دامپزشکی ایمنی بدن خود را بالا ببرند.

محمدخانی در مورد روش مصرف گوشت قرمز و شیر تاکید کرد: گوشت به صورت پخته مصرف شود و شیر را بعد از شروع به دمای جوش به وسیله قاشق هم زده و به مدت ۳ تا ۵ دقیقه بجوشانید تا از سلامت کامل آن مطمئن شوید.

تاکنون ۴۷۰ نفر در لرستان به کرونا مبتلا شدند.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/

شهروندان شیر فله را از مراکز مجاز تهیه کنند

به گزارش دامپزشک نیوز_ حمیدرضا حسینی روز یکشنبه بیان کرد: سوپر مارکت‌ها مجاز به عرضه شیر فله نیستند و شهروندان می‌توانند هر گونه تخلف و موارد مشکوک را با تماس با شماره ۱۵۱۲ به کارشناسان دامپزشکی به منظور بررسی موضوع اعلام کنند.

مدیرکل دامپزشکی استان سمنان ادامه داد: مردم شیر فله را از مراکزی مانند سوپرمارکت‌ها که تحت نظارت اداره کل دامپزشکی نیستند خریداری نکنند، چرا که شیر عرضه شده در سوپرمارکت‌ها به دلیل فقدان نظارت، مورد تایید این اداره کل نیست.
حسینی خاطرنشان کرد: شهروندان شیر فله‌ای مورد نیاز خود را حتما از مراکز تحت نظارت این اداره کل مانند ماست‌بندی‌ها خریداری کنند.

وی بیان کرد: ۲۵۰ واحد ماست‌بندی در استان وجود دارد که تحت نظارت اداره کل دامپزشکی است و این اداره کل سالم بودن شیر آماده عرضه در این واحدها را تایید می‌کند.
وی یادآور شد: با توجه شیوع ویروس کرونا توصیه می‌شود به منظور انتقال آلودگی از سطوحی به سطوح دیگر برای تهیه شیر فله از ظروف یکبار مصرف استفاده شود.

حسینی تصریح کرد: حرارت هر عامل بیماری‌زا را از بین می‌برد و شیر فله خریداری شده نیز باید ۲۰ دقیقه در دمای جوش حرارت ببیند.

مدیرکل دامپزشکی استان سمنان خاطرنشان کرد: شهروندان شیر و محصولات لبنی را به منظور حفظ سلامت خود از مراکز مجاز و به صورت بسته‌بندی تهیه و استفاده کنند.

بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار راس دام سبک و حدود ۱۰۰ هزار راس دام سنگین در استان سمنان وجود دارد.

منبع:ایرنا

انتهای پیام/

یافته‌های جدید درباره احتمال انتقال کرونا میان انسان و حیوانات خانگی

به گزارش دامپزشک نیوزـ دکتر علی‌ صفر ماکنعلی معاون بهداشتی و پیشگیری این سازمان، ضمن تبریک فرارسیدن سال نو خورشیدی، در مورد شبهات و نگرانی‌ها در خصوص وجود سند و مدرکی دال بر انتقال ویروس جدید کرونا از حیوانات خانگی به انسان گفت: دپارتمان کشاورزی، شیلات و محافظت از منابع هنگ‌کنگ برای نخستین بار در 7 اسفند 1398 از یک سگ خانگی که گفته می‌شود یک پورمنیایی 17 ساله است، نمونه‌گیری و یک روز بعد، SARS-CoV-2 را در نمونه‌های جمع‌آوری شده شناسایی می‌کنند. این دپارتمان دوباره در تاریخ‌های 9، 12 و 15 اسفند ماه 98 نمونه‌گیری را تکرار و نتایج آن بصورت ‘مثبت ضعیف’ تایید شد.

وی در تشریح ویژگی نتیجه ‘مثبت ضعیف’ تشریح کرد: این به معنای آن است که مقدار کمی از RNA SARS-CoV-2 در نمونه‌ها دیده شده و نمی‌تواند تفریق کند که این نمونه‌ها آیا حاوی خود ویروس هستند یا فقط قطعات RNA از RNA SARS-CoV-2 ویروس هستند.

ماکنعلی با بیان اینکه آزمایش (RT PCR) توسط آزمایشگاههای دپارتمان کشاورزی، شیلات و محافظت از منابع هنگ‌کنگ و دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه این کشور انجام شده است، تصریح کرد: ‘آزمایشگاه دوم یک آزمایشگاه مرجع معتبر برای WHO جهت انجام آزمایش SARS-CoV-2 است و البته باید این نکته را نیز در نظر داشت که آزمایش RT PCR یک تست حساس و ویژه است و با سایر ویروس‌های کرونا در سگ و گربه واکنش متقاطع ندارد. نتایج آزمایش از هر دو آزمایشگاه نتایج مشابهی به همراه داشته است ‘

این مقام صاحب‌نظر در سازمان دامپزشکی کشورمان با بیان اینکه کارشناسان دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هنگ‌کنگ، کالج پزشکی دامپزشکی و علوم زندگی از دانشگاه شهر هنگ‌کنگ و سازمان جهانی بهداشت حیوانات (OIE) معتقدند سازگاری و پایداری نتایج نشان می‌دهد سگ خانگی ممکن است از نظر ویروس، سطح پایینی از آلودگی را داشته باشد، اظهار کرد: در حالی که مراجع ذیصلاح هنگ‌کنگ اظهارکرده اند این ممکن است یک مورد انتقال انسان به حیوان باشد، اما این هنوز حدس و گمان است و آزمایش‌های بیشتری جهت اطمینان خاطر انجام خواهد پذیرفت.

وی افزود: این سگ خانگی، یکی از 2 سگ خانگی است که در اتاق‌های جداگانه در یک مرکز در بندر هنگ‌کنگ پل هنگ کنگ- ژوآی- ماکائو تحت قرنطینه است. سگ خانگی دوم از نظر آلودگی به ویروس ‘منفی’ بوده است.

ماکنعلی با بیان اینکه سگ‌های خانگی مورد مراقبت قرار گرفته اند و هیچ علائمی از ابتلا به بیماری COVID-19 را نشان نداده‌اند، تصریح کرد: علاوه بر این، کارشناسان بیماری‌های عفونی و سازمانهای بین‌المللی بهداشتی در زمینه حیوانات اعتقاد دارند هیچ مدرکی در این مرحله از زمان وجود ندارد که نشان دهد حیوانات اهلی می‌توانند COVID-19 را به حیوانات دیگر یا انسان منتقل کنند.

معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی ایران در پاسخ به این پرسش خبرنگار پایگاه اطلاع‌رسانی این سازمان مبنی بر اینکه آیا SARS-CoV-2 می‌تواند حیوانات خانگی را آلوده کند، چنین پاسخ داد: ‘در حال حاضر پاسخ روشنی به این پرسش وجود ندارد و هیچ مدرکی مبنی اینکه حیوانات خانگی به این بیماری مبتلا بشوند به دست نیامده است. و کارشناسان بیماری‌های عفونی و همچنین مراجع ذیصلاح بین‌المللی بهداشت اعم از سازمان جهانی بهداشت دام (OIE )، سازمان جهانی بهداشت (WHO ) و مرکز کنترل بیماری‌های ایالات متحده آمریکا (CDC) اعلام کرده اند هیچ مدرکی دال بر اینکه سگ و گربه‌های خانگی می‌توانند منشاً یا عامل پخش SARS-CoV-2 باشند، وجود ندارد. با این وجود تحقیقات بیشتری در حال انجام است و هرچه اطلاعات بیشتری کسب شود، اطلاع‌رسانی صورت خواهد پذیرفت. با این حال از آنجا که حیوانات می‌توانند بیماری‌های دیگری را به مردم منتقل کنند و انسانها نیز می‌توانند بیماری‌ها را به حیوانات منتقل کنند، ضروری است که انسانها همیشه( قبل و بعد از تماس با حیوانات)، دستان خود را بشویند.

