خوراک جدید دام و طیور، بازاری سودآور برای سرمایه‌گذاران

خوراک جدید دام و طیور، بازاری سودآور برای سرمایه‌گذاران استفاده از خوراک حشره برای تغذیه دام، طیور و آبزیان اگرچه موضوعی نو است اما در کشورهای توسعه‌یافته به شدت دنبال می‌شود. این حوزه در کشور ما هم پا گرفته است اما وزارتخانه‌های مرتبط باید در تدوین قوانین به‌روز تعجیل کنند.

0

به گزارش خبرنگار دامپزشک‌نیوز_با نگاهی گذرا به محتوای نشریات و سایت‌های تخصصی مربوط به خوراک و تغذیه دام، طیور و آبزیان به این نتیجه خواهید رسید که موضوع تغذیه با حشرات، به شدت دنبال می‌شود. تاثیر گنجاندن حشرات در خوراک دام بر میزان تولید، فوایدی که از نقطه‌نظر سلامت برای حیوانات به همراه دارد و البته حجم اقتصاد، صنعت و بازار جدید و شکوفایی که حول این صنعت شکل، سه موضوع و دغدغه اصلی بیشتر این مقالات است.

چند سند بزرگ ملی در حال تهیه است
به‌راستی این بخش از صنعت تولید خوراک دام تا به این اندازه مهم است؟ آیا در بیان اهمیت این حوزه، اغراق می‌شود یا آنکه واقعاً با یک تغییر بزرگ و ادامه‌دار روبرو هستیم؟ مجید موافق قدیری، رئیس انجمن خوراک دام، طیور و آبزیان ایران در این رابطه اظهار داشت: استفاده از حشرات به‌عنوان منبع پروتئین، بحث جدیدی در جهان است. اهمیت این موضوع در بحث توسعه پایدار و نیاز روزافزون به تامین غذای مردم جهان باعث شده است که شرکت‌های معتبر جهان در زمینه خوراک دام و پروتئین روی آن کار کنند که جایگزین پودر سویا و کنجاله ماهی شود. این موضوع در ایران هم به‌طورجدی دنبال می‌شود و چند طرح بزرگ و کلان ملی هم در دست تهیه است. نهادهای بهداشتی و نظارتی، ازجمله وزارت جهاد کشاورزی و بهداشت باید جدیت بیشتری از خود نشان دهند که قوانین روزآمدی تدوین شود تا فعالان اقتصادی و افراد علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در این زمینه بتوانند مجوزهای لازم را سریع‌تر اخذ کنند.

