به گزارش خبرنگار دامپزشک نیوزـ گفتگو با تعدادی از فعالان عرصه دام و دامپروری نشان میدهد که بخشی از قیمت کنونی گوشت حباب است و باید فکری به حال آن کرد. برای پیگیری بیشتر این موضوع با رئیس سابق اتحادیه دامداران ایران که اکنون رئیس هیئتمدیره اتحادیه دامداران استان فارس است به گفتگو نشستیم. همچنین در این گفت و گو به موضوعات مهمی مثل ارز نهادههای دامی، بایدونبایدهای دخالت دولت، دامپزشکی و تعرفههای آن و در نهایت عملکرد مجلس یازدهم در حوزه دام نیز اشاره شده است.
قیمت واقعی دام سنگین: ۶۰ تا ۶۵ هزار تومان
رییس سابق اتحادیه دامداران ایران در مورد قیمت واقعی دام سنگین به خبرنگار دامپزشک نیوز می گوید:« باید توجه داشت که نرخ خرید دام زنده از دامدار، بهمراتب کمتر از آن چیزی است که تصور میشود. دامداران، دام خود را به قیمتی، بسیار کمتر از چند ماه قبل به فروش میرسانند ولی قیمت خردهفروشی گوشت در بازار هنوز تعدیل نشده است. بهعنوانمثال نرخ هر کیلو دام سنگین زنده حدود ۲۵ هزار تومان است. این در حالی است که فروشندگان این نوع دام زنده را کیلویی ۴۱ هزار تومان به مردم میفروشند. در مجموع قیمت گوشت گوساله در بازار باید حدود ۶۰ تا ۶۵ هزار تومان و گوشت گوسفندی بین ۷۰ تا ۷۵ هزار تومان باشد.»
تولیدکننده ضرر میکند
بسیاری از فعالان این حوزه نظر مشابهی دارند و از وجود یک حباب ۲۰ تا ۳۰ هزار تومانی در نرخ خردهفروشی گوشت قرمز سخن به میان می آورند. به نظر میرسد که مسبب اصلی این وضعیت، دلالان و ضعف نظارت سازمانهای ناظر باشد. در این شرایط آیا خرید مستقیم گوشت دامداران توسط دولت نمیتواند موجب واقعی شدن بازار گوشت قرمز شود؟
سیروس روستا در پاسخ این سوال گفت: «از نقطهنظر قوانین، وضعیت خرید تضمینی گوشت هم مثل گندم است. براین اساس دولت باید در بودجه تقدیمی خود قیمت تضمینی خرید گوشت را پیشبینی کند که اول سال، کارشناسان بتوانند متناسب با وضعیت تولید و هزینههای مختلف آن و نیز بازار مصرف، قیمت منطقی و تمامشده گوشت را برآورد کنند. وقتی اینگونه عمل شود نه دامدار ضرر میکنند نه مصرفکننده. چنانچه به هر دلیلی، فرد یا دلالی بخواهد خللی در بازار به وجود آورد طبق قانون بهرهوری شرایط تضمینی دولت مکلف است خسارت دامدار را پرداخت کند.»
سیروس روستا در ادامه می افزاید: «قیمت همه نهادههای دامی افزایش چشمگیری داشته است اما متاسفانه قیمت گوشت ثابت مانده و حتی ۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش داشته است اما این کاهش در بازار به چشم نمیخورد. در این شرایط تولیدکننده ضرر میکند. زمانی که قیمت خرید از دامدار کاهش یابد انگیزه او کمتر میشود و قاچاق، افزایش مییاید. بهاینترتیب موجودی دام کمتر میشود و دوباره با افزایش ناگهانی و نجومی قیمت گوشت در بازار مواجه میشویم.»
