راز و رمز پرورش ماهی از زبان رئیس اتحادیه

0

به گزارش خبرنگار دامپزشک نیوزـ پرورش‌دهندگان ماهیان گرم‌آبی در چه شرایطی به سر می‌برند؟ آیا بازار آنها رونق لازم را دارد؟ با چه مشکلاتی دست‌وپنجه نرم می‌کنند؟ برای یافتن پاسخ سوالات خود با مدیرعامل اتحادیه ماهیان گرم‌آبی به گفتگو نشستیم. حسن آقازاده وضعیت کنونی این صنعت کلیدی را تشریح کرد، از دردها و معضلات فراوانی که پیش روی شاغلان این بخش وجود دارد سخن گفت و در مقام یک تولیدکننده باتجربه و کسی که ۱۵ سال ریاست این اتحادیه را بر عهده داشته است راه‌‌حل‌ها را بازگو کرد. آنچه می‌خوانید بخش دوم این گفتگو است.

فرآوری به نفع تولیدکننده است

آیا خرید مستقیم آبزیان از تولیدکننده به حال تولیدکننده و مصرف‌کننده مفیدتر نخواهد بود؟ حسن آقازاده در پاسخ این سوال اظهار داشت: دولت بهتر است به امر نظارت بپردازد. ما تولیدکنندگان، بازار خود را می‌شناسیم؛ می‌دانیم چگونه آن را تنظیم کنیم و کم و کیف تولید چگونه باید باشد. به قیم نیاز نداریم. مشکل، دخالت‌های نابجای دولت است. ماهی نوعی پروتئین فسادپذیر است و به‌محض خروج از آب، شروع به فاسد شدن می‌کند. من تولیدکننده باید کارخانه‌ای داشته باشم که ماهی را فرآوری و زمان ماندگاری آن را بیشتر کنم و به یک سال برسانم. به‌این‌ترتیب مجبور نیستم محصول خود را به قیمت اندک به دلال بفروشم. می‌توانم محصول خود را نگه دارم و به قیمت مناسب، روانه بازار کنم. امروز نوع مصرف از نوع تازه‌خوری است اما اگر ماهی فرآوری شود قدرت تولیدکننده افزایش می‌یابد.

از تجارب گذشته درس بگیریم

مدیرعامل اتحادیه آبزیان در ادامه برای تشریح بیشتر مقصود خود یک مثال آورد: زمانی سازمان تعاون روستایی، محصول سیب‌زمینی کشاورزان را خرید و انبار کرد. محصول سیب‌زمینی در نهایت از بین رفت و دور ریخته شد. سال بعد قیمت سیب‌زمینی به شدت افزایش یافت و دسترسی مردم به این ماده غذایی ارزشمند کاهش یافت. در مجموع تجربه نشان می‌‌دهد که این کار به نتیجه می‌رسد. جایگاه و نظرات اعضای هر تشکل و صنفی باید محترم باشد.

معضلی به نام دریافت تسهیلات

آقازاده در ادامه از موضوع دیگری سخن گفت که دغدغه‌ بسیاری از فعالان عرصه تولید کشور است: بنده ۱۵ سال است که مدیرعامل اتحادیه آبزیان هستم ولی حتی یک ریال هم تسهیلات نگرفته‌ام و به زحمت می‌توانم سهمیه نهاده خود را دریافت کنم. کشاورز یا تولیدکننده‌ای که در روستا زندگی می‌کند از کجا ضامن کارمند، بیاورد؟ از طرف دیگر وقتی یک‌شبه، بازار دگرگون می‌شود و قیمت‌ها افزایش می‌یابد تولیدکننده ممکن است توانایی بازپرداخت تسهیلات خود را نداشته باشد. در این صورت در فهرست سیاه بانک قرار می‌گیرد. خود من ۶ سال است که ممنوع‌الخروج هستم. در نتیجه این وضعیت نتوانسته‌ایم به کشورهایی مثل کویت بروم، بازاریابی کنم یا در همایش‌ها و نمایشگاه‌های مختلف شرکت داشته باشم. چرا؟ چون ضامن فلان تعاونی بوده‌ام و وام‌گیرنده بدهی ۱۵۰ میلیونی خود را پرداخت نکرده است.