منبع: روابط عمومی سازمان دامپزشکی

انتهای پیام/

نکات الزامی در خرید گوشت و مرغ در شرایط شیوع کرونا

به گزارش دامپزشک نیوز، این روزها که بحث ویروسکرونا در کشور داغ شده، مردم نگران مواد غذایی که استفاده می‌کنند، هستند که مبادا آلوده به ویروس کرونا باشد. بخش عمده از محصولاتی که مردم استفاده می‌کنند، مربوط به محصولات دامی نظیر گوشت گاو،گوسفند، مرغ، لبنیات و ماهی است.

در این زمینه گفت‌وگویی با سامد برومندفر مدیرکل دفتر نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی سازمان دامپزشکی کشور انجام دادیم.

در این گفت‌وگو به موضوعاتی نظیر اینکه مردم چه نوع محصولات پروتئینی را خریداری کنند و چه مواردی را باید لحاظ کنند و اینکه آیا احتمال انتقال این ویروس از انسان به حیوان وجود دارد، پرداختیم. همچنین سؤالاتی نظیر راهکارهای مقابله از انتقال این ویروس به حیوان و اینکه آیا این ویروس در واردات محصولات گوشتی و نهاده‌های دامی ایجاد کرده و یا پروتکل‌های بهداشتی با سایر کشورها تغییراتی داشته یا نه پاسخ داده شده است.

گفت‌وگوی کامل را در زیر می‌خوانید:

آقای دکتر با توجه به شیوع ویروس کرونا در این کشور این نگرانی بین مردم وجود دارد که آیا استفاده از محصولات پروتئینی مانند گوشت، مرغ، ماهیان و تخم‌مرغ می‌تواند ناقل ویروس کرونا باشد و یا آیا اصولاً آنها باید نگران استفاده از این قبیل محصولات باشند؟

برومندفر: مردم هیچ گونه نگرانی برای مصرف این قبیل محصولات دامی مانند گوشت قرمز گاوی، گوسفندی، مرغ، تخم‌مرغ و ماهی‌ها نداشته باشند چرا که هیچ گونه شواهدی مبنی بر اینکه ویروس کرونا در دام‌های اهلی باعث ایجاد بیماری کند و یا از آنها به انسان منتقل شود به اثبات نرسیده است. ویروس کرونا از جهش ویروس آنفولانزا که منشأ اصلی آن حیات وحش و خفاش بوده به انسان منتقل شده است و فعلاً این ویروس بین انسان‌ها انتقال بیماری می‌کند و به ویژه در دام‌های اهلی ایجاد بیماری آنها به اثبات نرسیده است.

آیا این قبیل محصولات که در فروشگاه‌ها به ویژه در قصابی‌ها و مرغ‌فروشی‌ها عرضه می‌شود هیچ گونه نگرانی وجود ندارد آیا مردم با خیال راحت می‌توانند آنها را خریداری کنند؟

برومندفر: مردم باید از فروشگاه‌های معتبر خریداری کنند یعنی حتماً باید گوشت گاو و گوساله‌ای را که در کشتارگاه‌های معتبر کشتار شده خریداری کنند. همچنین باید مرغ‌هایی را که بسته‌بندی کامل دارد خریداری نمایند.

مردم که برای خرید به فروشگاه‌ها می‌روند چطور باید تشخیص بدهند که این محصولات در کشتارگاه‌های معتبر کشتار شده و یا این مرغ‌ها در بسته‌بندی‌های استاندارد و بهداشتی است.

 همه شقه‌های گاوی و گوسفندی باید دارای مُهر بهداشتی باشد و این نشان می‌دهد که آنها در کشتارگاه‌های مورد تأیید سازمان دامپزشکی کشور کشتار شده‌اند و مردم به هیچ عنوان نباید محصولات گوشتی را که این مُهر را ندارد خریداری کنند. همچنین بسته‌بندی‌های مرغ هم دارای سه گرید B، A و A پلاس است. گرید B دارای رنگ نارنجی، گرید A رنگ آبی و A پلاس رنگ سبز است.

آقای دکتر شاید برای مردم جای سؤال باشد که منظور شما از این گریدبندی‌ها چیست و مفهوم این تقسیم‌بندی‌ها چه می‌تواند باشد؟

مردم بدانند که در وهله نخست این بسته‌بندی به معنی سالم و بهداشتی بودن آن است اما این تقسیم‌بندی‌ها بر اساس طرحی از سازمان دامپزشکی کشور از 6 ماه پیش آغاز کرده است و بر اساس آن ما کشتارگاه‌های مختلف کشور را بر اساس این گرید تقسیم‌بندی کردیم. هر چه از B به سمت A پلاس می‌رویم کیفیت کشتارگاه‌های ما بهتر می‌شود بنابراین این گریدبندی نشانگر کیفیت کشتارگاه و در حقیقت کیفیت گوشت مرغ است و قیمت آن هم متفاوت است.

 پس آیا هر محصولات دامی که در فروشگاه‌ها عرضه می‌شود مردم می‌توانند اطمینان داشته باشند؟

از نظر محصولات دامی که با شرایطی که گفتم اگر خریداری شود هیچ مشکلی ندارد اما مردم باید نگران محصولاتی که به حالت غیراستاندارد و غیربهداشتی عرضه می‌شوند باشند چرا که درست است ویروس کرونا در دام وجود ندارد اما به صورت ثانویه می‌تواند آلوده باشد یعنی ویروس کرونا در مرحله نقل و انتقال و یا در فروشگاه‌های غیربهداشتی می‌تواند آلوده باشد. منظور من این نیست که خود محصول آلوده باشد بلکه به دلیل عرضه غیربهداشتی و غیراستاندارد امکان آلودگی وجود دارد بنابراین مردم باید حتماً چند نکته را مدنظر قرار دهند.

اینکه حتماً محصولات گوشتی که دارای مُهر و لیبل(برچسب) دامپزشکی است را خریداری کنند، دوم مرغ‌هایی که حتماً بسته‌‌بندی است را بخرند و همچنین از فروشگاه‌هایی خریداری کنند که نظارت بهداشتی کامل روی آنها صورت می‌گیرد.

 آقای دکتر در برخی مراکز عرضه محصولات پروتئینی گوشت مرغ را قطعه‌بندی می‌کنند آیا این مسأله ایرادی ندارد؟

چرا حتماً ایراد دارد و به همین دلیل سازمان دامپزشکی ابلاغ کرده که هیچ یک از مراکز عرضه حق ندارد مرغ را قطعه‌بندی و یا طعم‌دار کند چرا که همان ابزارها نظیر ساتور و تخته می‌تواند خود عامل انتقال بیماری باشد.

 آقای دکتر لبنیاتی‌های سنتی هم یکی از دغدغه‌ها در شرایطی که ویروس کرونا همه‌گیر شده، است  چون این محصولات بدون بسته‌بندی بهداشتی است و تقریباً هیچ نظارتی هم بر آنها وجود ندارد.