یارانه به ندرت به دست دامدار میرسد
ارز دولتی مربوط به نهادهّّهای دامی موافقان و مخالفان زیادی دارد. رئیس هیئتمدیره اتحادیه دامداران استان فارس در این رابطه بیان می کند:« موضوع یارانه همیشه مفسده به دنبال داشته است. یارانه، بهندرت به دست دامدار رسیده است. به نظر من باید اجازه دهند که بازار، خود را تنظیم کند. در حال حاضر دامدار مقدار کمی یارانه دریافت میکند و همواره یک چماق را بالای سر خود میبیند و مجبور است قیمتها را پائین نگه دارد. در مجموع معتقد هستم که یارانه تا به امروز سود چندانی نداشته است. در عمل دامدار مجبور میشود نهاده موردنیازش را از واسطه بخرد و هدف و فلسفه اصلی که پشت یارانه هست محقق نمیشود.»
آزادسازی آری، رهاسازی نه
روستا در تشریح بیشتر این موضوع می گوید: «به نظر من بازار باید آزاد باشد اما رها نباشد. بین این دو تفاوت وجود دارد. رها کردن به معنای نابودی دامدار است. دامدار از نظر بنیه مالی ضعیف است و در مقایسه با سرمایهداران و واردکنندگان یا عرضهکنندگان، تمرکز مدیریتی کمتری دارد به همین دلیل آسیبپذیرتر است. حمایت دولت اینجاست که به کار میآید. قیمت تضمینی که حداقل و قیمت کف است باعث میشود که اگر سوءاستفاده یا شیطنتی از سوی بازیگران بازار انجام شود دامدار در امان بماند و به نوعی واکسینه شود. گوشت با تغذیه مردم سروکار دارد و نمیتوان بازار آن را به حال خود رها کرد. همانطور که گفته شد بین این دو فرق وجود دارد. آزادسازی یعنی تنظیم بازار به خود بازار، واگذار شود اما دولت در بحث حمایت و واکسینه کردن که همان بحث قیمت تضمینی است حضور داشته باشد. دولت باید اهداف نظارتی و حکومتی خود را همچنان انجام دهد.»
دارو گران است
آیا در بحث دارو و واکسن دام کمبود و کاستی خاصی وجود دارد؟ رئیس هیئتمدیره اتحادیه دامداران استان فارس در پاسخ این سوال عنوان می کند: با گرانی دارو مواجه هستیم. در این شرایط که بنیه مالی دامدار ضعیف است بعضی از آنها ممکن است از استفاده از داروهای لازم، امتناع کنند و این موضوع خطرآفرین و ممکن است به شیوع بیماری منجر شود.»
وی در ارتباط با تعرفههای دامپزشکی نیز بیان می کند: «برای قضاوت منصفانه درباره این موضوع باید دغدغهها و نظرات هر دو طرف را دید. هر گروه، مشکلات و گرفتاریهای خاص خودش را دارد. ناآگاهیهای از مشکلات درون یک بخش به اظهارنظرهای نسنجیده منجر میشود. بهعنوانمثال زمانی برای یکی از نمایندگان سوال بود که چرا دامداران باید اینهمه از ارز دولتی سخن بگویند؟ باید توجه داشت که در حال حاضر بیشتر نهادههای ما وابسته به ارز است.
او همچنین در پاسخ به این سوال که آیا اکنون که مجلس یازدهم کمکم به پایان کار خود نزدیک میشودمیتوان گفت که این دوره از مجلس در حوزه دام بهخوبی عمل کرده است می گوید: «وظیفه اصلی مجلس قانونگذاری است و الیماشاءالله قوانین داریم ولی مجلس هیچ نظارتی بر اعمال قوانینی که اینهمه برای تصویب آن وقت گذاشت است نداشته است. آیا قوانینی مثل قانون بهرهوری، نظام جامع دامپروری و خرید تضمینی به خوبی اجرا شده است؟ اینها قوانین خوبی هستند و اگر به خوبی اجرا میشدند به هیچچیز دیگری نیاز نبود. قانونی که اجرا نشود در عمل فایدهای نخواهد داشت.»
گزارشگر دامپزشک نیوز: شاپور پشابادی
انتهای پیام/