بازار کشورهای همسایه، تشنه ماهیان زینتی ایران/ متقاضیان وام چگونه عمل کنند؟

بازار کشوری مثل عراق تشنه ماهی زینتی است. البته صادرات به عراق محدود نمی‌شود و به کشورهای دیگری مثل کشورهای حاشیه خلیج، ترکیه، ترکمنستان و حتی پاکستان هم صادرات داریم.

0

به گزارش دامپزشک نیوز_خروجی پرورش ماهیان زینتی، اشتغال‌آفرینی گسترده و ارزآوری مقرون‌به‌صرفه برای کشورهاست. صنعت پرورش ماهیان زینتی در کشور ما در چه شرایطی به سر می‌برد؟ برای ورود به این فعالیت تولیدی به چه مقدار سرمایه نیاز است؟ برای دریافت تسهیلات لازم چگونه باید عمل کرد؟ برای بررسی این موضوعات با یکی از کارشناسان شیلات به گفت‌وگو پرداختیم. با دامپزشک‌نیوز همراه باشید.

برای شروع بد نیست به وضعیت صنعت پرورش ماهیان زینتی در جهان نگاهی بیندازیم. تمایل فزاینده مردم در اقصی‌نقاط جهان به داشتن آکواریوم در خانه باعث شده است که در ۱۲۵ کشور جهان، اقتصاد شکوفایی حول این کسب‌وکار و صنعت شکل بگیرد. آمارها نشان می‌دهد که فقط یک درصدها از آکواریوم‌ها «عمومی» هستند. بخش عمده ماهیان زینتی از نواحی گرمسیری و استوایی کشورهای در حال توسعه به کشورهای توسعه‌یافته صادر می‌شود. پرورش ماهیان زینتی به یکی از منابع پایدار اشتغال‌آفرینی برای کشورهای صادرکننده تبدیل شده است. به برکت پیشرفت در علم لقاح، حمل‌ونقل و فناوری آکواریوم، هرسال به تعداد گونه‌های پرورشی افزوده می‌شود.

در صنعت پرورش ماهیان زینتی بیش از ۲۵ هزار نوع ماهی پرورش داده می‌شود. تقاضای جهانی برای گونه‌هایی مثل تترای نئون، زبرا، آنجل، دیسکاس و ماهی طلایی رو به افزایش است. دو گونه تترا و گوپی به لحاظ مقدار، ۲۵ درصد و از نظر ارزش تجاری، ۱۴ درصد بازار را به خود اختصاص می‌دهند. حجم گردش مالی مربوط به صادرات ماهیان زینتی در سال ۲۰۱۸ به حدود ۵۰۰ میلیون دلار رسیده است. کشورهای آسیایی با صادرات ۲۷۰ میلیون دلار درصد قابل‌توجهی از این بازار را از آن خود کرده‌اند. جالب است بدانید که سنگاپور به پایتخت ماهیان زینتی جهان تبدیل شده است. این کشور حدود ۲۰ درصد ذخایر ماهیان زینتی را در اختیار دارد و ۳۰ درصد صادرات این نوع ماهی به این کشور مربوط می‌شود. ژاپن، جمهوری چک، تایلند، مالزی، اندونزی، برزیل، سریلانکا و کلمبیا مهم‌ترین پرورش‌دهندگان و صادرکنندگان ماهیان زینتی هستند.

حجم واردات اندک است

محمد حسن‌الهی اظهار کرد: در رابطه با حجم ماهی وارداتی، آمار معتبری که بتوان بر آن تکیه کرد وجود ندارد با این حال می‌توان گفت که حجم واردات بسیار کم است. بعضی انواع در حجم کم وارد می‌شوند و بعد از آنکه تکثیر شدند روانه بازار داخلی یا خارجی می‌شوند. با توجه به گفت‌وگوهایی که با فعالان این حوزه دارم می‌توانم بگویم که بیشتر آنها از شرایط این کسب و کار راضی هستند. اختلاف پول کشور با ارزهای دیگر هم به نوبه خود باعث شده است که صادرات خوبی وجود داشته باشد. وجود تقاضا، انگیزه پرورش‌دهندگان برای پرورش ماهی باکیفیت را دوچندان کرده است. خوشبختانه اکنون بیش از ۱۰۵ گونه ماهی تولید می‌شود.

