آنفلوآنزای مرغی خطرناک تر از کرونا/ وابستگی صنعت طیور به واکسن های وارداتی

دکتر مهدی وصفی مرندی گفت: اهمیت کرونا ویروس در برابر آنفولانزای مرغی تقریبا هیچ است.

0

به گزارش خبرنگار دامپزشک نیوز_ دکتر مهدی وصفی مرندی دامپزشک متخصص و استاد دانشگاه تهران در مصاحبه با خبرنگار دامپزشک نیوز با بیان اینکه سال هاست دو ویروس در در صنعت طیور مشکلاتی را ایجاد کرده عنوان می کند: «در هفت الی هشت ساله گذشته از نظر بالینی، آزمایشگاهی، ویروس شناسی و مولکولی کاملا  ثابت شده است که  دو نوع ویروس ژنوتیپ B و ژنوتیپ D در صنعت طیور کشور ما در حال چرخش است . برهمین اساس هشت سال پیش به سازمان دامپزشکی ، شرکت های واکسن سازی و …هشدار داده شد که باید واکسنی دو سویه ساخته شود  اما به این موضوع توجهی نشد و بیماری ها ادامه پیدا کرده و از آنجایی که ویروس ها در صنعت طیور  مداوم در حال چرخش است تلفات به وجود آمده است.»

او ادامه داد: «درست است که ویروس H9 تلفات مستقیم نمی دهد اما این ویروس یک ویروس موذی است و زمینه را توسط باقی عوامل ایجاد شده برای افزایش تلفات مساعد می کند. اگر همان هفت یا هشت سال پیش واکسن موثر بر علیه H9 دوسویه های جدید ژنوتیپ B  و D  ساخته می شد و یا اگر یک واکسن دو سویه تهیه می شد قطعا می توانست به شکل کامل در برابر  همه ویروس های H9 محافظت ایجاد کند.»

خسارت صنعت طیور با بی توجهی به تحقیقات
این استاد دانشگاه با تاکید بر این موضوع که صنعت داروسازی و واکسن در حوزه دامی به  نتایج تحقیقات و پژوهش های محققان بی توجه است عنوان می کند: «عموما تولیدکنندگان و مراجع تصمیم گیری توجهی به پژوهش ها و تحقیقات دانشگاهی ندارند و کار خود را پیش برده و تصمیمات خودشان را عملی می کنند. موارد زیادی وجود داشته که به تحقیقات دانشگاهی توجهی نشده است و از این زاویه صنعت طیور دچار خسارت می شود. در این میان به هشدارهایی هم که داده شده نیز بهایی داده نشده است.»

تنها در فرمولاسیون دارویی خود کفا هستیم
او در مورد تامین نیاز صنعت دام و طیور در حوزه دارو  نیز می گوید:«سال آینده کشور در حوزه داروهای دام و طیور دچار کمبود نخواهد بود زیرا داروسازان با حمایت سازمان دامپزشکی مواد اولیه کلیه داروهای دامپزشکی  و پزشکی را وارد کرده  و خوشبختانه از این لحاظ مشکلی وجود ندارد. البته ممکن است در سال های آینده مشکلاتی نیز به وجود بیاید.»

دکتر مهدی وصفی مرندی ادامه می دهد: «90در صد مواد اولیه داروهای دام و طیور و حتی داروهای انسانی از طریق واردات از چین و اروپا تامین می شود چرا که توان ساخت این مواد اولیه در کشور وجود ندارد. تنها در فرمولاسیون دارویی خود کفا هستیم و در کشور تولید دارو انجام می شود اما نمی شود وابستگی به مواد اولیه تهیه داروها را انکار کرد.»

او در پاسخ به این سوال که آیا کشورهای توسعه یافته همانند ایران مواد اولیه دارویی خود را وارد می کنند می گوید: «اغلب کشورهای جهان سوم واردکننده مواد اولیه هستند. اما کشور هند به عنوان یک کشور جهان سومی از آنجایی که اقتصاد قدرتمندی دارد توانایی تولید مواد اولیه را دارد.   همجنین کشور چین  که یک ابر قدرت محسوب می شود مواد اولیه مورد نیاز را تامین می کند.»

