به گزارش دامپزشک نیوز به نقل از ایرنا، آنفلوانزا یا گریپ، بیماری واگیردار است که توسط نوعی ویروس آرانای یا بیماری تی از خانواده ارتومیکسوویریده (Orthomyxoviridae) ایجاد میشود. این بیماری باعث عفونت حاد دستگاه تنفسی میشود که با سردرد ناگهانی، درد ماهیچه، تب و ضعف و بیحالی شدید نمایان میشود. سه نوع از ویروس آنفلوانزا به نامهای آ (A)، ب (B)، ث (C) وجود دارد. نوع آ در انسان و حیوانات، نوع ب در انسان و پستانداران و نوع ث فقط در انسان دیده میشود.
در حالت معمولی دورهٔ بیماری آنفولانزا ۳ تا ۴ روز است. بیماری آنفلوانزا یک عفونت تنفسی کوتاهمدت ولی تا اندازهای شدید را در همهٔ افراد، به ویژه بالغین ایجاد میکند و در افراد سالمند و کودکان و افراد دارای بیماری زمینهٔ قلبی-تنفسی، تهدیدکننده است و اگر کنترل نشده و تحت نظر گرفته نشود، ممکن است منجر به مرگ شود.
هرچند دورهٔ معمولی بیماری ۳ تا ۴ روز است اما چون در جریان آنفلوانزا میکروبهای دیگری به بدن حمله میکنند از اینرو سبب پیدایش عفونتهای ثانوی به خصوص در دستگاه تنفس هم میگردند. این بدان معنا است که آنفلوانزا مقاومت بدن را کم کرده و آن را برای دچار شدن به بیماریهای دیگر آماده میسازد. به کار بردن ماسک، شستن مکرر دستها، گندزدایی هوای اتاق بیماران، و جدا کردن سریع مبتلایان از افراد سالم، تا حدی مانع شیوع آنفلوانزا میشود.
آنفولانزا همان سرماخوردگی شدید نیست
کتاب پاندمیهای آنفولانزا نوشته لیزابت هاردمن، ترجمه فاطمه شاداب که بهتازگی از سوی انتشارات ققنوس منتشر و روانه بازار نشر شده سومین کتاب از مجموعه تاریخ جهان است.
مجموعه تاریخ جهان، مجموعهای است که میکوشد با رویکردی کمی و کیفی (نگاه به آمار و ارقام و تجربه زیستۀ افراد) چشماندازی از وقایع معاصر ارائه داده و شناختی جامع از وقایع و مصائب معاصر را رقم زند.
مجموعه کتابهای «چشماندازهایی از تاریخ معاصر جهان» از دیدگاههای مختلف به رویدادهای سرنوشتساز تاریخ معاصر میپردازد. هر جلد با استفاده از منابع دست اول و دوم، اطلاعات زمینهای، مباحث پیرامونی و روایتهای اول شخص افراد نگاهی دارد به یکی از رویدادهای مهم تاریخ معاصر جهان. تمام کتابهای این مجموعه دارای فهرست مطالب توضیحی، گاهشمار، کتابشناسی و نمایه است. «چشماندازهایی از تاریخ معاصر جهان» به دانشجویان و پژوهشگران کمک میکند تا مهارتهای فکری و نقادانۀ خود را بهبود بخشند و بر آگاهی خود از جهان بیفزایند و درک بهتری از دیدگاههای بینالمللی در خصوص رویدادهای تاریخی پیدا کنند.