مهم‌ترین مقاصد صادرات

‌الهی در تشریح بیشتر این موضوع اظهار کرد: بازار کشوری مثل عراق تشنه این نوع ماهی‌هاست. صادرات ما به عراق محدود نمی‌شود و به کشورهای دیگری مثل کشورهای حاشیه خلیج، ترکیه، ترکمنستان و حتی پاکستان هم صادرات داریم. در ارتباط با این رونق باید گفت که نمی‌توان همه‌چیز را به کاهش ارزش ارز کشور و مقرون‌به‌صرفه‌ شدن خرید از کشورمان نسبت داد. باید به این واقعیت توجه داشت که پروش ماهیان زینتی یک صنعت نوپاست بااین‌حال توانسته جایگاه خود را در بازارهای جهانی به‌دقت آورد. افزایش صادرات آبزیان در این بخش از انواع خوراکی مثل میگو و گونه‌های دیگر بسیار بیشتر بوده است. گونه‌های خلیج زیبا هستند اما در ایران به این نوع ماهیت‌ها بسنده نشده و روی سایر گونه‌ها هم کار می‌کنیم. البته ماهیان زینتی و باارزش خلیج همچنان جای کار دارند.

تاسیس چند شهرک پرورشی

وی در ادامه افزود: امید می‌رود به واسطه طرح‌هایی مثل تاسیس شهرک‌های صنعتی پرورش ماهیان آب شور در هرمزگان و استان‌های دیگر بتوانیم به موفقیت برسیم. می‌‌خواهیم این شهرک‌های پرورشی را در چند استان تاسیس کنیم.

سرمایه موردنیاز چقدر است؟

این کارشناس آبزیان زینتی در پاسخ این سوال که «ورود به این کسب‌وکار به چه مقدار سرمایه نیاز دارد؟» اظهار کرد: به نوع کار و حجم آن، و نیز گونه پرورشی بستگی دارد. بااین‌حال می‌توان گفت که با حدود ۴۰ میلیون سرمایه می‌توان پرورش ماهی زینتی در مقیاس خانگی را آغاز کرد. چه خوب است که شاهد حضور بیشتر جوانان در این فعالیت تولیدی باشیم. بسیاری از پرورش‌دهندگان کار خود را در سطح خرد شروع کرده‌اند اما حالا مزارع بزرگی تاسیس کرده‌اند. دریافت بودجه استانی شده است بنابراین علاقه‌مندان به سرمایه‌گذاری و فعالیت از طریق صندوق‌های استانی اقدام کنند. باید درخواست خود را سایت‌های سازمان شیلات استان، ارائه و روند اداری دریافت تسهیلات را دنبال کنند.

ابتدا در دوره‌های آموزشی شرکت کنید

وی در ارتباط با آموزش‌های لازم جهت ورود به این کسب‌وکار گفت: سازمان شیلات در بحث آموزش هم کار می‌کند و دوره‌های آموزشی رایگان برگزار می‌کند. افراد علاقه‌مند اول علاقه‌مندان ابتدا در دوره‌های آموزشی نظری و عملی شرکت کنند. یکی از محاسن این کار آن است که پرورش ماهیان زینتی منع بهداشتی ندارد و می‌‌توان آن را به‌آسانی در آپارتمان و خانه شخصی انجام داد. این یک نعمت و فرصت خدادادی است و باید به نحو احسن از آن بهره‌ برد.

گزارشگر دامپزشک نیوز: شاپور پشابادی

انتهای پیام/