به گزارش دامپزشک نیوز،در روزهای اخیر گزارشهای تلخ دیگری در خصوص پشت پرده نسل کشی پرندگان مهاجر در تالابهای مازندران نوشته شد که دل هر دوستدار حیات وحش و اساسا هر انسانی که ذرهای وجدان بیدار داشته باشد را میلرزاند.
در این گزارشها که در همشهری، روزنامه ایران و خبرگزاری ایسنا و خبرگزاری صدا و سیما نیز به آن اشاره شده، مشخص میشود که گردش مالی بالای 100 میلیارد تومان حاصل از کشتار یک میلیون پرنده چنان چشم شکارچیان، دلالان و دستان پشت پرده این مافیا را کور کرده است که دیگر نمیتوانند غربت و مظلومیت این پرندگان بیپناه را ببینند.
«مثل همه حراجیهای معروف دنیا با صدای بلند میخواند ۱۰۰ هزار تومان، نبود؟ ۲۰۰ هزار تومان نبود؟ و در آخر که قیمت غاز را جفتی ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان، تعیین میکنند و کار تمام میشود.»
در گزارش ایسنا که اتفاقا سر و صدای زیادی را هم در کشور به پا کرده است، نوشته شده است:« از سه میلیون پرنده مهاجری که از سرزمینهای شمالی سیبری مسیر بقایشان را طی میکنند و برای زمستان گذرانی به جنوب آسیا و استانهای شمالی میرسند یک میلیونشان تنها در مازندران شکار میشوند و آنها که شانس میآورند و حرام گوشتند سر از باغ پرندگان در میآورند، که ظاهرا صاحبش هم سماک و چوبدار پرندگان در بازار است و هم تامین کننده بخشی از باغهای پرندگان در سراسر کشور.»
*پیشینه
آنها که از مخاطبان پای ثابت خبرشمال هستند حتما خاطرشان هست که در گزارش پیشین ما در تاریخ
سه شنبه 18 آذرماه گفتوگویی داشتیم با فرماندار شهرستان فریدونکنار که ایشان دو نکته را به عنوان عدم همکاری نهادهای ذیربط از جمله اداره کل محیطزیست مازندران برای بهبود شرایط و جایگزینی گردشگری و پرندهنگری به جای صید نام بردند. اول موضوع پرورش مرغابی در آببندانها و دوم ایجاد طرح گردشگری در جنگل اوجاکله برای توسعه پرندهنگری در این منطقه.
به همین بهانه و توضیحات بیشتر تماسی را با مدیرکل محترم محیط زیست استان برقرار کردیم که ماحصل آن در پی میآید.
ابراهیمی کارنامی در این خصوص، گفت: ما در موضوع پرورش مرغابی در آببندان نه تنها هیچ مخالفتی نداشتهایم بلکه ابتدا به صورت شفاهی و سپس به شکل کتبی موافقت خود را با این طرح اعلام کردیم اما در رابطه با ایجاد پروژه گردشگری در جنگل اوجاکله نکتهای مورد غفلت قرار گرفته و آن هم موضوع جایگزینی پرندهنگری به جای صید است.
متاسفانه آنطور که از شواهد و قرائن برمیآید، همه برنامهریزیها صورت گرفته تا جنگل را دودستی تقدیم فردی (سرمایهگذار) کنند، در حالی که طرف مقابل هنوز هیچ برنامهای را برای این امر مهم تهیه نکرده و ارایه نداده است و مسلم است ما به عنوان متولی امر محیط زیست، هرگز اجازه نمیدهیم چنین اتفاقی جنگل بکر اوجاکله که از بازماندگان جنگلهای قدیمی منطقه است، به این راحتی و بدون توجیه زیست محیطی در معرض آسیب و نابودی قرار گیرد.
مدیرکل محیط زیست در این باره ادامه داد: البته ما نهایت همکاری را با سرمایهگذار داشتیم و به او گفتیم با توجه به وجود ابنیه و ساختمان در آنجا، میتواند برای یک سال به طور آزمایشی طرح خود را استارت بزند و چنانچه در جایگزینی پرندهنگری به جای صید، توفیقات خوبی داشت، آنگاه ما همکاریهایمان را در این زمینه توسعه خواهیم داد، اما به رغم اثبات حسن نیتمان برای اجرای درست این طرح، تا به امروز سرمایهگذار هیچگونه استقبالی از آن نداشته و مشخص است که مراد از گرفتن موافقت ما با طرح، تنها تصاحب جنگل بوده و بس!
*چرایی عدم برخورد
با عرضه غیرمجاز پرندگان مهاجر فریدونکنار
ابراهیمی کارنامی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه ما با عرضه شکار و صید قاچاق پرنده در فریدونکنار مواجهیم گفت: در ماده 25 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، شکار و صید بدون مجوز قاچاق شناخته میشود، محل فروش و عرضه این پرندگان هم که در شهر واقع شده و وظیفه مدیریت، جلوگیری و برخورد با عرضه قاچاق در داخل شهر هم با فرماندار و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز مستقر در فرمانداری است.
