جای خالی حشره در خوراک طیور/ پژوهش‌ها چه می‌گویند؟

صنعت خوراک دام و طیور و آبزیان بیش از پیش به منابع پروتئینی جایگزین رو می‌آورد. به خصوص استفاده از «خوراک حشره» به عنوان جایگزین سویا را باید به فال نیک گرفت. در این جا نتایج چند مطالعه‌ای که در این باره انجام شده است آورده می‌شود.

0

به گزارش خبرنگار دامپزشک‌نیوز_ حشرات به ویژه آنها که به گونه حشرات سرباز سیاه (BSFL) تعلق دارند جایگزینی ایده‌آل و غنی برای مواد پروتئنی هستند زیرا ارزش غذایی بالایی دارند و تولید و تکثیر آنها آسان و کم‌هزینه است. BSFL ها منبع پروتئین فوق‌العاده‌ای هستند (۳۷ تا ۶۵ درصد آنها را پروتئین تشکیل می‌دهد) و گفته می‌شود که آسید آمینه موجود در سول‌های آنها برای طیور مناسب‌تر است. با این حال حشرات حاوی کیتین هستند و این موضوع مهم ممکن است هضم را سخت کند و تاثیر سویی به حال حیوانات داشته باشد.

تاثیر روی رشد

آیا تغذیه از حشرات برای طیور مفید است و می‌تواند جایگزین سویا شود؟ در ارتباط با این موضوع چند مطالعه انجام شده است. دابو و همکاران (۲۰۱۸) در جریان یک مطالعه طولی، تاثیر اضافه کردن حشرات به رژیم غذایی مرغ گوشتی و نتایجی که از نظر رشد، پارامترهای خونی و متغیرهای دیگر به همراه می‌آورد بررسی کردند. در این مطالعه ۲۵۶ مرغ گوشتی به ۴ طریق متفاوت تغذیه شدند:

  • وعده غذایی عاری از خوراک حشره
  • وعده غذایی حاوی ۵ درصد خوراک حشره
  • وعده غذایی حاوی ۱۰ درصد خوارک حشره
  • حاوی ۱۵ درصد هوراک حشره (جایگزین سویا)

وعده‌های غذایی از نظر مقدار نیتروژن و کالری تفاوتی نداشتند. نتایج تحقیق نشان داد که اضافه شدن خوراک حشرات تا ۱۰ درصد به وزن مرغ‌ها اضافه می‌کند.  البته این تغییر در طول روزهای اول تا دهم رخ می‌دهد. در این ده روز تغذیه با خوراک حشرات، سریعتر رخ می‌‌دهد. این فرایند در روزهای ۲۴ تا ۳۵ متوقف می‌شود. نتایج مطالعه حاکی از آن است که مرغ‌ها، رژیم غذایی حاوی حشره را ترجیح می‌دهند. در ابتدا و انتهای دوره، عملکرد گروه چهارم از نظر نرخ تبدیل غذا به گوشت و طول دوره پرواربندی گروه چهارم در مقایسه با گروه‌های دوم و سوم (رژیم غذایی حاوی ۵ و ۱۰ درصد حشره) ضعیف‌تر بوده است. پژوهشگران فرض را بر آن قرار دادند که کیتین بیشتر باعث شده که قابلیت هضم پروتئین کاهش یابد.

در جریان یک مطالعه دیگر مشخص شد که نرخ رشد و وزن مرغ‌ّهای گوشتی که ۱۶ درصد BSFL مصرف کرده‌اند بیشتر از مرغ‌های گروه کنترل است. به اعتقاد این گروه از پژوهشگران، خوراک حشرات دلیل اصلی این بهبود بوده و در عین حال هیچ تاثیر سویی روی هضم نمونه آزمایشی نداشته است.

تاثیر روی کیفیت گوشت

آلتمن و همکارن (۲۰۱۸) تاثیر مصرف حشره روی کیفیت و گوشت (فیله سینه) مرغ‌های گوشتی را مورد بررسی قرار دادند. به نظر می‌رشد مزه مرغ‌ّهایی که به جای ۵۰ درصد از سویای مصرفی خود خوراک حشره دریافت کرده‌اند در مقایسه با گروه کنترل، طعم بهتری دارند. البته این قضیه فقط در مورد مرغ تازه صادق است؛ به این معنا که مزه بهتر مرغ‌های گروه آزمایش سه روز بعد از بسته‌بندی کاهش می‌یابد اما عجیب اینجاست که ۷ روز بعد از بسته‌بندی مجددا افزایش می‌یابد. تاکنون هیچ توضیحی درباره این تغییر و تحول عجیب ارائه نشده است.

تاثیر روی تخم‌مرغ

اضافه کردن خوراک حشره روی تولید تخم‌مرغ هم تاثیر می‌گذارد. در یک تحقیق هشت هفته‌ای، تاثیر خوراک حشره  روی ۱۰۸ مرغ تخمگذار (۱۹ هفته‌ای) بررسی شد. رژیم غذایی معمول این مرغ‌ها ترکیبی از سویا و ذرت بود اما به جای ۵ تا ۷ درصد از جیره سویای آنها از خوراک حشره استفاده شد. به تدریج از مقدار سویا کاسته و بر مقدار خوراک حشره افزوده شد. البته محققان دلیل این کار را ذکر نکرده‌اند. احتمالا این کار را کرده‌اند تا استانداردهای غذایی که مرغ‌های تخم‌گذار در ۱۹ ماهگی نیاز دارند را برآورده ساخته باشند. به هر حال نتایج نشان داد که افزودن هفت و نیم خوراک حشره به رژیم غذایی مرغ‌ها تقریبا به همان مقدار، میانگین تخم تولیدشده را افزایش می‌‌دهد. آنها همچنین به این نتیجه رسیدند که مزه تخم‌مرغ‌ّها به نحو معناداری بهتر شده است. با این حال تاثیر ناشی از  اضافه کردن ۵ درصد خوراک حشره به رژیم غذایی، معنادار نیست.

گزارشگر دامپزشک نیوز: شاپور پشابادی

انتهای پیام/