عرضه شیر خام در لبنیاتی‌های سنتی از نظر ما ممنوع است اما نظارت بر این صنف به عهده سازمان دامپزشکی کشور نیست.

پس نظر شما این است که بقیه محصولات مانند ماست و فرآورده‌های دیگر آنجا عرضه می‌شود ایرادی ندارد؟

نظر من این نیست چرا که موقعی که شیر خام به ماست تبدیل می‌شود بخش زیادی از مشکلات آن برطرف می‌شود اما من به عنوان یک دامپزشک به هیچ عنوان نه تنها شیر خام بلکه فرآورده‌های لبنی آن را نیز خریداری نمی‌کنم من ترجیح می‌دهم شیر پاستوریزه، لبنیات پاستوریزه و بهداشتی خریداری کنم.

آقای دکتر آیا نظارتی بر اجرای درست این مواردی که شما گفتید انجام می‌شود و اگر تخلفی اتفاق بیفتد چه کسی باید پاسخگو باشد؟

از همه مردم تقاضا می‌کنم که هر گونه تخلفی را در این گونه موارد دیدند حتماً به شماره 1512 اطلاع بدهند ضمن اینکه ناظران بهداشتی سازمان دامپزشکی هم به طور کامل به این موارد نظارت دارد.

برخی مردم به مناسبت‌های مختلف خودشان کشتار دام انجام می‌دهند به ویژه در مراسم مذهبی و در شهرستان‌ها در ایام نوروز این مسأله رایج‌تر است، آیا توصیه‌ای برای آنها دارید؟

مردم بدانند که به هیچ عنوان دامی را که خارج از کشتارگاه ذبح می‌شود را استفاده نکنند چرا که در کشتارگاه قبل از کشتار تمام بیماری‌های احتمالی بررسی می‌شود و ضابطین هم مسائل بهداشتی را کاملاً رعایت می‌کنند و انتقال هر گونه بیماری از این گونه محصولات دامی تقریباً به صفر می‌رسد اما اگر مردم از گوشت‌هایی که خودشان ذبح می‌کنند و یا در جاهای دیگری خارج از کشتارگاه‌ها ذبح می‌شوند استفاده کنند هیچ تضمینی برای آنها نیست. این مسأله فقط به خاطر ویروس کرونا نیست بلکه احتمال انتقال بیماری‌های خطرناک دیگری مانند تب کریمه کنگو و تب مالت و دیگر بیماری‌ها هم وجود دارد از آنجایی که بیماری‌های بسیار زیادی مشترک بین انسان و دام است بنابراین سلامت ما در گرو این است که محصولات دامی که استفاده می‌کنید از سلامت آنها کاملاً مطمئن شوید و توصیه ما این است که گوشت هیچ دامی که ذبح غیرمجاز شده را خریداری نکنید.

آقای دکتر این ویروس کرونا آیا امکان انتقال از دام به انسان را دارد؟

برومندفر: این ویروس دو دهه است تحت عنوان بیماری‌های سارس و مرس در جهان وجود دارد و اکنون جهش یافته به صورت سویه جدیدی به انسان منتقل شده است. این ویروس ابتدا از حیات وحش و خفاش‌ها جهش یافته و به انسان منتقل شده است و اکنون تنها انتقال مستقیم انسان به انسان را دارد.

آیا امکان انتقال بیماری در بین دام‌ها هم وجود دارد؟

برومندفر: دام‌ها تنها می‌توانند ناقل ویروس کرونا باشند و اکنون به هیچ عنوان در آنها باعث بیماری نمی‌شود.

آقای دکتر توضیح بیشتری می‌دهید؟

بله، مثلاً حیوانات خانگی تنها می‌توانند ناقل این ویروس باشند بدون اینکه خودشان و یا حیوان دیگری را بیمار کنند بنابراین در حال حاضر ویروس کرونا در حیوان اگر وجود هم داشته باشد آنها را مبتلا نمی‌کند اما حیوانات به عنوان ناقل این یروس می‌توانند باشند.

آیا حیوانات ناقل ویروس کرونا می‌توانند در انسان هم بیماری ایجاد کنند؟

نخیر اکنون امکان ایجاد بیماری در انسان وجود ندارد مگر اینکه به صورت جهش‌یافته به کرونا ویروس کووید 19 در بیاید.

آیا احتمال اینکه ویروس کرونا از انسان به حیوان منتقل شود وجود دارد؟

برومندفر: تا این لحظه چنین امکانی به اثبات نرسیده است اما هیچ چیزی برای این ویروس مشخص نیست و ما باید مجموعه اقداماتی را انجام دهیم که چنین امکانی در آینده وجود نداشته باشد.

شما چه اقدامات  بازدارنده‌ای را برای جلوگیری از انتقال این ویروس از انسان به حیوان انجام می‌دهید؟

در حال حاضر تمام مکان‌های کشتارگاه‌ها، نگهداری دام و طیور را سمپاشی مِی‌کنیم تا ارتباط بین ویروس کرونا با حیوان قطع شود در حقیقت این اقدام ما صرفاً به خاطر دام‌ها نیست بلکه ما می‌خواهیم با تولید محصولات غذایی سالم در خدمت مردم باشیم.

اقدامات ملی و فراملی در این زمینه آیا بوده و یا چه اقداماتی می‌تواند باشد؟

باید تأکید کنم که این ویروس آن چنان که سازمان بهداشت جهانی هم اعلام کرد، پاندمی (همه‌گیر) است. مفهوم آن این است که برای کنترل این بیماری در دنیا باید همه دست به دست هم دهند، همه نهادهای جهانی و کشورها باید با همدیگر همکاری کنند. در کشور نیز وزارت بهداشت، سازمان دامپزشکی و محیط زیست همه باید همکار همدیگر باشند و این اقدامات می‌تواند مسیر مقابله با ویروس را هموارتر کند.

آیا پس از شیوع ویروس کرونا در زمینه واردات گوشت مشکلاتی داشته‌ایم، چرا که به هر حال کشور سالانه نیاز به 150 تن واردات گوشت دارد.

چنین مشکلی تا به حال وجود نداشته است و واردات ما کماکان با رعایت تمامی ملاحظات بهداشتی انجام می‌شود. مثلاً به محض اینکه محصولات دامی و یا نهاده‌های دامی وارد می‌شود کاملاً ضدعفونی شده و پس از تخلیه هم دوباره ضدعفونی می‌شود. یعنی یکبار در مبادی ورودی به کشور و بار دیگر در زمان تخلیه همه آنها ضدعفونی می‌شوند و تا هر گونه احتمال انتقال این ویروس را به صفر برساند. ضمن اینکه از دو ماه پیش این ویروس در چین ظهور کرد هر گونه واردات را از این کشور محدود کردیم.

در دو ماه گذشته چه میزان واردات گوشت و نهاده‌های دامی انجام داده‌اید؟

واردات گوشت ما از برزیل است و گوشتی که امروز بخواهد از این کشور وارد شود حداقل 4 ماه پیش تولید شده بنابراین هیچ نگرانی از آلودگی به ویروس کرونا ندارد چون عمر این ویروس در انسان از دو ماه پیش است اما جزئیات مربوط به واردات را باید از مسؤول بخش واردات بپرسید.

 آیا طی این دو ماه گذشته که ویروس کرونا در بیش از 150 کشور جهان شیوع پیدا کرده پروتکل‌های بهداشتی خودتان را تغییر داده‌اید؟

 پروتکل‌های بهداشتی با کشورهایی که مراوده داریم در شرایط خاص مورد بازنگری قرار می‌گیرد و در این زمینه هم اگر به شرایط خاصی رسیدیم که لازم به بازنگری باشد حتماً این کار را انجام خواهیم داد.

