به گزارش خبرنگار دامپزشک نیوزـ چندی پیش یکی از نمایندگان دامپزشک مجلس، علی وقفچی مهمترین دغدغه جامعه دامپزشکی را الحاق سازمان دامپزشکی به وزارت بهداشت دانسته بود و خواستار تلاش فعالان این حوزه برای فراهم ساختن زمینه برای طرح و تصویب این ایده در مجلس شده بود. آیا این موضوع در صورت تحقق میتواند نقطهعطفی بزرگ برای جامعه دامپزشکی کشور باشد؟ برای بررسی بیشتر این موضوع و اهمیت آن با یکی دیگر از نمایندگان دامپزشک مجلس به گفتگو نشستیم. در لابلای گفتگو، موضوعات مهم دیگری مثل قیمتگذاری گوشت و طرح کارت الکترونیک خرید محصولات پروتئینی هم موردبحث قرار گرفت. با دامپزشکنیوز همراه باشید.
نظام سلامت واحد، گزینهای اجتنابناپذیر
یوسف داوودی، نماینده سراب و عضو کمیسیون کشاورزی می گوید: «بیماریهای مشترک و نوپدید، ضرورت و اهمیت موضوع وانهلث یا سلامتی واحد را نشان میدهد. باید یک نظام سلامت واحد تعریف کرد. تصمیمگیری جداگانه امکانپذیر نیست. جدا دیدن این دو مقوله خطرناک است.»
او ادامه می دهد:«بهعنوانمثال برای پیشگیری از آنفولانزای دام و طیور واکنسی آورده شده است. این ویروس ممکن است در جمعیت انسانی ما وجود نداشته و اگر دقت نشود و دید یکپارچه وجود نداشته باشد و هماهنگیهای لازم صورت نگیرد ممکن است فقط یک نوع واکسن برای دام و طیور آورده شود. اگر این ویروس دستخوش تغییر شود و میزبان خود را تغییر دهد احتمال دارد با شیوع آنفولانزای انسانی روبرو شویم. همه اینها به آن معناست که یکپارچگی سلامت باید هرچه زودتر در دستور کار قرار گیرد. موضوع بسیار مهمی است، همه دیدیم که آنفولانزا چه تلفاتی میتواند به دنبال داشته باشد».
داوودی تاکید کرد:«لازم به ذکر است که سازمان جهانی بهداشت همواره بر اهمیت رویکرد one health تاکید کرده است. یکی از لازمههای تحقق این رویکرد نوین، هماهنگی حداکثری سازمانهای فعال در حوزه بهداشت انسان و دام و در صورت امکان، تلفیق آنها و پرهیز از موازیکاری و دید تکبعدی است.«
نگذاریم صنعت دامپروری سقوط کند
وی در ادامه می افزاید: «سیاستهای جهاد کشاورزی چندان به حال دامدار ما مفید نبوده است. الان تولید گوشت و شیر برای دامدار و مرغدار ما صرفه چندانی ندارد. بعضی از آنها ورشکسته میشوند و به فعالیت خود پایان میدهند. باید کاری کنیم که تولید گوشت و شیر بهصرفه شود. اگر سیاستهای ما زمینه به صرفه بودن تولید را فراهم نکند تولیدکننده، انگیزهای برای تولید نخواهد داشت و صنعت دامداری کشور سقوط میکند».
۳۰ هزار تومان حباب داریم
داوودی در ادامه گفت: «از قدیم عرف قیمتگذاری دام به این صورت بوده که نرخ خردهفروشی، دو برابر نرخ خرید دام زنده است. بنابراین قیمت خردهفروشی (برای مصرفکننده) باید ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان باشد. اینکه شاهد وجود یک حباب ۳۰ هزار تومانی هستیم موضوع مهمی است و باید روی آن کار شود. دامداریهای ما دارند جمع میکنند. تعطیلی دامداریها یعنی حرکت به سوی وابستگی به خارج در حوزه پروتئین. این در حالی است که سرانه مصرف ما پائين آمده است. این موضوع در درازمدت عوارض و پیامدهای زیادی به دنبال خواهد داشت. مردم به غذاهای پرچرب و قندی رو آوردهاند. سرانه غذایی بعضی خانوادهها به ۵ کیلوگرم رسیده است».
معمای ارزان شدن گوشت بعد از اختصاص ارز نیمایی
این عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در ادامه عنوان می کند: «در ارتباط با ارز دولتی مربوط به نهادههای دام و طیور و دارو بسیار حرف زده شده است. نکته جالب اینجاست که قیمت گوشت بعد از نیمایی شدن ارز مربوط به واردات این محصول، کاهش یافت! این موضوع جای سوال دارد. قاعدتاً اختصاص ارز دولتی برای آن بود که قیمت کاهش یاید ولی همانطور که گفتم با قطع ارز دولتی مربوط به واردات گوشت و آزاد شدن قیمتها (ارز نیمایی) گوشت ارزانتر شد. تخصص من دامپزشکی است و اقتصاددانان باید درباره چندوچون این موضوع اظهارنظر کنند. بااینحال برای یافتن پاسخ این سوال باید دید آن ۱۵ میلیارد دلاری که در نظر گرفته شده بود کجا رفت و عملاً چه فایدهای به حال مردم داشت؟».
عاقبت کوپن الکترونیک
وی در تشریح بیشتر این موضوع عنوان می کند: «به اعتقاد من این مقدار بودجه باید به خود مردم داده میشد. البته منظور من آن نیست که این پول به صورت نقد به مردم داده شود. پرداخت باید صرفاً برای خرید گوشت و پروتئین باشد. هدف از پرداخت آن ۱۵ میلیارد دلار آن بود که مابهالتفاوت حاصل از برداشتن ارز دولتی به مردم داده شود ولی این اتفاق نیفتاد. قرار بود این مابهالتفاوت به ۱۷ میلیون سرپرست خانوار پرداخت شود. قرار بود کارتهایی به نام کارت خرید پروتئين طراحی شود. کار درستی بود و در بودجه ۹۸ هم پیشبینی شده بود اما سوال اینجاست که تکلیف آنچه شد؟».
یوسف داوودی در پایان از ثبتنام خود در انتخابات مجلس جدید خبر داد و می گوید: «در مجلس کنونی برنامههای خوبی مصوب شده است؛ امیدواریم که اجرا شوند».
گزارشگر دامپزشک نیوز: شاپور پشابادی
انتهای پیام/