به گزارش خبرنگار دامپزشکنیوز:مدتی است که شاهد افزایش تبلیغات مربوط به مرغ سبز هستیم. اینکه مرغ، برچسب سبز خورده به آن معنا نیست که در یک فضای کاملاً روستایی پرورش یافته است. دام و حیوان ارگانیک باید با غذای کاملاً طبیعی تغذیه شده باشد، هیچ نوع هورمون، آنتیبیوتیک دارو و واکسنی دریافت نکرده باشد و در فضای آزاد پرورش یافته باشد نه در قفس. برخلاف تصور بسیاری از مردم؛ مرغ سبز، نام دیگر مرغ ارگانیک نیست. مرغ سبز یک محصول کاملاً صنعتی است که در مرغداری تولید میشود، برای استحصال گوشت بیشتر به آن هورمون داده میشود و در تغذیه آن از خوراک و افزودنیهای غیرطبیعی استفاده میشود و البته تازه نیست (فقط زمانی میتوان از صفت تازه استفاده کرد که در دمای بیشتر از ۲۶ درجه فارنهایت نگهداری نشده باشد).
تنها مزیت مرغ سبز که البته مزیت کماهمیتی نیست آن است که در طول دوره پرورش آن از آنتیبیوتیک استفاده نمیشود. رسوب آنتیبیوتیک در گوشت مرغ بهشدت برای سلامتی مضر است و طبق قانون، واحدهای پرورش مرغ تا زمان ارسال محصول خود به کشتارگاهها (که معمولاً سه روز است) حق ندارند از آنتیبیوتیک استفاده کنند. کل ماجرا ازاینقرار است که سازمان دامپزشکی به واحدهایی که از آنتیبیوتیک استفاده نمیکنند نشان سبز میدهد.
با این حساب بسیار بعید است مرغ ارگانیک پیدا کنید. چندی قبل رئیس جهاد کشاورزی یکی از شهرستانهای تهران از افتتاح نخستین مجتمع پرورش مرغ ارگانیک خبر داده بود اما اگر مبنا، معیارهای گفتهشده باشد این قبیل واحدها را هم نمیتوان ارگانیک دانست.
محمد یوسفی، رئیس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی هم چندی پیش گفته بود «چیزی به اسم مرغ ارگانیک وجود ندارد. این موضوع صرفاً بهانهای برای گرانفروشی است». عباس عباسی مدیرکل دفتر نظارت و بهداشت عمومی مواد غذایی سازمان دامپزشکی هم اخیراً نظر مشابهی ابراز کرده است: «در کشور ما مرغ ارگانیک تولید نمیشود زیرا ما مجوزی برای تولید مرغ ارگانیک ندادهایم اما باید توجه داشت که مرغ بدون آنتیبیوتیک در کشور تولید میشود و مجوز آن از سوی دامپزشکی صادر شده که دو موضوع متفاوت است».
همانطور که گفته شد مرغ سبز، ارگانیک نیست و بعید است بتوانید مرغ ارگانیک بیابید اما به فرض که موفق به یافتن آن شوید؛ آیا این نوع آنطور که معمولاً ادعا میشود بهتر از نوع صنعتی است؟ نه لزوماً! قبل از هر چیز باید گفت که مرغ ارگانیک از نظر مزه، هیچ تفاوتی محسوسی با مرغ معمولی ندارد. این در حالی است که شیر طبیعی را به آسانی میتوان از شیر صنعتی تشخیص داد؛ یا مزه گوسفند و گوساله پرورش یافته در مراتع هم با نوع صنعتی به نسبت فرق دارد. بههرحال برای تشخیص تفاوت باید حس چشایی خارقالعادهای داشته باشید.
مرغ ارگانیک از نظر شکل و قیافه تفاوت دارد ولی این تفاوت چندان خوشایند نیست. کمتر مرغ ارگانیکی یافت میشود که لاغر و استخوانی نباشد چون رژیم غذایی آن فربهکننده نیست. در مورد سالم بودن چطور؟ آیا میتوان گفت مرغ ارگانیک سالمتر است؟ بازار بحث و مناظره درباره این موضوع داغ است.
مطالعه انجامشده توسط پژوهشگران دانشگاه استنفورد نشان میدهد که از این نظر هم تفاوت معناداری وجود ندارد. البته مطالعات تجربی اثر ناشی از تلقین را مدنظر قرار نمیگیرد. پیروان فراوردههای غذایی ارگانیک بهشدت به خود تلقین میکنند که غذای سالمتری مصرف میکنند. آنها به خود تلقین میکنند که از مصرف آنتیبیوتیک و هورمونهای مضر خودداری میکنند. این موضوع میتواند تاثیرگذار باشد. ماریون نستل، متخصص تغذیه در دانشکده تغذیه، مطالعات غذا و سلامت عمومی در دانشگاه نیویورک گفته است: «نمیتوان گفت محصولات ارگانیک لزوماً ارزش پول اضافهای که صرف خرید آنها میکنید را دارند اما عقل سلیم میگوید استفاده از محصولاتی که در آنها از انواع و اقسام مواد غیرطبیعی استفاده شده منطقی نیست. احتیاط کردن ضرری ندارد. مزه هم به قضاوت شخصی بستگی دارد. خود من مرغ ارگانیک را خوشمزهتر میدانم و این باور واقعا باعث میشود لذت بیشتری ببرم». بسیاری از آمریکاییها مثل این متخصص فکر میکنند و روزبهروز هم به تعداد آنها اضافه میشود.
گزارشگر دامپزشک نیوز:شاپور پشابادی