اگر نکته باقی مانده است که بخواهید اشاره کنید بفرمایید

باز به همه مردم تأکید می‌کنم که هیچ نگرانی از استفاده محصولات پروتئینی دامی وجود ندارد چرا که این ویروس در حیوانات باعث بیماری نمی‌شود. تنها نگرانی این است که در فرایند انتقال و ذبح این محصولات آلوده شوند و برای جلوگیری از این امر حتماً گوشت گاو و گوسفندی را که مُهر و لیبل سازمان دامپزشکی دارد را خریداری کنند و همچنین مرغ‌های بسته‌بندی شده را بخرند و به هیچ عنوان به فروشندگان اجازه خرد کردن و قطعه قطعه کردن آنها را ندهند چرا که از نظر سازمان دامپزشکی ممنوع است و شیر خام هم خریداری نکنند و از شیرها و لبنیات پاستوریزه و بهداشتی مصرف کنند.

منبع:فارس

انتهای پیام/

خبر خوش معاونت بهداشت و پیشگیری برای مسئولین فنی بهداشتی

به گزارش خبرنگار دامپزشک نیوز، معاونت بهداشتی و پيشگيری سازمان دامپزشکی همیشه در خط مقدم این سازمان برای پيشگيری و ريشه كنی بيماري های واگير دار و قرنطينه ای دام، مبارزه با بيماري‌های مشترك بين انسان و حيوان، پيگيری و نظارت برای استقرار سيستم مراقبت بيماری های دامی، تدوين دستورالعمل های فنی واجرايی بهداشتی در چند بخش و … تلاش می کند.  نقش پر اهیمت این معاونت در سازمان دامپزشکی ما را بر آن داشت تا به گفت و گویی تفصیلی با دکتر علی صفر ماکنعلی معاون بهداشت و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور بپردازیم. او در این گفت و گو به ارزیابی آنچه در سال 98 در این معاونت گذشته اشاره می کند و از برنامه های سال جدید این معاونت سخت گفته است او  همچنین در این گفت و گو نیز  به یک خبر خوش برای مسئولین فنی بهداشتی نیز اشاره می کند.

در ادامه مشروح این گفت و گو  از نظر می گذرانید:

دامپزشک نیوز: آقای دکتر به عنوان معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور سال 98 را در حوزه دامپزشکی چگونه ارزیابی می کنید؟

سال 98 را می توان یکی از سال های موفق سازمان دامپزشکی به حساب آورد سالی که بسیاری از بیماری های مهم که اثرات زیانباری بر اقتصاد دامپروری و به تبع آن اقتصاد کشور دارا می باشند کنترل و کاهش بسیار محسوس داشته اند که در این رابطه می توان به مواردی مانند بیماری های آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، تب برفکی ، بیماری نیوکاسل در سه ماه آخر سال 98 و موارد بیماری های آبزیان اشاره کرد در سال 98 از اقدامات مهم حوزه معاونت بهداشتی و پیشگیری اصلاح و بازنگری دستورالعمل ها و تدوین دستورالعمل های جدید بر اساس رفرنس و مصداق های علمی و استاتداردهای ملی و بین المللی بود که در این مورد می توانم به تدوین دستورالعمل های مرتبط با ارتقای کیفیت گوشت مرغ، تخم مرغ برنامه های ملی مقابله با بیماری سالمونلا PPR و ….. اشاره کنم. در اینجا اگر بخواهم به اهم اقدامات سازمان دامپزشکی کشور در سال 98 در حوزه بهداشتی و پیشگیری اشاره کنم می توان به 8 مورد از قبیل حادثه سیل، پیشگیری از بیماری ها، به روزرسانی و بازنگری ضوابط و دستورالعمل ها در راستای روان سازی انجام امور، برون سپاری امور به استان ها و تفویض اختیار در راستای تمرکززدایی، اجرای طرح ها و برنامه های ملی، توسعه همکاری با سازمان تحقیقات، اموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی در اجرای برنامه های ترویجی، جلب مشارکت تشکل ها در تصمیم گیری های فنی و دستورالعمل های تدوین شده، توسعه صادرات فراورده های دامی و تسهیل فرایند ترخیص کالاهای وارداتی اشاره کرد.

در حادثه سیل ابتدای سال استان های گلستان، لرستان، خوزستان و مازندران و اواخر سال استان سیستان و بلوچستان مجموعه دامپزشکی کشور همراه با سایر گروههای امدادی حضوری چشمگیر داشت که از مهمترین اقدامات دامپزشکی در حوزه معاونت بهداشتی و پیشگیری می توان به اطلاع رسانی و هشدار سیل به دامداران و سایر بهره برداران دامپزشکی،  همکاری در جابجائی دام ها از مناطق پر خطر به مناطق امن از سیل و برنامه ریزی و هماهنگی با کشتارگاه های صنعتی دام و طیور به منظور کشتار اضطراری دام و طیور در معرض سیل،  جمع آوری و دفن لاشه های دام و طیور، پایش و بررسی بیماری های دامی و بیماری های مشترک انسان و دام و  واکسیناسیون دام ها علیه بیماری های دامی بوده است.

این اقدامات سبب شد ما شاهد موردی از شیوع بیماری در مناطق زلزله زده نباشیم که جا دارد بنده اینجا از کلیه همکاران در استان های درگیر سیل و همچنین استان های معین تشکر نمایم.

درباره مورد دوم پیشگیری از بیماریها همانطور که اشاره شد در سال 98 شاهد کاهش موارد بیماری های دامی در کشور بوده ایم که در این مورد می توان به پیشگیری و کنترل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان بر اساس راهبرد جدید سازمان دامپزشکی کشور در مقابله با بیماری، پیشگیری و کنترل بیماری پبرین در کرم ابریشم، کاهش موارد بیماری های تب برفکی، بروسلوز، سل، مشمشه و شاربن ، کاهش موارد بیماری های  مشترک انسان و دام با اجرای برنامه واکسیناسیون و برنامه های آموزش و ترویج ،کاهش موارد بیماری هایی مانند VHS  (بیماری سپتی سمی خونریزی دهنده ویروسی) و IHN (نکروز عفونی بافتهای خون ساز)، پیشگیری از ورود بیماری KHV (کوی هرپس ویروس) به کشور اشاره کرد.

سومین مورد و از اقدامات مهم معاونت بهداشتی و پیشگیری در سال 98 به روز رسانی و بازنگری در دستورالعمل های قبلی و تدوین دستورالعمل های جدید با لحاظ شرایط اجرایی آن در استان ها بوده است تا ضمن رعایت ضوابط بهداشتی و قرنطینه ای قابلیت اجرا داشته باشد بر این اساس در کمیته های تخصصی که با حضور تشکل های صنفی مربوطه برگزار می گردد این دستورالعمل ها مورد بازنگری  قرار گرفته و در صورت لزوم اصلاح می گردد.