باید انتخاب کرد
وی در ادامه افزود: قطعاً بازار ایران از این نوع محصولات استقبال خواهد کرد چون ارزان‌قیمت است. در کشورهای دیگر یکی از موانع استفاده بیشتر از این محصولات گران‌قیمت بودن آنهاست. آیا دنبال حفظ محیط‌زیست و تنوع‌بخشی به منابع پروتئینی حیوانی هستیم یا دنبال تهیه منابع پروتئینی گران‌قیمتی مثل پودر ماهی هستیم. باید انتخاب کرد. قیمت این محصولات در مقایسه با کنجاله سویا ارزان‌تر است اما در مقایسه با پودر ماهی مناسب‌تر است. کشورهایی که به شاخص‌های محیط‌زیستی خود بها می‌دهند ازجمله کشورهای اروپایی و آمریکا به‌شدت روی این موضوع کار می‌کنند. برای این موضوع باید برنامه‌ریزی کرد و از خروجی مطلوب آنها بهره‌مند شد.
نگاهی گذرا بر موضوعات و دغدغه‌های اهالی صنایع خوراک دام در کشورهای مختلف جهان نشان می‌‌دهد که تاکید رئیس انجمن خوراک دام ایران بر این حوزه مهم، واقع‌بینانه است.
بازار خوراک حشره، تثبیت‌شده و تخمین زده می‌شود که میزان گردش مالی آن تا پایان سال ۲۰۲۹ به بیش از دو میلیارد دلار برسد. یک شرکت تحقیقات بازار persistencemarketresearch که در زمینه منابع پروتئینی، بازارپژوهی می‌کند در گزارشی که اخیراً منتشر کرده (به نام مطالعه بازار جهانی خوراک حشره برای حیوانات: ارزش غذایی بیشتر، انگیزه‌ افزایش تقاضا) آورده است: حشرات خوراکی و محصولات تولیدشده از آنها، منبع سرشار پروتئین هستند. این واقعیت حشرات را به جایگزینی ایدئال برای منابع پروتئینی که هم‌اکنون برای تغذیه دام و طیور و آبزیان استفاده می‌شود تبدیل کرده است. خوراک حشره بسته به نوع آن حاوی ۵۰ تا ۸۰ درصد پروتئین است و حضور آن در وعده غذایی حیوانات، ضروری است. حسن دیگر حشرات آن است که حاوی اسیدهای آمینه هستند و این، فرایند هضم را بسیار آسان می‌کند. به‌موازات افزایش جمعیت و کمبود منابع پروتئینی، خوراک حشره به‌عنوان یکی از منابع پروتئینی پایدار مطرح شده است.
این نهاد در ادامه گزارش از اقتصاد این صنعت نوظهور سخن می‌‌گوید: هزینه اولیه راه‌اندازی بسیار اندک است. تقاضای فزاینده برای این نوع فرآورده‌ها باعث شده است که بسیاری از تولیدکنندگان ظرفیت تولید خود را افزایش دهند و بیش‌ازپیش روی بهبودهای فنی تمرکز کنند. سرمایه‌گذاران به بازار سودآور این محصولات و چشم‌انداز روشن آن پی برده‌اند. کارخانجات به کمک این سرمایه‌گذاران ظرفیت تولید خود را به حداکثر رسانده‌اند. بازیگران اصلی همچنان سعی دارند ظرفیت تولید خود را بیشتر کنند. سودآوری و تولید بیشتر به نوبه خود به تقاضای بازار دامن زده است. بیشتر تقاضا به اروپا و آمریکای شمالی مربوط می‌شود. بسیاری از شرکت‌‌های جدیدالتاسیسی که خوراک حشره تولید می‌کنند در همین دو منطقه واقع شده‌اند. به‌عنوان‌مثال شرکت فرانسوی UINSECT که یکی از پیشتازان این صنعت است به کمک گروهی از سرمایه‌گذاران ۱۲۵ میلیون دلار در این حوزه سرمایه‌گذاری کرده است. پیش‌بینی می‌شود که اروپایی‌ها در سال‌های آتی هم پیشتاز این صنعت شکوفا باقی بمانند.
در حال حاضر چند شرکت همه بازار خوراک حشره را میان خود تقسیم کرده‌اند:
EnviroFlight, LLC, Ynsect, AgriProtein Holdings Ltd, Enterra Feed Corporation, Protix, Entomotech S.L., Kreca Ento-Feed BV, DeliBugs, Haocheng Mealworms Inc, Entomo Farm, NextProtein, Beta Hatch, Nutrition Technologies, Hexafly Biotech, Entobel, HiProMine, InnovaFeed, Nusect, Protenga, and Mutatec.
انتظار می‌رود که منطقه آسیا اقیانوسیه به‌واسطه افزایش فزاینده تقاضا به محصولات حشره‌پایه برای تغذیه دام و مزارع پرورشی به استفاده گسترده از این نوع محصولات رو آورد. ضریب نفوذ این محصولات در سه بخش غذای حیوانات خانگی و خوراک دامداری‌های و آبزیان به‌سرعت در حال افزایش است. به نظر می‌رسد که رشد این بازار در نواحی مختلف جهان ادامه داشته باشد.

گزارشگر دامپزشک نیوز:شاپور پشابادی

انتهای پیام/