در پی دانه

مرغداران می‌گویند، در سال جهش تولید هدفشان افزایش تولید است به شرطی که اسباب و وسایل مورد نیاز برایشان فراهم شود اما این روز‌ها کمبود نهاده‌های دامی باری سنگین برایشان است.

0

به گزارش دامپزشک نیوز به نقل از خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه- هنوز ماموریت امروز تمام نشده که گوشی ام مدام زنگ می خورد، از من می خواهند پیگیر مشکلشان باشم به آنها قول پیگیری در روز بعد را  می دهم.
باران به شدت می‌بارد  راه منتهی به تپه‌ای بلند است عطر گل‌های محمدی فضا را در بر گرفته هوای پرلطافت اردیبهشت در طی مسیر توصیف ناپذیراست، با گذشت یک ساعت از زمان حرکت  به آخر تپه و یک خانه روستایی با دری  بزرگ  می‌رسیم، در می زنیم  پیر مردی  با ظاهری آشفته در را باز می‌کند او به اتفاق خانواده درحال چیدن  علف است در آن سوی  حیاط دو واحد مرغداری قرار دارد می‌گوید: “مرغ‌ها گرسنه اند مجبوریم علف به آن‌ها بدهیم  سه ماه است خوراک مرغ به نرخ دولتی  به ما نرسیده” او یک  مرغداری ۱۰ هزار قطعه‌ای در حوالی بیستون کرمانشاه هم دارد.
به مرغداری‌های دیگر هم سر زدیم  صاحب یکی از آن‌ها می‌گوید: “به دلیل گرسنه ماندن مرغ‌ها امکان تلف شدنشان زیاد است همین چند روز پیش از بازار آزاد  ۹ تن نهاده خریده ام، اما اصلاً جوابگوی نیاز  مرغ‌ها نیست ” مرغدار دیگر می‌گوید: ما در سال جهش تولید ، تولیدات را افزایش دادیم، اما هم با کمبود  خوراک دام مواجه شده ایم  و هم قیمت مرغ در مرغداری‌ها کاهش یافته تا جایی که  ما جوجه را با وزن ۲۵ گرم می‌خریم و حالا که به وزن کامل رسیده اند کیلویی ۵ هزار تومان از ما می‌خرند درحالی که ما حدود ۱۰ هزار تومان برای هر مرغ هزینه کرده ایم.
خانمی که با ناراحتی و حسرت به مرغهایش  نگاه می‌کند می‌گوید : “جالب است در بازار آزاد هم سویا و هم دانه ذرت به راحتی  پیدا می‌شود و دلالان آن را با نرخ بالا به ما می‌فروشند  پس چطور است که با نرخ دولتی به ما عرضه نمی‌شود . آنها می‌گویند” کمبود نهاده دامی داریم “مشکل مرغداران را با مدیر کل پشتیبانی امور دام  استان کرمانشاه در میان گذاشتم اسماعیل پرویزی فر  گفت: تنها تهیه ۱۵ درصد خوراک  دام وطیور برعهده  ماست چرا که ذخایر ما ذخایر استراتژیک است و توزیع آ ن فقط در شرایط خاص انجام می‌شود  بنابرین تامین بخش بزرگی از نهاده‌ها برعهده سازمان جهاد کشاورزی است  به سراغ مسئولان سازمان جهاد کشاورزی استان رفتیم رئیس سازمان جهاد کشاورزی کرمانشاه می‌گوید “بخشی از نهاده‌های دامی را  دولت و مرکز پشتیبانی و امور دام تامین می‌کند و بخش زیادی را هم  بخش خصوصی آقای حاتمی می‌افزاید: ظرفیت بخش دولتی محدود است در بخش خصوصی هم به دلیل تحریم‌ها، کشتی‌هایی که حاوی خوراک دام هستند  از بندر امام نتوانسته اند بار‌ها را ترخیص کنند چرا که آن‌ها باید ارز دولتی دریافت کنند که تاکنون به آن‌ها این ارز تخصیص داده نشده است در نتیجه مجموعه‌ی این عوامل باعث شده تا سهمیه کافی در اختیار ما قرار داده نشود او می‌گوید نیاز استان کرمانشاه به این نهاده‌ها پانزده هزار تن در سال است در حالی که تنها ۴۰ درصد این میزان تامین شده است.
مدیر امور دام و طیور سازمان جهاد کشاورزی استان هم می‌گوید طی مکاتباتی که ما با مسئولان وزارت جهاد کشاورزی  داشتیم به آن‌ها یادآوری کرده ایم که اگر این نهاد‌ها به موقع تامین نشود خطر تلف  شدن مرغ‌ها را تهدید می‌کند.
عظیمی در ادامه می گوید :سعی می‌شود همین میزان  نهاده‌های دامی هم که در اختیار ما قرار گرفته به صورت قطره چکانی و با رعایت عدالت و انصاف  در بین مرغداری‌های سطح استان تقسیم شود.
نجفی مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان هم می‌گوید:  فروردین و اردیبهشت بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ تن کنجاله سیاه به ما رسیده که باید بین  ۱۴ شهرستان استان  تقسیم شود و این  در حالی است که به بعضی از شهرستان‌ها تنها ۱۰ تن رسیده که با توجه به تعداد مرغداری‌های استان این میزان اصلا پاسخگو نیست.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان می‌گوید: حدود ۲۷ کارخانه تهیه نهاده‌های دام و طیور در استان کرمانشاه فعال است که وجود آن‌ها ظرفیت خوبی برای مرغداران است و می‌توانند این نهاده‌ها را به نرخ دولتی از این کارخانه‌ها خریداری کنند، اما مرغداران می‌گویند خوراک مرغ را که بیشتر شامل ذرت و کنجاله است در فروردین ماه از این واحد‌ها کیلویی ۱۶۰۰ تومان خریده اند و  حالا نرخ آن به ۳۸۰۰ تومان رسیده و از طرفی همین نهاده‌ها هم  به اندازه کافی در این کارخانه‌ها وجود ندارد.
در استان کرمانشاه ۵۰۰ واحد مرغداری فعال است که  سالانه حدود ۱۰ میلیون قطعه تولید دارند.
به هر حال انتظار می رود مسئولان وزارت جهاد کشاورزی هر چه سریعتر نسبت به رفع مشکل مرغداران اقدام کنند چرا  که زمان  مهم است و مرغ‌ها به شدت  نیاز به خوراک دارند آن هم در روز‌هایی که مرغ‌ها به وزن کافی رسیده اند و باید برای  فروش به کشتارگاه بروند.
بنابرین تامین ارز مورد نیاز بخش خصوصی برای ترخیص بار کشتی‌ها از یک سو و  توزیع خوراک دام  در استان‌ها نه به صورت برابر بلکه  بر اساس میزان تولید و جوجه ریزی  راهکارهایی است که پیش پای مسئولان است.

گزارشگر: پروین شهسواری