درباره مورد چهارم، برون سپاری امور به استان ها و تفویض اختیار در راستای تمرکززدایی باید بگویم در راستای روان سازی فرایند اجرایی امور مرتبط با بهره برداران دامپزشکی و دسترسی سریع ایشان به خدمات مورد نیاز، کلیه امور قابل واگذاری در سال 98 نیز به واحدهای استانی واگذار گردید و در این رابطه خدمات قابل واگذاری مرتبط با حوزه های مختلف دام، طیور، آبزیان و امور مرتبط با قرنطینه و بهداشت فراورده های دامی به واحدهای استانی واگذار گردید که این موضوع در ارائه بهینه و سریع خدمات به بهره برداران نقش مهمی داشته است.

مورد پنجم نیز اجرای طرح ها و برنامه های ملی بود که از مهمترین برنامه ها و طرح هایی که در حوزه معاونت بهداشتی و پیشگیری در سال 98 تدوین و اجرا گردید می توان به برنامه اجرایی کاهش سالمونلا، برنامه ملی مقابله با انفلوانزای فوق حاد پرندگان، برنامه ملی کنترل بیماری نیوکاسل، ساماندهی  مصرف بهینه واکسن های دامی در کشور، استفاده از واکسن همولوگ اکتیما و لمپی اسکین، اقدامات اولیه در راستای برنامه جامع خدمت رسانی به عشایر کشور، تدوین برنامه مقدماتی بیماری های شتر کشور، تدوین برنامه مقدماتی بیماری زبان آبی در کشور، برنامه ملی راهبردی کنترل بیماری لکه سفید، برنامه مراقبت و کنترل  از بیماری های VHSو IHN، برنامه مراقت از بیماری های KHV، برنامه اجرایی طرح ارتقاء کیفیت گوشت مرغ، برنامه ملی ارتقاء کیفیت بهداشتی و تضمین سلامت تخم مرغ اشاره کرد.

در تشریح مورد ششم ،توسعه همکاری با سازمان تحقیقات، اموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی در اجرای برنامه های ترویجی  نیز باید بگویم از اقدامات مهم معاونت بهداشتی و پیشگیری در سال 98 که از سال 97 آغاز شده بود همکاری با سازمان تحقیقات، اموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی در اجرای برنامه های ترویجی برای بهره برداران دامپزشکی بود که برای اولین بار بصورت متمرکز و سراسری اجرا گردید که این امر نقش مهمی در ارتقای دانش بهره برداران دامپزشکی داشته است.

مورد هفتم  نیز که جلب مشارکت تشکل ها در تصمیم گیری های فنی و دستورالعمل های تدوین شده است در راستای توسعه فضای کسب و کار به کلیه واحدهای زیر مجموعه ابلاغ گردیده است تا در تصمیم گیری های فنی و تهیه دستورالعمل ها از نظرات تشکلها استفاده و از ایشان در جلاسات کمیته های تخصصی دعوت گردد که این موضوع نقش مهمی در روان سازی انجام امور و تدوین دستورالعمل هایی اجرایی در سازمان داشته است.

مورد هشتم نیز درباره توسعه صادرات فراورده های دامی و تسهیل فرایند ترخیص کالاهای وارداتی بود که  باید عنوان کنم توسعه و روان سازی ارائه خدمات مرتبط با صادرات دام و فراورده های آن به سایر کشورها از جمله کشورهای اتحادیه اروپا، روسیه، چین، آسیای میانه، خاورمیانه و کشورهای شرق آسیا از طریق تفویض اختیار به استان ها از جمله اقدامات این معاونت در حوزه صادرات بوده است. در رابطه با اصلاح فرایند ترخیص کالای های وارداتی حوزه دامپزشکی نیز با همکاری سازمان ملی استاندارد و تشکیل تیم های مشترک نمونه برداری و انجام ازمایش در ازمایشگاه های مورد تأیید رو سازمان شرایط ترخیص نهاده های دامی تسهیل گردید.

در نهایت لازم است بگویم مواردی که مطرح شد بخشی از اقداماتی است که معاونت بهداشتی و پیشگیری سازمان با همکاری و مساعدت ریاست محترم و  سایر معاونت های سازمان به مورد اجرا گذاشته است تا شرایط بهتری برای روند، تولید، فراوری و عرضه فراورده های خام دامی و به تبع آن تأمین بهداشت و سلامت مواد غذایی با منشأ دامی فراهم شود.

دامپزشک نیوز: در زمینه بهداشت و پیشگیری از بیماری ها، این سازمان در سال گذشته با چه چالش هایی رو به رو بود و کدام اتفاقات این سازمان را با چالش  جدی مواجه کرد؟

سال 1398 را باید سالی پرکار برای سازمان دامپزشکی کشور و به تبع آن معاونت بهداشتی و پیشگیری دانست. وقوع سیل ابتدای سال در چهار استان مازندران، گلستان، لرستان و خوزستان و سیل آخر سال استان سیستان و بلوچستان، رخداد تلفات پرندگان تالاب میانکاله ، بیماری نیوکاسل در تعدادی از واحدهای پرورش طیور، تلفات میگو بر اثر بیماری لکه سفید در گمیشان استان گلستان، موضوعات مرتبط با تحریم های ظالمانه آمریکا علیه کشورمان که در مواردی برنامه های پیشگیری از بیماری را تحت شعاع قرار داد مواردی بودند که معاونت بهداشتی و پیشگیری در سال 98 با آنها روبرو شد و ما برای هر یک از این رخداد با برنامه  عمل کردیم  در خصوص سیل با توجه به اینکه با توجه به شرایط هشدار قبل از وقوع سیل ما یک برنامه مدیریت بحران را ابلاغ و ادارات کل دامپزشکی استان های درگیر سیل با همکاری استان های معین بر اساس آن عمل کردند که نتیجه آن مدیریت بحران در خصوص پیشگیری از بیماری های دامی و مشترک انسان و دام بود در خصوص رخداد میانکاله هم ما همه فرضیه های مطرح را بررسی و آزمایش کردیم و بر اساس نتایج بررسی اپیدمیولژک و نتایج آزمایشگاهی مورد تأیید مرکز ملی تشخیص علت تلفات را اعلام کردیم، در رابطه با بیماری نیوکاسل هم ما برنامه واکسیناسیون طیور بومی را اجرا کردیم و اقدامات بهداشتی را با همکاری تشکل ها و مسئولین فنی بهداشتی که این موضوع سبب شد در سه ماهه آخر شاهد روند خوب کاهشی بیماری باشیم.در خصوص بیماری لکه سفید منطقه گمیشان هم ما برنامه ای را تدوین و در منطقه اجرایی کردیم که باعث کتترل بیماری در منطقه گردید.

 دامپزشک نیوز: در سال جدید سازمان دامپزشکی برای بهبود وضعیت کسب و کار دامپزشکان چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی برنامه ای دارد؟

سیاست ها و برنامه های اجرایی معاونت بهداشتی و پیشگیری در سال99 در راستای ارتقای کیفی و کمی خدمات و در راستای توسعه فضای کسب و کار در شرایط تحریم ظاللمانه کشور  خواهد بود که اهم سیاست ها و برنامه های معاونت بهداشتی و پیشگیری  شامل، به روز رسانی برنامه های پیشگیری و مبارزه با بیماری های دامی، بهینه سازی عملکرد سازمان در حوزه معاونت بهداشتی و پیشگیری با اجرای برنامه ارزیابی عملکرد در قالب Monitoring& Evaluation ، ارتقا کیفیت و تضمین سلامت فراورده های خام دامی، تسهیل فرایند واردات و ترخیص فراورده های دامی، توسعه همکاری های بین المللی با کشورهای خارجی در قالب پروتکل های بهداشتی، توسعه همکاری با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا خواهد بود.