مدیرکل محیط زیست استان با بیان اینکه یکی از علل عدم توفیق در خصوص بازار پرندگان فریدونکنار همکاری نکردن مقامات محلی است، تصریح کرد: وقتی پای پرندگان وحشی به شکل غیرقانونی و قاچاق به داخل شهر میرسد دیگر از حالت اختصاصی و رسیدگی یک ضابط خاص (در اینجا محیط زیست)، خارج شده و به حوزه ضابط عام وارد میشود. به لحاظ قاچاق بودن این عرضه مسوولیت آن با اداره تعزیرات و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز فرمانداری و استانداری، از جنبه تهدید کردن بهداشت و سلامت عمومی جامعه، مسوولیت آن با اداره بهداشت و اداره دامپزشکی است.
ابراهیمی ادامه داد: یکی از مهمترین موضوعات در این زمینه، بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان است که اگر شکار و عرضه غیرمجاز پرنده در بازار فریدونکنار قطع نشود به دلیل مشترک بودن این بیماری بین انسان و دام میتواند به عنوان تهدیدی بالقوه برای سلامت عمومی جامعه به شمار رود.
*چرا با کانون فساد
برخورد نمیشود؟!
این مقام مسوول با بیان اینکه نمیدانم در خصوص برخورد با موضوع پرندگان مهاجر چرا جدیت به خرج داده نمیشود گفت: معلوم نیست چه دستهایی پشت پرده وجود دارد که نمیخواهند این مساله به درستی مدیریت شود.
ابراهیمی تاکید کرد: من باور دارم که در صورت تجمیع ارادهها و صرف فعل خواستن توسط مجموعه دستگاههای ذیربط، مساله پرندگان مهاجر و شکار و صید و توزیع آنها به درستی مدیریت و حل خواهد شد اما متاسفانه این ارادهها هنوز شکل نگرفته است. حتی اگر این موضوع صحت داشته باشد که تمامی شکارها و کشتارهای پرندگان مهاجر که در بازار فریدونکنار عرضه میشود متعلق به فریدونکنار نبوده و بلکه از سایر نقاط استان نیز برای فروش به این بازار میآید که دارد، بنابراین باید با این کانون فساد برخورد شود و معلوم نیست چرا این برخورد تاکنون به تعویق افتاده است؟!
مدیرکل محیط زیست استان در پایان گفت: 20 تخت در بازار فروش پرندگان در فریدونکنار وجود دارد و سوال اینجاست که چرا کار نادرست و غیرقانونی و غیرمجاز 20 نفر باید به قیمت بدنامی مردم نجیب، شریف، فداکار، پرتلاش و شهیدپرور این خطه تمام شود؟!
*ما تنها میتوانیم هشدار دهیم
مدیرکل دامپزشکی استان مازندران نیز در این باره به گفت: حوزه کاری دامپزشکی در حیطه نظارت بر پرورش و کشتار دام و طیور بومی و اهلی و همچنین آبزیان بوده و اساسا حوزه نظارت بر حیوانات وحشی از جمله پرندگان مهاجر، در حیطه اختیارات و وظایف محیط زیست است.
رضوانی ادامه داد: وظیفه ما نظارت بر پرورشگاهها کشتارگاههای صنعتی و سنتی از ابتدا تا انتها بوده و ما در خصوص پرندگان مهاجر تنها میتوانیم هشدارهای لازم را بدهیم که با توجه به فصل سرما و شیوع بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، افراد از هرگونه شکار، عرضه و فروش و خریداری و خوردن پرندگان مهاجر به شدت خودداری کنند اما وظیفه نظارت و جلوگیری از شکار، صید و فروش و عرضه پرندگان مهاجر با دستگاههای دیگر است و ما نمیتوانیم در کار سایر دستگاههای ذیربط مداخله کنیم.
*اگر ارادهها به سمت برخورد با این بازار برود، ما نیز همراه خواهیم بود
وی تاکید کرد: این پرندگان چه به صورت کشتار و چه زنده در بازار محلی فریدونکنار واقع در شهر، فروخته و عرضه میشود که قطعا براساس صلاحدید شهردار و فرماندار محترم فریدونکنار و همچنین نظر مشورتی استانداری است و چنانچه مشکلی به لحاظ قانونی وجود داشته باشد، دستگاههایی که برای شکار مجوز صادر کرده، برای برپایی این بازار مجوز صادر کرده و این مکان را به آنها اجاره داده و امکانات دادهاند، در اولویت برخورد قانونی با این بازار و گردانندگانش قرار دارند و آنگاه چنانچه ارادهها به سمت برخورد با بازار فروش پرندگان قرار گیرد، ما نیز در اداره کل دامپزشکی با آنها همصدا بوده و همکاریهای لازم را خواهیم داشت.
*ادامه دارد…
بررسی نقش و اختیارات و وظایف و مسوولیت دستگاههای ذیربط در خصوص شکار و عرضه پرندگان مهاجر در اینجا به پایان نمیرسد و ما در خبرشمال همچنان به دنبال آشکار شدن سایر زوایای پنهان در پی گفتوگو با سایر دستگاههای اجرایی ذیربط خواهیم بود…
منبع: خبرشمال