به گزارش دامپزشک نیوز_ احمدرضا رنجبری با اشاره به نقش و جایگاه ویژه استان اصفهان از لحاظ تولید شیر، تولید گوشت مرغ وتولید تخم مرغ، گفت: بخش تحقیقات علوم دامی و گروه دامپزشکی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان با 37 سال سابقه فعالیت علمی و فنی مولود انقلاب است که می توان به برخی از مهمترین دستاوردهای علمی اخیر آن در زمینههای تغذیه، پرورش و اصلاح نژاد مرغ بومی تهیه و فرموله کردن مکملهای غذایی مورد استفاده در تغذیه زنبور عسل، تعیین ارزش غذایی مواد خوراکی دام و طیور استان اصفهان، تولید و همکاری با بخش اصلاح بذر و نهال در معرفی لاینها و ارقام جو مناسب خصیل جهت تغذیه دام، مطالعه ملکولی گونه های آنا پلاسما در گاو و گوسفند اشاره کرد.
مسئول بخش تحقیقات علوم دامی و گروه دامپزشکی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان،گفت: استان اصفهان با مزیت های نسبی در زمینه کشاورزی و به خاطر ظرفیتها و قابیلت های زیاد، نقش اساسی را در توسعه کشاورزی و امنیت غذایی کشور بر عهده دارد به گونه ای که مازاد تولیدات دامی استان به سایر استانها و حتی کشورهای همسایه صادر میگردد.
وی با بیان این که استان اصفهان از لحاظ تولید شیر، تولید گوشت مرغ وتولید تخم مرغ به ترتیب در جایگاه اول، دوم و سوم کشور قرار دارد، افزود: بخش کشاورزی 11 درصد سهم اشتغال و 9 درصد تولید ناخالص استان را دارد.
رنجبری تصریح کرد: استان اصفهان که 6.2 درصد جمعیت کشور را در خود جای داده، 12.2 درصد سهم تولید شیر، 10.4 درصد سهم تولید تخم مرغ و 7.8 درصد سهم تولید گوشت مرغ در کشور را به خود اختصاص داده است.
بخش تحقیقات علوم دامی و گروه دامپزشکی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان مولود انقلاب است و دستاوردهای ارزشمندی دارد
وی با بیان این که بخش تحقیقات علوم دامی و گروه دامپزشکی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان در واقع مولود انقلاب است ، اظهار داشت: این بخش با 37 سال سابقه فعالیت فنی مولود انقلاب و دارای 5 واحد تحقیقاتی و 1 گروه و 1 آزمایشگاه است.
رنجبری گفت: 15 نفر نیروی انسانی در این بخش مشغول فعالیت بوده که از این تعداد 14 نفر محقق شامل 10 نفر هیأت علمی ( 7 نفر با مدرک دکتری و 3 نفر کارشناس ارشد) و 4 نفر کارشناس ارشد غیر هیأت عملی هستند، یک نفر نیز به عنوان تکنسین با مدرک فوق دیپلم در بخش حضور دارد.
وی در ادامه به وظايف و توانمنديهاي بخش تحقيقات علوم دامي اصفهان اشاره نموده و از جمله مهمترین آنها را به شرح ذیل عنوان نمود
- تعيين نيازهاي غذايي گونه هاي مختلف دام و طيور بومي و صنعتي
- شناسايي منابع خوراکي جديد قابل استفاده در تغذيه دام، طيور و زنبور عسل
- تعيين ارزش غذايي و توصيه سطوح مناسب استفاده از منابع خوراکي جديد قابل استفاده در تغذيه دام و طيور
- توليد و بررسي اثر تغذيه مواد افزودني (پري بيوتيک، پروبيوتيک، بافرها، کيلات ها و آنزيم) بر عملکرد دام، طيور و زنبور عسل
- ارائه راهکارهاي مناسب غني سازي، افزايش کيفيت و ارزش غذايي توليدات دامي براي مصارف انساني
- تعيين مواد ضد تغذيه اي ( گوسيپول، تانن )، سموم قارچي ( آفلاتوکسين) و عناصر سمي موجود در منابع خوراکي دام و طيور
- اصلاح نژاد، بهبود مديريت پرورش و تغذيه زنبور عسل
- دستيابي به محصولات جديد از طريق فن آوري زيستي و ريز فن آوري جهت بهبود و افزايش عملکرد دام، طيور و زنبور عسل
- برگزاري کارگاه هاي آموزشي – ترويجي در زمينه هاي تغذيه، پرورش و اصلاح نژاد دام و طيور
- مشاوره و ارائه خدمات فني به بهره برداران، تعاوني ها ، شرکت ها ، تشکل ها و مراکز خدماتي فعال در زمينه دام و طيور
تهيه و نگارش مقالات علمي- ترويجي، علمي- پژوهشي و برگزاري همايش هاي ملي و منطقه اي
تغذیه، پرورش و اصلاح نژاد مرغ بومی
مسئول بخش تحقیقات علوم دامی و گروه دامپزشکی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، در ادامه با نگاهی کوتاه به فعالیتهای انجام گرفته در این بخش، اظهار داشت: یکی از فعالیتهای مهم این بخش تغذیه، پرورش و اصلاح نژاد مرغ بومی با همکاری بخش اجرا بوده است.
700 هزار جوجه بومی سالانه در استان اصفهان تولید و توزیع می شود
وی افزود: بواسطه این فعالیت هم اکنون حدود 6 میلیون قطعه مرغ بومی در استان وجود دارد و سالانه حدود 700 هزار جوجه بومی در استان تولید و توزیع می شود.