که مورد نخست یعنی به روز رسانی برنامه های پیشگیری و مبارزه با بیماری های دامی و اجرای صحیح و بموقع این برنامه ها از اولویت های کاری معاونت در سال 99 بوده که در ادامه روند سال 98 در سال 99 نیز ادامه خواهد یافت  که بر این اساس دفاتر تخصصی بهداشت و مدیریت بیماری های دامی ، بهداشت و مدیریت بیماری های طیور و زنبور عسل و بهداشت و مدیریت بیماری های دامی بر اساس سیاست ابلاغی نسبت به  اجرای برنامه ها با همکاری ادارات کل دامپزشکی استان ها، تشکل های صنفی اقدام خواهند نمود.

همچنین در خصوص مورد  دوم بهینه سازی عملکرد سازمان در حوزه معاونت بهداشتی و پیشگیری با اجرای برنامه ارزیابی عملکرد در قالب Monitoring& Evaluation  باید بگویم نظارت مستمر بر عملکرد واحدهای زیرمجموعه در قالب برنامه Monitoring& Evaluation بمنظور ارزیابی عملکرد واحدهای زیرمجموعه و ادارات کل دامپزشکی استان ها در جهت توسعه نقاط قوت و رفع نقاط ضعف و توانمند سازی واحدهای زیر مجموعه اجرا خواهد شد.

ارتقاء کیفیت و تضمین سلامت فراورده های خام دامی، از برنامه های دیگر حوزه معاونت بهداشتی و پیشگیری است که بهمین منظور با  توسعه نظارت بهداشتی بر مراکز تولید، عرضه و فراوری و با بکارگیری تمامی ظرفیت های سازمان و ادارات کل دامپزشکی استان ها تلاش خواهد گردید تا زمینه ارتقا کیفیت و تضمین سلامت فراورده های خام دامی فراهم گردد.

در مورد تسهیل فرایند واردات و ترخیص فراورده های دامی  نیز لازم به ذکر است که با توجه به تفویض اختیارهای انجام شده به ادارات کل دامپزشکی استان ها و ارائه خدمات غیر حضوری و همکاری های بین بخشی از جمله با سازمان ملی استاندارد ایران شرایط واردات و ترخیص فراورده های دامی تسهیل شده است.

از دیگر اقدامات معاونت در سال آینده توسعه همکاری های بین المللی در قالب پروتتکل های بهداشتی است که این روند در سال 98 نیز وجود داشت و ما پروتکل های بهداشتی با کشورهایی مانند برزیل، کشورهای آسیای میانه و اتحادیه اقتصادی اوراسی داشتیم.

در مورد توسعه همکاری با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز از اقدامات مهم این معاونت در سال 1399 توسعه همکاری با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا با توجه به عضویت کشورمان در قالب یک موافقت نامه اقتصادی با این اتحادیه است که حوزه دامپزشکی یکی از بخش های مهم این همکاری ایت بهمین منظور در حوزه معاونت بهداشتی کارگروه ویژه اوراسی تشکیل و در حال فعالیت است تا زمینه توسعه همکاری بویژه فراهم آوردن شرایط صادرات از کشورمان به کشورهای عضو که یک بازار بسیار مناسب هست فراهم گردد.

اما از چالش ها و مشکلات پیش رو که ممکن است در اقدامات تأثیر گذار باشد می توانم به محدودیت های موجود در  تأمین به میزان نیاز و بموقع نهاده ، موارد بیولوژیک و کیت های آزمایشگاهی مورد نیاز، ساختار بهداشتی نامناسب برخی از مراکز تولید، فراوری و عرضه و بیماری های نوپدید و بازپدید که می توانند در مواردی بروز داشته باشند  اشاره کنم که می توانند در اقدامات معاونت تأثیرگذار باشند و بر این اساس تلاش خواهیم کرد تا اقدامات پیشگیرانه در این موارد را در نظر بگیریم.

دامپزشک نیوز: در سال جدید سازمان دامپزشکی برای بهبود وضعیت کسب و کار دامپزشکان چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی برنامه ای دارد؟

اجرای ماده 34 قانون برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران از مواردی است که معاونت بهداشتی در راستای بهبود شرایط کاری مسئولین فنی و بهداشتی در واحدهای پرورش و مراکز وابسته پیگیری میکند که می تواند در امنیت شغلی مسئولین فنی بهداشتی موثر بوده البته  اجرای آن می تواند اعمال نظارت بهداشتی در مراکز موضوع ماده 34 را افزایش دهد.

پیگیری موضوع ماده 19 نیز از مواردیست که معاونت بهداشتی و پیشگیری با همکاری سازمان دامپزشکی در دستور کار خود دارد که امیدوارم بتوانیم با توجه به تمدید بازنگری پنجم بتوانیم در سال 99 بازنگری جدید این دستور العمل را با اخذ نظرات سازمان نظام دامپزشکی و تشکل های صنفی دامپزشکی و مسئولین فنی بهداشتی ابلاغ گردد تا شرایط شغلی مسئولین فنی بهداشتی بهبود یافته و امنیت شغلی ایشان فراهم گردد.

از اقدامات دیگر معاونت بهداشتی و پیشگیری توجه به تشکل های صنفی دامپزشکی است که در این مورد می توانم به تشکل های صنفی مسئولین فنی بهداشتی اشاره کنم که جهت پیگیری موضوعات ایشان جلسات مشترک برگزار و موضوعات ایشان پیگیری گردیده است.  استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در اجرای برنامه های پیشگیری از بیماری از اقدامات دیگر معاونت بهداشتی است که با توجه به واگذاری بخشی از عملیات مایه کوبی علیه بیماری های دامی شرایطی فراهم گردیده است تا دامپزشکان و سایر رده ها فعالیت بیشتری در این زمینه داشته باشند و این موضوع نقش مهمی در بهبود فضای کسب  و کار این بخش داشته است.

در حوزه بخش دولتی نیز برنامه معاونت بهداشتی اجرای برنامه های با اخذ نظرات استانی است که این موضوع سبب می گردد معاونت در اجرای بهینه برنامه هایش از نظرات ادارات کل دامپزشکی استان ها و به تبع آن دامپزشکان و سایر رده های دامپزشکی در بهبود مستمر خدماتش بهره بگیرد.

دامپزشک نیوز: در کمک به پیشگیری از بیماری های دام و طیور و به طور جدی تر بیماری های طیور این سازمان چه اهدافی را دنبال می کند؟