در پیشگفتار پاندمیهای آنفولانزا با عنوان آنفولانزا همان سرماخوردگی شدید نیست آمده است:
آنفولانزا بیماریای است که بسیاری از کارشناسان بهداشت عمومی از آن می ترسند زیرا این تنها بیماری ای است که (به گفتۀ دانشمندان) باعث فزونی مرگ و میر می شود. افزایش موارد ابتلای فصلی آنفولانزا نه تنها باعث افزایش مرگ و میر بر اثر خود بیماری و ذات الریه ناشی از آن می شود بلکه باعث می شود موارد بیشتری از مرگ و میر در مبتلایان به نارسایی های قلبی و بیماری های ریوی و عوارض بیماری قند (دیابت) نسبت به مواقعی که آنفولانزا شایع نیست بروز کند. … ویروس آنفولانزا با تغییرات مداوم تمام تلاش های ما را برای محافظت از خودمان به وسیله واکسیناسیون بی اثر می کند. ویروس آنفولانزا را می توان زیرکترین و هوشمندترین میکروارگانیسم (ریزجاندار) دانست (ص ۱۰).
پاندمی یا همان همهگیری جهانی آنفلوانزا گاه و بیگاه در سراسر دنیا شایع میشود و میلیونها نفر را به کام مرگ میکشاند. ویروس آنفولانزا همواره در حال تغییر است و تقریباً هرساله به ویروس جدیدی تبدیل میشود، پیشیگرفتن از ویروس آنفلوانزا برای دانشمندان و دست اندرکاران بخش بهداشت و سلامت به مبارزهای بیپایان تبدیل شده است. به منظور کنترل شیوع بیماری هرساله برنامه های واکسیناسیون و آموزش عمومی در مقیاس گسترده صورت می گیرد و تلاش می شود به افراد درباره محافظت از خودشان و خانواده شان در برابر بیماری اطلاعات کافی داده شود. هرساله هزاران پژوهش درباره این بیماری و راه های مقابله با آن در سراسر جهان انجام می شود (ص۱۱).
مطالعه پاندمیهای آنفولانزا در روزهایی که یک پاندمی جهانگیر به نام کووید ۱۹ بیش از یکسال تمامی دنیا را با مخاطره و مرگ روبرو ساخته است قطعا اطلاعاتی کاربردی در باب ماهیت و عملکرد ویروس ها و هم خانوادههای آن در اختیار قرار می دهد.
برررسی تاریخچه ایجاد و شکل گیری ویروس ها، توضیح نحوه عملکرد ویروس ها در سلول و بدن میزبان، تشریح خانواده انواع ویروس های اصلی (A، B و C)، توصیف علائم و عوارض آنفولانزا، توضیح تشخیص و درمان آنفولانزا و … از جمله تیترهای اصلی این کتاب است که ذیل سرفصل های آن به شرح زیر آمده است: رویدادهای مهم در پاندمی های آنفولانزا، پیشگفتار: آنفولانزا همان سرماخوردگی شدید نیست، آنفولانزا چیست؟، آنفولانزا در گذشته، پاندمی بزرگ سال ۱۹۱۸، آنفولانزا در سدۀ بیستم، امروز و فردای آنفولانزا .
در بخشی از کتاب میخوانیم:
هرسال سویه های جدیدی از ویروس آنفولانزا به علت رانش پادگنی پدید می آیند و هر سال دست اندرکاران بهداشت و درمان تلاش می کنند تا واکسنی را که علیه سویه های رایج آن سال موثر باشد، تولید کنند اما با وجود همه این تلاش ها هر سال در پاییز و زمستان اپیدمی آنفولانزا رخ می دهد. از آنجا که فصل پاییز و زمستتان در نیمکره شمالی و جنوبی فرق می کند، در واقع در هر سال دو فصل آنفولانزا و اپیدمی بیماری رخ می دهد که طبق برآوردها باعث می شود حدود ۵۰۰۰۰۰ نفر جانشان را از دست بدهد.
وقتی که سویه کاملا جدیدی به دنبال بازآرایی به وجود می آید که با سویه های قبلی تفاوت زیادی دارد و هیچکس در برابر آن مصون نیست پاندمی رخ می دهد. در پاندمی های آنفولانزا به طور متوسط ۱۵ تا ۴۰ درصد کسانی که در معرض ویروس قرار می گیرند مبتلا می شوند (ص ۲۹)