ضرورت تدوین ضوابط جدید برای صدور پروانه کلینیک/تعرفه گذاری مانع از ارتقا کیفیت خدمات می شود

رییس بیمارستان دامپزشکی تهران گفت: در کشور های پیشرفته کسی تعرفه ای تعیین نمی کند،هنگامی که تعرفه گذاشته می شود مردم انگیزه ای برای ارتقاء شغل ندارند.

0

به گزارش خبرنگار دامپزشک نیوز_ دامپزشکی حیوانات خانگی در همه جای دنیا یکی از بخش های مهم و اساسی علم دامپزشکی به شمار می آیند. بیمارستان ها و مراکز مربوط به حیوانات خانگی در چه شرایطی به سر می برند و مهمترین دغدغه های فعالان این حوزه چیست؟ برای یافتن پاسخ سوال خود با دکتر پیام محبی, از اعضای جامعه دامپزشکان ایران و رییس بیمارستان دامپزشکی تهران به گفتگو نشستیم. نظر به مفصل بودن این گفتگو آن را به دو قسمت تقسیم کردیم. آنچه می خوانید بخش دوم این گفتگوست. دکتر محبی در این بخش از مصاحبه از لزوم حرکت به تخصص گرایی, رعایت استقلال عمل فعالان دامپزشکی, فراهم کردن زمینه رقابت سالم و انحصاری بودن بازار دارو و واکسن سخن می گوید. با دامپزشک نیوز همراه باشید.

رییس بیمارستان دامپزشکی تهران و عضو جامعه دامپزشکان در گفت و گو با خبرنگار دامپزشک نیوز عنوان کرد: «متاسفانه در حوزه دامپزشکی, ضوابط درستی درباره صدور پروانه کلینیک وجود ندارد. در واقع بر اساس اطلاعات واقعی عمل نمی شود و به یک سری کاغذ و نوشته بسنده شده است. »

او ادامه داد: «برای درست کردن این ضوابط, وقتی صرف نشده و صرفا به محدود کردن ورودی ها پرداخته می شود. در حقیقت صورت مسئله پاک می شود. به جای محدود کردن باید امکانات بیشتری ایجاد کنیم. به طور مثال اگر  اکنون 20 تا 30 بیمارستان وجود دارد  و شخصی می خواهد بیمارستانی تاسیس کند باید شرایط جدیدی برای آن تعریف کنیم. نمی توانیم بگوییم دیگر هیچ کس بیمارستان تاسیس نکند.»

دکتر محبی تاکید کرد: «در رشته هایی همانند پزشکی و دامپزشکی هر چه جلوی ورودی گرفته شود به آن معناست که از تخصصی شدن کار جلوگیری کرده ایم. البته بنده هم موافق جلوگیری از کار عمومی هستم اما معتقدم باید مردم را به سمت تخصص گرایی سوق دهیم. به هر حال نمی توانیم جلوی ورود افراد جدید را بگیریم.»

رییس بیمارستان دامپزشکی تهران  در پاسخ به این سوال که کلینیک های دامپزشکی مجاز به ارائه چه خدماتی نیستند می گوید: «این همان چیزی است که باید در قانون تعریف شود. سازمان دامپزشکی و نظام دامپزشکی باید این مسئله را تعریف کنند . در تعریف مراکز درمانی نیز هم مشکلی وجود دارد.»

عضو جامعه دامپزشکان تشریح کرد: «از قدیم اسم مطب دامپزشکی را کلینیک دامپزشکی گذاشته اند. به واسطه اسم کلینیک که در پزشکی خیلی کار ها در آن انجام می شود مطب های دامپزشکی نیز به خود اجازه می دهند بسیاری از فعالیت ها را در مطب خود برای درمان حیوانات انجام دهند که به نظر بنده این اشتباه است. اما اگر می خواهند انجام دهند نباید آن ها را محدود کرد بلکه باید بگوییم این شرایط و ضوابط را نیز باید رعایت کنند و مطب خودشان را کلینیک و کلینیک شان  را به مرور به بیمارستان تبدیل کنند.»

به جای مانع تراشی فرصت ارتقا را فراهم کنیم

رییس بیمارستان دامپزشکی تهران تاکید کرد: « افراد باید مجال پیشرفت داشته باشند. در حقیقت باید این مطب ها را ملزم کنیم که ارتقا پیدا کرده و شرایط ارتقا را برای آن ها تسهیل کنیم . این مطب ها اگر می خواهند هر بخش جدیدی اضافه کنند باید پروانه شان را ارتقا بدهند و نیروی متخصص لازم را نیز جذب کنند و بعد از آن کاری که می خواهد انجام دهد.»

