به گزارش خبرنگار دامپزشکنیوزـ صنعت دامپروری و صنایع لبنی دو هفته تلخ و دشوار را از سر گذراندند. چند روز بعدازآنکه یک کارشناس صنایع لبنی را به تولید و پخش شیر مسموم متهم کرد استانداری تهران یکی از دلایل اصلی بوی نامطبوع تهران را به فعالیتهای بزرگترین واحد دامپروری که در ۷۰ کیلومتری تهران فعالیت میکند نسبت داد.
شکایت می کنیم
حبیبالله نجفیان، رئیس اتحادیه دامداران تهران درباره ادعای مطرحشده توسط استانداری تهران به خبرنگار دامپزشکنیوز گفت: «پیگیر استخدام وکیل و شکایت از دولت هستیم. موضوع شکایت به دو موضوع شیر و جنجالی که برای آن به پا شد و مورد دوم به همین بحث نسبت دادن بو به دامداریها مربوط میشود. اینجا زیباترین نقطه تهران است. مردم حتماً باید از نزدیک این فضا را ببینند. یک جنگل و دریاچه زیبا. بله اینجا چیزی حدود ۳۰۰ دامداری کار میکنند اما ذرهای بو احساس نمیکنید.»
از قرار معلوم بهادر حاجیمحمدی کارشناسی که در برنامه تلویزیونی بخش زیادی از شیر تولیدشده در کارخانجات را آلوده به سم آفلاتوکسین دانسته بود از موضع خود عقبنشینی کرده و آن را نتیجه سوءبرداشت دانسته و اظهار داشته است: «در حال حاضر، آلودگی معناداری در شیر و فرآوردههای لبنی وجود ندارد و لذا جای نگرانی برای مصرف لبنیات و سبزیجات وجود ندارد. ارقامی كه در خصوص آلودگی در چند شهر اعلام شد مربوط به نتایج چند پایاننامه و طرح تحقیقاتی منتشره دانشگاههای كشور در سالیان گذشته بوده و به تمام شیرها تعمیمپذیر نیست. مصاحبه من با این هدف بود كه تلاش برای حذف كامل این سم در لبنیات جدیتر دنبال شود».
صادرات شیر متوقف شد
با این وصف آیا نمیتوان این مورد را تمامشده دانست؟ حبیبالله نجفیان رئیس اتحادیه دامداران تهران در ارتباط با این موضوع به خبرنگار دامپزشک نیوز گفت: «این صنعت بهشدت متضرر شده است. این موضوع سوژه رسانههای خارج از کشور هم شد. کار بهجایی رسیده که مردم عراق هم شاکی هستند که چرا ایران شیر سرطانزا به ما داده است؟ ذهنیتی ایجاد شده است که به این راحتیها نمیتوان آن را اصلاح کرد. وقتی درباره یکی از همسایههای خود مورد ناجوری میشنوید ماهها و سالها طول میکشد تا آن ذهنیت منفی که درست شده، برطرف شود. همین یک جمله باعث برگشت داده شدن و ماندن محصول شیر شده است. صادرات شیر متوقف شد.»
لازم به ذکر است که این ادعا توسط تمامی سازمانهای دستاندرکار تکذیب شد اما باعث هراس مردم شده و تاثیر بسیار بدی روی بازار به جا گذاشته است. درباره مقدار ضرردهی تولیدکنندگان اعداد و ارقام و آمار متفاوتی بیان شده است. اگر بهراستی بنا به شکایت باشد چه کسی مسئول پرداخت خسارت خواهد بود؟ به اعتقاد غلامعلی سلیمانی، مدیرعامل شرکت کاله ضرر ناشی از پخش این «دروغ» را صد درصد بوده و باید توسط صداوسیما پرداخت شود: با پخش این شایعه کذب، ۴۰۰ واحد لبنی و ۱۶۰۰ واحد شیر جمع کن که در کشور داریم از نان خوردن میافتند. هیچکس پاسخگوی ضرر و زیان صنایع لبنی از پخش شایعههای کذب آن هم در رسانه ملی نیست. صداوسیما باید جریمه شود و زیان صنعت لبنی را بپردازد.
سلیمانی یکی از دلایل نادرست بودن این ادعا را صادرات گسترده شیر به کشورهای دیگر دانسته است. بررسی آمار منتشرشده توسط گمرک نشان میدهد که در ششماهه نخست سال جاری، بیش از 171 هزار تن انواع لبنیات به کشورهای مختلف صادر شد. علاوه بر کشورهای همسایه، آلمان و ایالاتمتحده که به وضع قوانین و استانداردهای سختگیرانه در ارتباط با تولید و واردات محصولات لبنی شهره هستند ازجمله خریداران شیر، ماست، دوغ و خامه ایران بودهاند.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی البرز، مجتبی تقیزاده هم مقدار آفلاتوکسین موجود در شیر تولیدشده در ایران را بسیار کمتر از حد مجاز دانسته وو عنوان کرده میزان سم آفلاتوکسین در نمونه شیری که به آزمایشگاه مرجع سازمان استاندارد تحویل داده شده ۱۳ ppt یعنی ۱۳ نانوگرم در لیتر بوده است، این در حالی است که حد مجاز آن در قالب استاندارد ۱۰۰ نانوگرم در لیتر است.
گزارشگر دامپزشک نیوز: شاپور پشابادی
انتهای پیام/