کمبود دامپزشک پرندگان زینتی جدی است

رئیس اتحادیه پرنده و ماهی گفت: ارتباط با دام و حیواناتی خانگی مثل سگ و گربه، مشکل خاصی وجود ندارد اما در زمینه پرنده زینتی، چنین نیست و تعداد پزشکان متخصص واقعاً انگشت‌شمار است.

0

به گزارش خبرنگار دامپزشک نیوزـ قبلا مغازه‌ها و فروشگاه‌های پرنده‌فروشی در همه جای تهران دیده می‌شد اما حالا دو سالی است که فروش پرنده در داخل شهر تهران ممنوع شده و علاقه‌مندان باید به دو بازاری که برای خریدوفروش پرندگان در نظر گرفته شده است مراجعه کنند: مجموعه پرندگان خاوران و مجموعه واقع در اتوبان آزادگان. بازار آزادگان در واقع به بورس اصلی خریدوفروش پرندگان تبدیل شده است. این بازار در زمینی به مساحت ۵ هزار متراژ و زیربنای ۳ هزار متر تاسیس شده است. علاقه‌مندان این بازار لزوما «عشق‌پرنده» نیستند چراکه اکنون یک مقصد گردشگری و تفریحی شده و بسیاری بدون آنکه خریدار یا فروشنده باشند به آنجا می‌روند تا از دیدن طوطی، توکا، مرغ عشق و … لذت ببرند.

حامیان حقوق حیوانات نگهداری پرندگان در قفس را کاری غیراخلاقی می‌دانند اما به‌هرحال اقتصاد و بازار بزرگی حول این علاقه شکل گرفته است. فقط در شهر تهران چیزی حدود چهار هزار نفر از این طریق امرار معاش می‌کنند. آیا انتقال و تمرکز بازار پرندگان به اقتصاد این گروه صدمه نزده است؟ مهدی یوسفخانی، رئیس اتحادیه پرنده و ماهی در پاسخ این سوال به خبرنگار دامپزشک‌نیوز گفت: «بدون شک این تصمیم، اوایل تاثیر بدی روی بازار به جا گذاشت اما رفته‌رفته مردم با این دو مجموعه آشنا شدند».

دانش تکثیر نداریم

در ارتباط با گردش مالی خریدوفروش پرندگان زینتی آمار دقیق و قابل‌اعتمادی وجود ندارد اما رئیس اتحادیه وضعیت آن را «بد» می‌داند چون «نگهداری پرنده یک نیاز اساسی به‌حساب نمی‌آید و با بدتر شدن شرایط اقتصادی و کمتر شدن قدرت خرید، بسیاری از مردم این گزینه را از سبد علائق و هزینه‌های خود حذف می‌کنند. بنابراین نمی‌توان انتظار داشت که این بازار مثل گذشته پررونق باشد».

جالب است بدانید که بسیاری از پرندگانی که با نام پرنده زینتی به فروش می‌رسند بومی ایران نیستند و ما در این زمینه تولید چندانی نداریم. چرا؟ یوسف‌خانی در پاسخ این سوال گفت: «بسیاری از این پرنده‌ها، بومی ایران نیستند پس طبیعی است که دانش تکثیر و پرورش آن هم وجود نداشته باشد. تقریبا تمام نیاز این حوزه از طریق واردات و قاچاق، تامین می‌شود. همه پرنده‌ها وارداتی و قاچاق هستند».

وارداتی بودن و از آن بدتر، ورود قاچاق و غیرقانونی پرندگان زینتی؛ خواهی‌نخواهی نگرانی‌ها درباره سلامت آنها را بیشتر می‌کند؛ به خصوص آنکه بسیاری از این موجودات از بازارهای جنوب شرق آسیا و کشورهایی مثل چین به ایران آورده می‌شوند. دو حادثه اخیر یعنی شیوع ویروس کرونا در چین که گفته می‌شود منشاء آن بازارهای خریدوفروش حیوانات بوده است و نیز تلفات گسترده پرندگان مهاجر در میانکاله توجه و حساسیت بیشتر به این موضوع مهم را طلب می‌کند.

قبل از خرید به دامپزشکان مجموعه مراجعه کنید

رئیس اتحادیه ماهی و پرندگان در این باره گفت: «اساسا یکی از دلایل انتقال مغازه‌های سطح شهر، ارتقای شاخص‌های بهداشتی بوده است. متمرکز شدن مغازه‌ها و فروشگاه‌ها در این دو مقطع امکان نظارت بر آنها را بیشتر و شیوع بیماری‌‌های پرندگان را به مقدار زیادی کاهش داده است. البته مردم به‌هیچ‌عنوان نباید فکر کنند که ما در اتحادیه سلامت همه پرندگانی که در این گونه مراکز، فروخته می‌شوند را تضمین می‌کنیم. به‌هرحال در این بازار مثل بازارهای دیگر، هم کاسب خوب داریم و هم کاسب بد. مشخص است که کاسب بد، از فروش پرنده مریض، خودداری نمی‌کند. مشتریان باید قبل از خرید هر پرنده به پزشکان این مراکز مراجعه کنند. باز هم تاکید می‌کنم که قبل از تائید پزشک نباید نسبت به خرید، اقدام کرد».

پزشک طیور ، کم داریم

رئیس اتحادیه پرندگان و ماهی در ادامه، از کمبود پزشک متخصص طیور در حوزه پرندگان زینتی خبر داد و افزود: «علم دامپزشکی در کشور ما توانمند است و در ارتباط با دام و حیواناتی خانگی مثل سگ و گربه، مشکل خاصی وجود ندارد و تعداد پزشکان ماهری که در بیمارستان‌ها و کلینیک‌های کار می‌کنند رضایت‌بخش است اما در زمینه پرنده زینتی، چنین نیست و تعداد پزشکان متخصص واقعاً انگشت‌شمار است. به نظر من باید این بخش از دامپزشکی را هم تقویت کرد».

گزارشگر دامپزشک نیوز:شاپور پشابادی

انتهای پیام/