در خصوص پیشگیری از بیماری های دام و طیور سیاست این معاونت برنامه محور است یعنی ما برای پیشگیری و مقابله با هر بیماری برنامه داریم و دفاتر مختلف معاونت بایستی بر اساس برنامه ها و دستورالعمل های مشخص که در بر اساس یک الگوی مصوب تهیه و ابلاغ می گردد اقدام نمایند در این فرایند هر دفتر برنامه  را در کمیته های تخصصی خود که با مشارکت کارشناسان دفتر ، تشکل ها و در صورت نیاز نمایندگانی از دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی است تهیه و سپس آنرا برای اخذ نظرات کارشناسان استانی به اداره کل دامپزشکی استان ها ارسال و پس از اخذ نظرات استان و اعمال این نظرات در صورتیکه قابلیت اجر داشته باشد آنرا برای شورای هماهنگی معاونت که متشکل از مدیران کل دفاتر زیرمجموعه معاونت و مرکز ملی تشخیص است ارسال و پس از بحث و بررسی و تأیید در این شورا برای شورای معاونین سازمان ارسال و پس از تصویب در این شورا ابلاغ می گردد یعنی یک دستورالعمل با بهره گیری از نظرات دست اندرکاران و کارشناس مربوطه تهیه تا قابلیت اجرا داشته و  مهمتر از همه دارای مصداق و رفرنس داشته باشد تا ابلاغ گردد برای همین در پیشگیری از بیماری های به مصداق و رفرنس توجه ویژه ای وجود دارد. بر همین اساس در خصوص بیماری های طیور هم برنامه محور کار می کنیم و هدف ما پیشگیری از بیماریها با بهره گیری از ظرفیت خود واحدها و همراهی بخش خصوصی و استفاده از سامانه های تخصصی  بویژه GIS است و ما این ظرفیت را در سامانه GIS  فراهم کردیم تا کلیه داده ها در آن ثبت گردد و قابلیت ردیابی بیماری ها و تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز فراهم گردد. در سال 98 برنامه های مختلفی در زمینه بیماری های طیور اجرایی گردید که در این رابطه می توانم به تدوین و ابلاغ برنامه ملی کاهش بیماری سالمونلا برای اولین بار، ادامه فرایند اجرایی برنامه مقابله با انفلوانزای فوق حاد پرندگان و اجرای بخشی از برنامه ملی مقابله با بیماری نیوکاسل یعنی اجرای برنامه سراسری واکسیناسیون طیور بومی اشاره کنم. در سال 99 ما برنامه کامل نیوکاسل را اجرایی خواهیم که اجرای می تواند نقش مهمی در مقابله با این بیماری داشته باشد ما بمنظور تدوین این برنامه طی یک فراخوان از همه کارشناسان ، مراکز علمی و تشکل ها دعوت کردیم تا بتوانیم یک برنامه جامع تهیه و اجرایی کنیم.

دامپزشک نیوز: در پایان اگر مطلبی در پرسش های ما مغفول مانده است بفرمایید؟

در پایان می خواهم از این رسانه اعلام کنم که معاونت بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی از نظرات کلیه کارشناسان و مراکز علمی در تدوین و اجرای برنامه های بهداشتی و پیشگیری از بیماری استقبال می کند و آماده است در صورت تمایل همکاری، از ظرفیت ایشان در کمیته های تخصصی دفاتر مختلف استفاده و نظرات کاربردی بر اساس رفرنس و مصداق را در برنامه های معاونت استفاده نماید.

سپیده قاضی نژاد

انتهای پیام/

۱۰ نکته جالب درباره خزندگان و دوزیستان

به گزارش دامپزشک نیوزـ با توجه به اینکه در ایران گونه‌های مختلفی از خزندگان و دوزیستان داریم و برخی از این گونه‌ها در معرض خطر انقراض هستند در قالب ۱۰ نکته به خزندگان و دوزیستان ایران و دلایل در معرض انقراض بودن برخی از آن‌ها پرداخته می‌شود.

* «خزندگان» و «دوزیستان» دو گروه مختلف از مهره‌داران هستند که معمولا در علم «هرپِتالوژی» یا همان «مطالعه توام خزندگان و دوزیستان» با هم مطالعه می‌شوند و در مطالعات علمی با همدیگر از آن‌ها صحبت می‌شود اما در واقع تفاوت‌های بسیاری با یکدیگر دارند.

* خزندگان و دوزیستان تفاوتهایی دارند.به عنوان نمونه  دوزیستان یک مرحله «دگردیسی» دارند؛ یعنی در مرحله لاروی دارای آبشُش هستند که بعد از دگردیسی تبدیل به شش می‌شود اما خزندگان از زمانی‌که از تخم بیرون می‌آیند دارای شُش هستند. نوزادان خزندگان از زمانی‌که متولد می‌شوند شبیه والدین‌شان هستند اما دوزیستان اینگونه نیستند. دوزیستان پوست لطیف‌تر و فاقد پولک دارند اما خزندگان پوست‌شان زمخت‌تر و پولک‌دار است و ساختار تخم آن‌ها متفاوت است به گونه ای که اطراف تخم دوزیستان ساختاری ژله‌ای دارد اما خزندگان با تخمگذاری در محیط‌های خشکی سازگاری پیدا کردند بنابراین روی تخم‌شان پوسته آهکی دارند که با محیط‌های خشک سازگار است.

* در بین دوزیستان گونه‌های اندمیک (بوم‌زاد) زیادی در کشور داریم مانند سمندرها که بیشتر آن‌ها گونه‌های اندمیک کشور و به‌طور ویژه زیستگاه‌های زاگرس هستند.

* در خزندگان گونه‌های شاخص و اندمیک بسیاری وجود دارد مانند «افعی شاخدار دم‌عنکبوتی» که پراکنش جهانی آن به بخش‌های کوچکی از استان‌های ایلام و کرمانشاه محدود و «افعی کوهستانی لطیفی» که پراکنش جهانی آن به بخش کوچکی از کشور یعنی «پارک ملی لار» واقع بین استان‌های تهران و مازندران محدود می‌شود.

* «گکو پارسی» گونه‌ای است که هانیه غفاری – عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان- به‌همراه همکارانش کشف کردند و گونه اندمیکی‌است که طی چند سال گذشته به عنوان گونه‌ای جدید به خزندگان کشور معرفی شد.

* بسیاری از گونه‌های خزندگان و دوزیستان کشور در معرض خطر انقراض هستند و مهم‌ترین دلیل آن تخریب زیستگاه و ایجاد آلودگی در آن‌ها است. دلایل در معرض خطر انقراض بودن گونه‌های مختلف متفاوت است اما به‌صورت کلی بیشتر تخریب زیستگاه و دخالت عوامل انسانی باعث تهدید این گونه‌ها می‌شود.

* به‌صورت مشخص آن گونه‌هایی که معمولا شب عید به عنوان حیوان خانگی به فروش می‌روند بیشتر در معرض تهدید هستند مانند «سمندر کوهستان کایزر» یا همان «سمندر کوهستانی لرستانی» و گونه‌های دیگری که در این بازارها به فروش می‌روند. با توجه به اینکه یکی از عللی که گونه‌های بومی ما در معرض تهدید هستند خرید و فروش آن‌ها در شب عید است، اگر مردم این گونه‌ها را خریداری نکنند قاچاقچیان و صیادان نیز آن‌ها را از زیستگاه‌شان جدا و به بازار عرضه نمی‌کنند.

*«گاندو» یا همان «تمساح پوزه کوتاه ایرانی» گونه‌ای است که پراکنش آن در کشور در قسمت جنوب استان سیستان و بلوچستان است و تعارض آن با انسان بویژه در سال جاری همزمان با وقوع سیل در این استان  پررنگ و حمله آن به انسان نیز گزارش شد اما به‌طور کلی مهم‌ترین عامل تهدید گاندو در کشور کمبود یکی از منابع حیاتی این گونه یعنی آب است و در آن منطقه هم برای انسان و هم گونه گاندو آب کم است بنابراین این گونه در معرض خطر انقراض است. به‌دلیل کمبود آب در روستاهایی که این گونه در آن پراکنش دارد مردم آن منطقه نیز از همان برکه‌هایی که زیستگاه گاندو هست آب خود را تامین می‌کنند بنابراین اگر آب شرب مردم این مناطق تامین شود تا حدی تعارض بین انسان و گاندو کاهش پیدا می‌کند اما میزان بارندگی سالانه این مناطق نیز  در حفظ این گونه از خطر انقراض نقش مهمی دارد.