افزایش تولید تخم مرغ بومی از 75 عدد در سال به 145 عدد در سال یکی از دستاورد هاست
رنجبری ادامه داد: در طول بیش از دو دهه تحقیقات بر روی تغذیه، پرورش و اصلاح نژاد مرغ بومی تولید تخم مرغ یک قطعه مرغ بومی از 75 عدد در سال(3.75 کیلوگرم) به 145 عدد در سال (7.25 کیلو گرم) افزایش یافته است. هم اکنون استقبال خوبی نیز برای پرورش این مرغ در سطح استان و کشور صورت گرفته است.
افزایش تولید تخم مرغ بومی در استان 21 هزار تن در سال است
وی ادامه داد: به عبارتی به ازای هر قطعه مرغ 3.5 کیلوگرمی در سال افزایش تولید ایجاد شده که با احتساب 6 میلیون قطعه، تولید مرغ بومی به 21 هزار تن تخم مرغ افزایش یافته است.
تهیه و فرموله کردن مکملهای غذایی مورد استفاده در تغذیه زنبور عسل
مسئول بخش تحقیقات علوم دامی و گروه دامپزشکی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، گفت: همچنین 7 پروژه تحقیقاتی در رابطه با تهیه و فرموله کردن مکملهای غذایی مورد استفاده در تغذیه زنبور عسل جهت بالا بردن تولید کلنی زنبور عسل در این بخش انجام گرفته و نتایج خوبی هم حاصل شده است.
28 میلیارد ریان صرفه جویی اقتصادی تهیه و فرموله کردن مکملهای غذایی مورد استفاده در تغذیه زنبور عسل برای زنبورداران استان است
وی بیان کرد: جایگزینی 50 درصد شکر با فروکتوز با توجه به 800 هزار کلونی استان اصفهان می تواند 28 میلیارد ریال صرفه جویی اقتصادی برای زنبورداران استان داشته باشد و از خروج میزان قابل توجهی ارز از کشور جلوگیری کند.
بواسطه این پروژه ها سالانه 236 میلیارد ریال به زنبورداران استان کمک می شود
رنجبری خاطرنشان کرد: استفاده از مکملهای غذایی حداقل یک کیلو گرم عسل را در هر کلنی بالا برده و حداقل 10 درصد تلفات زمستانه کلنی ها را کاهش می دهد این امر افزایش درآمدی 160 میلیارد ریالی از تولید عسل در سال و کاهش 48 میلیارد ریال خسارت از تلفات زمستانه را به همرا دارد و در مجموع بواسطه انجام پروژه ها سالانه 236 میلیارد ریال به زنبورداران کمک می شود. در این ارتباط دو شرکت دانشبنیان موفق نیز به ثبت رسید که در حال حاضر تولیدات خود را در سراسر کشور توزیع میکنند.
تعیین ارزش غذایی مواد خوراکی دام و طیور استان اصفهان
مسئول بخش تحقیقات علوم دامی و گروه دامپزشکی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، گفت: بخش دیگری از فعالیتهای این بخش تعیین ارزش غذایی مواد خوراکی دام و طیور استان اصفهان است که در قالب 30 پروژه تحقیقاتی انجام شده است.
وی تصریح کرد: در این رابطه بومی سازی جداول ترکیبات شیمیایی منابع خوراک دام به منظور استفاده از اعداد و ارقام جداول ارزش غذایی گیاهان منطقه و همچنین استفاده بهینه از منابع خوراک به منظور افزایش راندمان تولید از جمله فعالیتهای دیگر همکاران بخش بوده است.
تولید و معرفی لاینها و ارقام جو مناسب خصیل جهت تغذیه دام
مسئول بخش تحقیقات علوم دامی و گروه دامپزشکی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، از جمله فعالیتهای دیگر بخش را همکاری با بخش علوم زراعی و باغی در خصوص تولید و معرفی لاینها و ارقام جو مناسب خصیل جهت تغذیه دام عنوان کرد و گفت: نتایج این پروژه مشترک نیز با استقبال فراوان زارعین همراه بوده است.
رنجبری با بیان این که گیاه جو قادر است در زمینهای فقیر و با آب با درجه شوری بالا و با راندمان مصرف آب بیش از 2 برابر ذرت، تولید علوفه نماید، گفت: با توجه به این که میزان ژنوتیپ های منتخب این آزمایش 8/1 تا 2 برابر ارقام جو اصلاح شده می باشند کارایی تولید ماده خشک آنها بطور متوسط 7/1 برابر و کارایی تولید پروتئین این ژنوتیپها به طور متوسط 5/2 برابر ذرت علوفه ای است علاوه بر این میزان آب مصرفی کمتر(دو آب کمتر) و حدود 2 ماه زودتر زمین آزاد می شود همچنین در کنترل علف هرز هم مفید است.
مطالعه ملکولی گونه های آنا پلاسما در گاو و گوسفند
مسئول بخش تحقیقات علوم دامی و گروه دامپزشکی مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، دیگر فعالیت این بخش را که از نظر اقتصادی هم بسیار مهم است، مطالعه ملکولی گونه های آنا پلاسما در گاو و گوسفند در استان های مختلف کشور عنوان کرد و گفت: در این زمینه توانستیم 5 گونه آناپلاسما شامل آناپلاسما مارجیناله، آناپلاسماسنتراله،آناپلاسما بوویس، آناپلاسما فاگوسیتوفیلم و آناپلاسمااوویس را برای اولین بار در کشور شناسایی کنیم.
منبع: علم و فناوری نیوز
انتهای پیام/