کنترل بهداشتی خوراک دام و نقش آن در سلامت شیر تولیدی

اطمینان از سلامتی خوراک مصرفی در دام از دو بعد سلامتی گله و به طبع آن سلامت جوامع بشری بسیار حائز اهمیت می باشد. توليد غذاي سالم و نظارت بهداشتي بر توليد، جزء وظايف ذاتی و حاکمیتی سازمان دامپزشكي کشور مي باشند.

0

به گزارش دامپزشک نیوز_ « دکترمرعشیان» رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی دامپزشکی استان قم گفت : شير و فرآورده هاي لبني به دليل تركيبات با ارزش نظير پروتئين ، چربي ، لاكتوز و مواد معدني نقش مهمي در رژيم غذايي داشته و براي رشد و سلامتي انسان ضروري مي باشند، با وجود اين، درصورت عدم رعايت نكات بهداشتي در مراحل مختلف تهيه و توليد آن، احتمال انتقال عوامل بيماريزا از طريق شير و ايجاد مخاطرات بيولوژيك و شيميايي وجود دارد. لذا بهبود كيفيت شير و حفظ سلامت و ايمني مصرف كنندگان هدف اصلي نظارت بر توليد و فرآوري شير مي باشد و درنتيجه اين هدف، كاهش مخاطرات بيولوژيكي، شيميايي و فيزيكي شير، ارتقاء كيفيت و افزايش توليد شير خام، كاهش موارد بيماريهاي مشترك قابل انتقال به انسان از طريق شير و كاهش موارد مسموميت هاي ناشي از مصرف شير و فرآورده هاي آن، تضمين سلامت مصرف كنندگان و ايجاد زمينه لازم براي اعمال استانداردهاي جهاني و مقررات بين المللي و نيز ايجاد انگيزه و رقابت در بين توليدكنندگان براي توليد محصول سالم و بهداشتي را در پي خواهد داشت و ارزش كامل شير و فرآورده هاي آن تنها درصورتي درك خواهد شد كه كيفيت شير به بهترين سطح برسد.

وی افزود به منظور بهبود كيفيت شير و حفظ سلامت مصرف كنندگان و ارتقاء بهداشت و سلامت عمومي ، اداره كل دامپزشكي استان قم، برنامه ريزي و اجراي سالانه كنترل و نظارت بر شير خام را در برنامه کاری خود قرار می دهد و با برنامه ریزی مدون و به صورت دوره ای اقدام به نمونه برداری از واحد های پرورش گاو شیری، مراکز جمع آوری شیر خام و کارخانجات لبنی می نماید و کنترل بهداشتی شیر خام با بررسی میزان بار میکروبی، میزان سلول های سوماتیک، شناسایی باقی مانده آنتی بیوتیکی و  همچنین شناسایی تقلبات احتمالی موجود در شیر ( افزودن هیپوکلریت ها) صورت می پذیرد.

کنترل بهداشتی خوراک دام و نقش آن در سلامت شیر تولیدی:

اطمینان از سلامتی خوراک مصرفی در دام از دو بعد سلامتی گله و به طبع آن سلامت جوامع بشری بسیار حائز اهمیت می باشد. توليد غذاي سالم و نظارت بهداشتي بر توليد، جزء وظايف ذاتی و حاکمیتی سازمان دامپزشكي کشور مي باشند. و همه اين طرح ها در جهت تامين ایمنی و امنيت غذايي مردم و در نهايت در راستاي اجراي طرح هاي پدافند غير عامل می باشند.عملیات صحیح تولید برای تولید، انبارداری، جابجایی، حمل و نقل، فروش خوراک آماده، مواد اولیه خوراک، پیش مخلوط ها، افزودنی ها و مکمل ها، همگی مواردی هستند که بایستی در کارخانجات خوراک دام تحت نظارت بهداشتی دامپزشکی بوده تا خروجی کارخانه با اطمینان کامل به دست مصرف کننده رسیده و سلامت جامعه هدف را تامین نماید. از اين رو یکی از برنامه ها و فعاليت هاي دامپزشكي در زمینه ايجاد ایمنی غذايي و تامين بهداشت و سلامت توليدات دامي، نظارت بر فرایند تولید خوراک در کارخانجات خوراک و همچنین شناسایی و مدیریت مخاطرات ناشی از عوامل شیمیایی در خوراک دام به عنوان یک عامل احتمالی خطر آفرین در دام و فراورده خام دامی می باشد. درسال 1397تعداد10 واحد كارخانه خوراك دام، طيور و آبزيان داراي پروانه بهداشتي بهره برداري از اداره كل دامپزشكي استان فعاليت مي نمودند و در بازرسي هاي انجام شده از واحدهاي فوق، موارد ذیل مورد بررسی کارشناسان نظارتی دامپزشکی قرار می گرفت:

  • بررسی كيفيت مواد اوليه ورودي
  •  انجام آزمايشات شيميايي و ميكروبي لازم بر روي مواد اوليه
  • نظارت بر پروسه توليد و خروج محصول نهايي
  •  نمونه برداري از محصول نهايي  و انجام پایش های دوره ای سلامت محصول

در همين راستا در سال 1397بالغ بر یکصدوچهل مورد بازديد از كارخانجات خوراك فعال در سطح استان به عمل آمد و به واحد هايي كه به هر نحوي از انحاء داراي مشكلات بهداشتي بودند، اخطاريه كتبي و تذكرات بهداشتي لازم داده شد.  پیرو دستورالعمل های ابلاغی سازمان دامپزشکی کشور در راستای صدور پروانه ساخت به صورت مجزا برای هر محصولی که در کارخانجات تولید خوراک دام  تولید می گردد، پس از بررسی فرمول ساخت و صحت سنجی ترکیبات موجود در خوراک و یا کنسانتره تولیدی مد نظر با جواب آزمایشات اخذ شده، پروانه ساخت برای محصول مورد نظر صادر می شود؛ علاوه بر واحد های مذکور تعدادی واحد تحت عنوان واحد های آسیاب کننده نهاده های دامی به صورت غیر مجاز مبادرت به تولید خوراک می نمایند که در همین راستا و با بررسی های میدانی به عمل آمده چندین واحد در سال 97 شناسایی شده و ضمن ارائه تذکرات و اخطارهای کتبی به متصدیان آن واحد ها،  تعدادی از  واحد آسیاب غیر مجاز که همکاری های لازم را با این اداره نداشتند با اخذ حکم مراجع قضایی پلمپ شدند.

رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی دامپزشکی استان قم در ادامه بیان کرد در راستای کنترل محصول تولیدی در کارخانجات تولید خوراک دام این اداره به صورت مستمر و طبق برنامه ریزی مدون اقدام به نمونه برداری از واحد های تولید خوراک دام می نماید و خوراک های تولیدی از نظر فلزات سنگین (آرسنیک، سرب، کادمیوم و جیوه) و مایکوتوکسین ها (آفلاتوکسین، زوالنون، اکراتوکسین و دی اکسی نیوالنول) مورد پایش قرار می گیرند.

در طی سال 97  مجموعاً تعداد نودوپنج  نمونه از خوراک و کنسانتره تولیدی کارخانجات تولید خوراک دام استان اخذ شد، که تعداد یکصدونوددو مورد آزمایش  جهت شناسایی و سنجش فلزات سنگین و تعداد  169 مورد آزمایش   جهت شناسایی و سنجش مایکوتوکسین ها بر روی نمونه های ارسالی صورت گرفت.

منبع: روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان قم

انتهای پیام/