به گزارش خبرنگار دامپزشکنیوز_ کرونا تاکنون سه برابر سارس، جان انسانها را گرفته است. در تفسیر آمار مرگومیر این دو بیماری باید به این نکته توجه داشت که فقط ۸ هفته از تولد ویروس کرونا گذشته اما شیوع سارس حدود ۸ ماه ادامه داشت. خطر کدامیک بیشتر است؛ سارس یا کرونا؟ با دامپزشکنیوز همراه باشید.
کرونا تاکنون موجب مرگ ۲۱۰۰ شهروند چینی شده است. تخمین زده میشود که ۷۵ هزار نفر از مردم جهان (در ۲۷ کشور) به این بیماری مبتلا شدهاند. خصلت بارز این ویروس جدید که COVID-19 نام دارد تب و التهاب ریه است. علائم کرونا با نشانههای سارس که در سال ۲۰۰۲ به بحرانی بزرگ تبدیل شد شباهت زیادی دارد. ۸۰ درصد کدهای سارس و کرونا یکسان است.
متخصصین سارس را اولید اپیدمی قرن ۲۱ نامیدند زیرا به ۲۹ کشور جهان سرایت کرد. سارس اولین بار در گوانگدونگ دیده شد، در طول یک دوره هشتماهه، ۸ هزار و ۹۸ را مبتلا کرد و ۷۷۴ نفر را از پا درآورد. هشت هفته از شیوع کرونا نگذشته اما در همین مدت کوتاه، گوی سبقت را از سارس ربوده است. بااینحال به نظر میرسد که کشندگی کرونا ویروس جدید کمتر از سارس باشد. مرگومیر ناشی از کرونا بیشتر است اما نرخ مرگومیر یک تا دو درصد مبتلایان است. نرخ کشندگی سارس حدود ۱۰ درصد بود.
ایان جونز، استاد ویروسشناسی در دانشگاه ردینگ انگلستان میگوید: «میتوان گفت که کرونای جدید در اصل نوعی سارس است که آسانتر منتقل میشود اما آسیب کمتری ایجاد میکند».
هشت ماه طول کشید تا سارس بتواند ۸ هزار نفر را مبتلا کند اما COVID-19 در مدتی کوتاه ۷۵ هزار نفر را مبتلا کرده است. بیشتر متخصصان میگویند که دوره نهفتگی ویروس جدید یک تا ۱۴ روز است. حتی مطالعه جدیدی که کمیسیون مطالعات بهداشتی چین انجام داده است نشان میدهد که دوره نهفتگی کرونا ممکن است به ۲۴ روز هم برسد. دوره نهفتگی سارس حداکثر ۷ روز بود. گفته میشود که کرونا ممکن است قبل از بروز علائم در فرد ناقل به دیگران منتقل شود اما هنوز مطمئن نیستند.
در جریان مطالعهای که توسط گروهی از محققان دانشگاه وانژو انجام شد تصاویر سیتیاسکن مبتلایان کرونا موردبررسی قرار گرفت. به نظر میرسد که تاثیر کرونا و سارس روی ریه مبتلایان تاحد زیادی یکسان است. وقتی روی تصاویر زوم میکنید انگار لایهای نازک از شیشه روی ریه مبتلایان به هر دو بیماری را فرا گرفته است. محققان دریافتند که آن لکههای شیشهمانند به سوی دیواره ریه بیماران امتداد یافتهاند.
سارس و کرونا هر دو به سلولی موسوم به ACE2 میچسبند. این سلول در اعماق ریه قرار دارد. احتمالا به همین خاطر است که هر دو بیماری، عوارض ذااتالریهمانند دارند. غشای دایرهای و سنبلهمانند ویروس کرونا باعث میشود راحتتر به سلول میزبان بچسبد. مطالعه جدیدی که درباره ساختار سلولی کرونا انجام شده است نشان میدهد که پیوندهای میان این ویروس و پروتئینهای انسانی ۱۰ برابر چیزی است که در سارس دیدیم. احتمالا به همین خاطر است که کرونا خیلی آسانتر از سارس سرایت میکند.
ویروس جدید تقریبا با کروناهای دیگری که در جمعیت خفاشهای چین شایع هستند یکسان است و ۹۶ درصد از کد ژنتیکش همان است.
کروناها به گروه بیماریهای جانوری تعلق دارد یعنی میتوانند از حیوانات به انسانها منتقل شوند. ناقلان اولیه سارس، خفاشها بودند. در مورد کرونا هم همینگونه است. این حیوانات از طریق مدفوع یا بزاق خود، بیماریها را به گونههای دیگر منتقل کنند. بهاینترتیب بیماری پس از چند انتقال میان گونهای ممکن است به انسانها هم سرایت میکند.
خفاشها و پرندگان مستعد دریافت ویروسهای اپیدمیک هستند. بسیاری از پژوهشگران معتقدند که کرونای جدید بازار غذای دریایی ووهان به انسان سرایت کرده است.
سارس از خفاشها به جانور راسومانندی به نام زباد نخلی نقابها و از طریق این حیوان به انسان سرایت کرد. این چرخه انتقال هم در بازار غذای گوانگدونگ رخ داد.
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت ۵۰ درصد از مبتلایان سارس بالای ۶۵ سال سن داشتند درحالیکه کرونای جدید سنین مختلف را درگیر میکند. در جریان یک مطالعه مشخص شد که میانگین سنی افرادی که به واسطه کرونا جان باختند (۱۷ بیمار) ۷۵ سال بوده است. بسیاری از این افراد از فشارخون بالا، دیابت، پارکینسون و … رنج میبردند. مطالعات دیگر میانگین سن مبتلایان را ۴۷ تا ۵۵ سال تخمین زدهاند. مطالعات دولت چین نشان میدهد که ۷۵ درصد مبتلایان ۳۰ تا ۶۹ ساله بودهاند.
گزارشگر دامپزشک نیوز: شاپور پشابادی
انتهای پیام/