سرمایه‌گذاری مقرون‌به‌صرفه است اگر …

آیا سرمایه‌گذاری در حوزه پرورش ماهیان گرم‌آبی مقرون به صرفه است؟ مدیرعامل اتحادیه ماهیان گرم‌آبی باوجود انبوه مشکلاتی که پیش‌روی فعالان این صنف قرار دارد همچنان خوش‌بین است و در پاسخ سوال ما گفت: صد درصد. البته مشروط به این‌که طبق منطق بازار و تقاضای آن عمل کنیم. اگر نیاز بازار ۱۰ واحد باشد و ما ۱۲ واحد تولید کنیم شکست می‌خوریم. باید به عواملی مثل زمان عرضه بها داد. اگر این ملاحظات را در نظر بگیریم سرمایه‌گذاری در بخش ماهیان گرم‌آبی بسیار مقرون‌به‌صرفه است چون اگر دخالت‌های نسنجیده دولت نباشد هزینه تولید در این قیمت بسیار پایین است.

به صورت آزمایشی شروع کنید

مدیرعامل اتحادیه ماهیان گرم‌‌آبی در ادامه به افراد علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در این عرصه توصیه کرد: پیشنهادم به علاقه‌مندان این است که دو یا سه ماه در یک استخر یا مجتمع پرورش ماهی حضور داشته باشند و از نزدیک با جوانب مختلف کار آشنا شوند. در مرحله دوم با سرمایه کم و در ابعاد کوچک، کار را آزمایش کنند. علاقه‌مندان می‌توانند از استخرهای دومنظوره یا حتی در حوض خانه یا مزرعه‌ای که استخر ذخیره دارد این مرحله از کار را انجام دهند. وقتی به مرحله‌ حرفه‌ای رسیدند می‌توانند در مزارع خاصی که برای این منظور در نظر گرفته شده است پیمان مدیریت، دریافت کنند و کار خود را آغاز کنند. به‌این‌ترتیب می‌توانند تسهیلات دریافت کنند و از کمک و راهنمایی و تعامل اتحادیه بهره‌مند شوند. در این بستر، سرمایه‌گذار و تولیدکننده می‌توانند از امکانات و تجارب همدیگر استفاده کنند. افرادی که ما در اتحادیه به همدیگر معرفی کرده‌ایم بسیار موفق بوده‌اند. به افرادی که می‌خواهند به صورت مستقل فعالیت کنند هم کمک می‌کنیم. در زمینه کارشناسی و سایت‌یابی و تامین بچه‌ماهی، یاری خواهیم کرد تا با یک پشتوانه فنی، کسب‌وکار خود را دایر کنند.

وی در ارتباط با وضعیت واکسن و داوری آبزیان گفت: در این بخش چندان از واکس و دارو استفاده نمی‌کنیم. می‌‌توان گفت درصد استفاده ما از دارو و واکسن در حد یک یا دو درصد است.

شرمنده اعضای اتحادیه هستم

حسن آقازاده در پایان اظهار داشت: تولیدکنندگان به تعبیر مقام معظم رهبری در خط اول نبرد هستند. بااین‌حال متاسفانه همکاران ما در شرایط بسیار سختی کار می‌کنند. شرمنده اعضای محترم اتحادیه هستم. از هر ۱۰ مراجعه‌کننده به اتحادیه ۸ نفر، دست‌خالی باز می‌گردند. متاسفانه به این واقعیت توجه نمی‌شود که من در مقام مدیرعامل اتحادیه، نماینده بیش از  ۵ هزار نفر هستم. این حرف را نباید به حساب تکبر گذاشت ولی واقعیت آن است که رئیس یک اتحادیه به لحاظ اهمیت کمتر از یک مدیرکل نیست؛ چرا باید برای دیدار با مدیران مدت‌ها انتظار بکشیم؟ بیست و سوم ماه قبل، درخواست جلسه فوری با رئیس شیلات ایران داشته‌ام اما حتی به درخواست ما جواب نداده‌اند. این در حالی است که این موضوع بسیار بسیار فوری و ویژه است و هر چه زودتر باید بررسی شود. متاسفانه قطع امید کرده‌ایم. چرا باید کار به جایی برسد که بگوییم از فلان آدم برای صنعت و اقتصاد آبزیان کشور، آبی گرم نمی‌شود؟

 

گزارشگر دامپزشک نیوز: شاپور پشابادی

انتهای پیام/