از بین رفتن صنعت طیور در نبود واکسن های استراتژیک وارداتی
این استاد دانشگاه تهران با اشاره به این موضوع که در صنعت طیور واردات چند قلم از واکسن های آنقدر کلیدی و حیاتی است که اگر وارد نشود کل صنعت طیور کشور را در معرض و خطر از بین رفتن قرار می دهد عنوان می کند: «درست است که برخی از واکسن ها در داخل تولید می شود اما دو سه قلم  واکسن استراتژیک وجود دارد که هنوز تولید داخل آن مهیا نشده است. همانند واکسن مارِک. اگر این واکسن وارد کشور نشود کل صنعت طیور به خواب می رود.»

کم اهیمت بودن کرونا در مقابل آنفولانزای مرغی
او همچنین در مورد ویروس کرونا و اقدامات پیشگیرانه ای که سازمان دامپزشکی کشور و نهادهای مربوطه باید در این زمینه انجام دهند بیان می کند: «درست است که کرونا ویروس از یک خفاش به انسان منتقل شده  اما  اکنون دیگر انتقال آن  انسان به انسان است  و یک ویروس انسانی است و  و مراتب پیشگیری و اقدامات لازم بر عهده وزارت بهداشت است.»

این دامپزشک متخصص می افزاید: «موضوعاتی که در مورد قربانی شدن کشور چین و ابر قدرت ها از طریق این ویروس مطرح می شود در حد یک احتمال است و در اصل به دلایلی که مشخص نیست و در آینده مشخص خواهد شد در این مورد پروپاگاندای بیشتری شده است.  کرونا ویروس در حال حاضر تلفات آنچنانی در انسان ایجاد نمی کند و تلفاتی که ایجاد می کند کمتر از 5 درصد است در حالی که آنفلوآنزای مرغی 50 الی 60 درصد جامعه انسانی را تلف می کند. اهمیت کرونا ویروس در برابر آنفلوآنزای مرغی تقریبا هیچ است. باید منتظر ماند و دید که آیا در پشت داستان کرونا ویروس مسائل بیوتروریسم* وجود داشته است یا خیر.»

جدایی دامپزشکی از درمان و آموزش خسارت بار است
او در پاسخ به این سوال که چرا رشته دامپزشکی به عنوان یک شاخه از علوم پزشکی زیر مجموعه وزارت بهداشت نیست می گوید: «اساس کار در همه دنیا در رشته  دامپزشکی از نظر آموزش و تحقیقات جزء پزشکی قرار دارد و پایه آن پزشکی است در تمام دنیا  دامپزشکی با  پزشکی به لحاظ آموزش و تحقیقات یکی هست و  این موضوع در ایران خسارت بار است. بارها خواستار آن شدیم تا سازمان دامپزشکی کشور را از وزارت جهاد کشاورزی انتزاع  و آن را به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی الحاق کنند اما نتیجه ای نداشته است.»

استاد دانشگاه تهران همچنین در مورد انگیزه های دانشجویان دامپزشکی برای ورود به بازار کار  و امنیت شغلی آن ها بیان می کند: «متاسفانه آنقدر تعداد دانشجویان فارغ التحصیل در این رشته زیاد است که باعث می شود انگیزه آن ها نسبت به گذشته کاهش پیدا کند. وزارت علوم و دانشگاه آزاد باید میزان ورودی دانشجویان به این رشته را کنترل کنند  و به اندازه ای که کشور  نیاز دارد فارغ التحصصیل پرورش دهند.»

 

*پی نوشت: بیوتروریسم یا «تروریسم زیستی» شامل انتشار عمدی عوامل بیولوژیک است؛ این عوامل شامل باکتری ‌ها، ویروس ‌ها یا سموم‌ است که ممکن است به شکل طبیعی خود یا به شکل دستکاری شده باشند. همکاری در زمینه تروریسم زیستی از جمله مواردی است که به تازگی در بین برخی کشورها آغاز شده است.

خبرنگار دامپزشک نیوز: شاپور پشابادی

دبیر خبر: سپیده قاضی نژاد

انتهای پیام/