* به‌طور کلی در ایران ۱۰ گونه لاک‌پشت وجود دارد که پنج گونه آن دریایی هستند و تنها در خلیج فارس و دریای عمان وجود دارند، دو گونه لاک پشت خشکی‌زی مانند «لاک پشت مهمیزدار» و «لاک پشت آسیایی» داریم که در زیستگاه‌های خشکی چون مراتع و زیستگاه‌های کوهستانی زندگی می‌کنند و سه گونه لاک‌پشت برکه‌ای داریم. علاوه بر ۱۰ گونه بومی موجود طی چند سال اخیر دو گونه لاک‌پشت غیربومی نیز وارد کشور شده که دلیل اصلی آن بازار خرید و فروش حیوانات خانگی‌است. این دو گونه غیر بومی «لاک پشت گوش قرمز» و «لاک‌پشت لاک نرم چینی» هستند.

* لاک‌پشت لاک نرم چینی در بسیاری از زیستگاه‌های شمال کشور رها شده و به‌ویژه در منطقه میانکاله به عنوان یک معضل درآمده است. لاک پشت گوش قرمز نیز به عنوان گونه غیربومی،‌گونه‌ای مهاجم محسوب می‌شود که اگر وارد زیستگاه‌های طبیعی ما شود می‌تواند گونه‌های بومی ما را حذف کند.

منبع: ایسنا

انتهای پیام/

ممنوعیت کشتار غیر مجاز دام و طیور در خارج از کشتارگاه ها

به گزارش دامپزشک نیوزـ دکتر سید غلامرضا ملکی معاون سلامت دامپزشکی استان با  اعلام این مطلب گفت : در راستای مقابله با مخاطرات احتمالی بهداشتی ناشی از آلودگی های میکروبی از طریق فرآورده های خام دامی بر ممنوعیت کشتار غیر مجاز دام و طیور در سطح شهر تاکید کرد و افزود: با متخلفین برخورد قانونی می شود.

دکتر ملکی گفت :کشتار و عرضه غیر مجاز و غیر بهداشتی فرآورده های خام دامی یقینا تهدید جدی  علیه بهداشت عمومی و امنیت غذایی محسوب گردیده و دامپزشکی با تمام توان در راستای مقابله با مخاطرات بهداشتی ناشی از آلودگی های میکروبی نظیر کرونا ویروس از طریق فرآورده های خام دامی و عرضه غیر بهداشتی  اقداماتی را برای برخورد جدی با هر نوع کشتار غیرمجاز و کنار جاده ای دام ها در دستورکار خود قرار داده است.

وی تصریح کرد: کشتار غیرمجاز دام حتی در حد کشتار یک گوسفند هم در شرایط کنونی تهدید  علیه بهداشت عمومی جامعه محسوب می شود  و چون مصرف کنندگان و همچنین قصابان مستقیم با لاشه‌های کشتاری در تماس میباشند باعث انتشار بیماری های میکروبی می گردد.

وی از شهروندان درخواست نمود ضمن عدم مصرف گوشت‌های بدون مهر و لیبل دامپزشکی، موارد کشتار غیرمجاز را به دامپزشکی به شماره تلفن ۱۵۱۲  گزارش نمایند.

لازم بذکر است برابر گزارشات مردمی در تاریخ 1/1/99 اکیپ های بهداشتی اداره کل دامپزشکی  با مراجعه با محل از فعالیت عامل کشتار غیر مجاز جلوگیری نموده و متخلفین  به مراجع قضایی معرفی گردیدند.

منبع:روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان آذربایجان غربی

انتهای پیام/

پرندگان می‌توانند ناقل کرونا باشند / روستاییان کرونا مثبت با حیوانات در تماس نباشند

به گزارش دامپزشک نیوزـ علیرضا اکبرشاهی مدیرکل دفتر مبارزه با بیماری‌های طیور، زنبور عسل و کرم ابریشم سازمان دامپزشکی کشور گفت: ویروس کرونا جزو ویروس هایی هست که مدل های مختلف دارد و سالیان سال هست وجود دارد بعضی از مدل هایش در طیور هم داشتیم که قابیت انتقال به انسان را نداشته منتهی این ویروس کرونای جدید تا الان انتقالش از طریق پرندگان یا حیوانات ثابت نشده است.

کشف ۲۴۰ کیلوگرم گوشت غیر بهداشتی در قشم

به گزارش دامپزشک نیوزـ امین درا رییس دامپزشکی قشم اظهار کرد: در این راستا یک واحد عرضه مواد پروتئینی نیز پلمب شد.

امین درا افزود: بازدیدهای مشترک با گروه ستاد نوروزی قشم از مراکز عرضه فراورده های خام دامی به صورت منظم در حال انجام است.

وی خاطرنشان کرد: به دلیل شیوع ویروس کرونا دستور العمل بهداشتی برای مرکزهای تهیه و اجرا شده است.

۵۵ واحد صنفی عرضه کننده مرغ و گوشت در قشم فعالیت می‌کنند.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/

بررسی چالش پیش روی پرورش دهندگان ماهی در سال ۹۹

به گزارش دامپزشک نیوزـ حسن آقازاده رئیس اتحادیه پرورش دهندگان ماهی‌های گرمابی در خصوص وضعیت تولید ماهی در سال ۹۸ اظهار کرد: بارش باران در افزایش میزان تولید بستگی دارد و در سال ۹۸ به دلیل افزایش میزان بارش نسبت به سال‌های گذشته تولید ماهی‌های گرمابی نیز افزایش داشته است.

وی افزود: در سال ۹۸ قیمت نهاده‌ها افزایش زیادی داشت و همین موضوع هزینه تولید را افزایش و قیمت نهایی ماهی را بالا برد، اما از لحاظ تامین نهاده‌ها مشکلی مواجه نشدیم.

رئیس اتحادیه پرورش دهندگان ماهی‌های گرمابی بیان کرد: صادرات ماهی در سال ۹۸ با مشکلاتی مواجه شده بود که همین مشکلات باعث شده اند تا آمار نهایی صادرات نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کند.

وی خاطر نشان کرد: در ۹ ماه ابتدایی سال ۹۸ میزان صادرات ماهی گرمابی به ۶ هزار تومان رسید و تا پایان سال با بررسی آمار‌ها بینی می‌شود که این میزان به ۱۰ هزار تومان برسد.

آقا زاده ادامه داد: ماهی‌های گرمابی چهار نوع ماهی و زیرمجموعه‌های آن‌ها هستند که هر چهار نوع به صورت همزمان در استخر‌ها پرورش داده می‌شود ازجمله ماهی‌های گرمابی می‌توان به کپور و آمور اشاره کرد.

وی تصریح کرد: بیشتر تولیدات ماهی در مناطق مرزی و در بستر رودخانه‌های این مناطق انجام می‌گیرد که اخیراً پرورش دهندگان با یک قانون جدید و ناعادلانه مواجه شده اند که وزارت نیرو و مرزبانی‌ها اجازه پرورش ماهی در بستر رود‌های مرزی ایران نمی‌دهند.

رئیس اتحادیه پرورش دهندگان ماهی‌های گرمابی امیدواریم هر چه سریعتر پیگیری‌های دولت و بخش قضایی، این مشکل پرورش‌دهندگان برطرف شود و با خیال آسوده به انجام امورات تولیدی خود برسند.

منبع:میزان

انتهای پیام/