او ادامه داد: «در دامپزشکی مشکل  اشتغال و کار وجود ندارد, مشکل اصلی کمبود آدم کاری و ایده جدید است. تاکید می کنم که دامپزشک متخصص و کار بلد بیکار نمی ماند.»

دکتر محبی در پاسخ به این سوال که آیا در زمینه تجهیزات و واکسن و داروی دام کوچک کمبود و کاستی خاصی وجود دارد عنوان کرد: «وجود تحریم ها باعث شده که بازار واکسن رقابتی نباشد. در این شرایط عرضه کنندگان به یکی دو شرکت محدود می شوند و مشتری مجبور می شود نیازش را از همان ها تهیه کند. این موضوع کیفیت را پایین می آورد و در نهایت دانش دامپزشکی و در امتداد آن صاحب حیوان متضرر می شود. این سبب می شود که حیوان کمتری نگهداری شود و در مجموع صنف دامپزشکی دچار ضرر شود.»


حق انتخاب را از مشتری نگیریم

عضو جامعه دامپزشکان  در ادامه افزود: «در بازار رقابتی افراد باید گزینه های مختلف را در اختیار داشته باشند. برندهای مختلف دارو و واکسن را در اختیار بگیرند که خریداران بدانند کالای با کیفیت تر را می خواهند یا اقتصادی تر را . این حق مشتری است که انتخاب کند.  در چینین شرایطی مشتری نمی تواند به انتخاب خود اعتراض کند  و مدعی شود دامش مشکل پیدا کرده است چون می داند که از واکسن کم کیفیت تر استفاده کرده است. در حال حاضر شرایط به وجود آمده هم دست کسی نیست و به دلیل شرایط بهم ریخته اقتصادی و بحث تحریم ها نمی توانیم بازار رقابتی سالمی داشته باشیم . به باور من در بازار رقابتی سالم همه چیز خود به خود درست می شود. یکی از دلایلی که می گویم نباید برای صدور پروانه محدودیت ایجاد شود همین است. در هر زمینه ای هر محدودیتی بگذاریم سبب ایجاد بازار سیاه می شود.»

رییس بیمارستان دامپزشکی تهران در ادامه افزود: «این موضوع در مورد تعرفه ها هم صدق می کند. در کشور های پیشرفته کسی تعرفه ای تعیین نمی کند و تعرفه گذاشتن یک نوع کار کمونیستی محسوب می شود. هنگامی که تعرفه گذاشته می شود مردم انگیزه ای برای ارتقاء شغل ندارند. دامپرشکی که 4 برابر من درس خوانده است حق دارد که 4 برابر من هم  حقوق دریافت کند.»

او خاطر نشان کرد: «اگر در حوزه دام کوچک تعرفه مصوب داشتیم این پیشرفت در ایران حاصل نمی شد اکنون رو به رشد ترین و بیشترین پیشرفت در تاریخ دامپزشکی و علم دامپزشکی در کشور و در 15 سال اخیر در حوزه دام کوچک بوده است.»

رییس بیمارستان دامپزشکی تهران در مورد خروجی دانشگاه های دامپزشکی نیز می گوید: «دو گروه دانشگاه وجود دارد: دولتی و آزاد وجود دارد. دانشگاه سراسری تکلیفش مشخص است. می داند که یک دانشجو باید بگیرد یا هزار دانشجو. دانشگاه دولتی بودجه دولتی دریافت می کند و می داند که حقوق کارمندانش را دولت می دهد. از سویی دانشگاه آزاد یک بنگاه اقتصادی محسوب می شود که باید برایش سودآوری داشته باشد. اگر سود آور نباشد نمی توانیم در خصوص میزان پذیرش دانشجو برای آن تعیین تکلیف کنیم. در این صورت مجبور میشود از کیفیت آموزش اش بزند و در نتیجه کل صنف متضرر می شود.»

دکتر محبی در پایان تاکید کرد: «در زمینه آموزش نیز نباید محدودیتی گذاشته شود. دولت تنها می تواند ارگان های خود را محدود کند اما نمی توانند به بنگاه های دیگر اجازه آموزش ندهند. بازار است که تکلیف را مشخص می کند.»

خبرنگار دامپزشک نیوز: شاپور پشابادی

انتهای پیام/