وضعیت آنفولانزا فوق حاد پرندگان در کرمان سفید است

به گزارش دامپزشک نیوز، حسین رشیدی گفت: با توجه به اینکه هنوز موردی از شیوع آنفولانزای فوق حاد در کرمان مشاهده نشده است اما طبق تجربه های سال های گذشته در سطح استان ستاد مقابله با آنفلوانزا فوق حاد پرندگان را فعال کرده ایم و افراد مختلف و همکاران دیگر دستگاه هایی که می توانند در این زمینه همکاری داشته باشد را با خطر بیماری آشنا و اعلام کرده ایم و اکنون در وضعیت اماده باش قرار دارند.

0

به گزارش دامپزشک نیوز و به نقل از خبرگزاری علم و فناوری ؛ آنفلوانزا يكي از بيماريهاي خطرناك پرندگان است، عامل اين بيماري ويروس است؛ بنابراين ميتواند به سرعت منتشرشود و پرندگان بسياري را بيماركند، ويروس آنفلوانزا انواع مختلفي دارد. بعضي از آنها فقط پرندگان را مبتلا مـي كننـد و برخی علاوه بر پرندگان، سبب بيماري انسان هم مي شوند؛ بـه ايـن دليـل اسـت كـه آنفلوانزاي فوق حاد پرندگان به عنوان بيماري مشترك ميان انسـان و حيـوان شـناخته شده و مبارزه با آن در دنيا بسيار مورد توجه قرار گرفته است. 

مراكز آموزشي و مسئول سعي مي كنند با افزايش آگاهي همـه كسـاني كـه بـه نـوعي ممكن است با اين بيماري مربوط باشند، از شيوع آن در جهان جلوگيري كنند، مبارزه با اين بيماري زماني موفق است كه تمـام كسـاني كـه بـا پرنـدگان در ارتبـاط هستند ماننـد روسـتاييان، كاركنـان مرغـداري هـاي صـنعتي و سـنتي، فروشـنده هـاي دوره گرد طيور، شكارچيان، دامپزشكان وكاركنان دامپزشكي و كشتارگاه ها، كارگاه هاي پر شویی ها وتبديل ضايعات، مراكز توزيع و عرضه مـرغ، فروشـگاه هـا و نمايشـگاه هـاي پرندگان زينتي، و… و اخرین چرخه که شامل  مصرف كنندگان می شوذ باید آگاهي خود را افزايش دهند، ضـوابط بهداشتي را رعايت كنند و با مسئولان همكاري داشته باشند.

از مهمترین علائم  ويروس آنفلوانزا توانايي تغيير و جهش اوست به اين معني كه ممكن است ويروس آنفلـوانزاي پرندگان با نوع ديگري از ويروس مانند آنفلوانزاي انساني تركيب شود و نوع كـاملاً جديـدي را به وجود آورند ؛ به اين ترتيب تازماني كه واكسـن و داروي مناسـب ايـن نـوع جديـد تهيـه و عرضه شود ، خطرهمه گيري وسيع براي حيوانات و انسانها وجود دارد.

در ایران معمولا از طریق پرندگان مهاجری چون مرغابی که خود ناقل بوده اما بیمار نمی شوند شیوع پیدا می کند و همیشه موارد ابتلا از شمال اغاز می شوند لذا در شمال حالت اپیدمی همزمان با اغاز فصل شکار اغاز شد و اکنون جنوب کشور که وضعیت معتدل تری برای مهاجرت دارد نیازمند اپیدمی هست در این راستا با مدیر کل امور دامپزشکی استان کرمان دیدار و گفتگو کردیم.

حسین رشیدی مدیر کل دامپزشکی استان کرمان در بهبوهه وضعیت نابسامان کرونایی از شیوع آنفولانزای فوق حاد پرندگان درسطح منطقه خاورمیانه خبر داد و گفت : در سطح استان ستاد آنفلوانزا فوق حاد پرندگان را فعال کرده ایم و افراد مختلف و همکاران دیگر دستگاه هایی که می توانند در این زمینه همکاری داشته باشد را با خطر بیماری آشنا و اعلام کرده ایم که باید آمادگی کامل را داشته باشند.

وی با بیان اینکه موردی از شیوع بیماری آنفلوانزا فوق حاد پرندگان در استان وجود ندارد، گفت: اما به لحاظ اینکه در کشورهای همسایه مواردی از این بیماری دیده شده و همچنین برخی از استان های مرکزی و شمال کشور کانون های محدودی از این بیماری در فصل پاییز حاضر بوده اند، تاکید کرد: از طریق دامپزشکی کشور به استان ها اخطار داده شده تا تمامی استان ها آمادگی لازم را به منظور مقابله با این بیماری داشته باشند چه از لحاظ پرندگان مهاجر و در معرض تهدید و چه از لحاظ اینکه ممکن است از یک کانون نقطه ای در کشور این اتفاق رخ دهد.

مدیر کل دامپزشکی استان کرمان با اشاره به کانون هایی که  در آن ها جا به جایی صورت می گیرد، محدود هستند اما نگرانی منباب انتقال بیماری از طریق پرندگان مهاجر است، عنوان کرد:  در فصل پاییز پرندگان مهاجر طی مسیر شان از کشور  ایران نیز عبور می کنند بنابراین تمامی استان ها و به ویژه در نزدیکی مرغداری هایی که در کنار سدها و آبگیرها هستند، امکان شیوع بیماری وجود دارد.

وی ابراز کرد: در این راستا در سطح استان ستاد آنفلوانزا فوق حاد پرندگان را فعال کرده ایم و افراد مختلف و همکاران دیگر دستگاه هایی که می توانند در این زمینه همکاری داشته باشد را با خطر بیماری آشنا و اعلام کرده ایم که آنان باید آمادگی کامل را داشته باشند.

مدیر کل دامپزشکی استان کرمان اظهار کرد: در خصوص مسائل بهداشتی و قرنطینه ای که باید در مرغداری ها رعایت شود نیز با اتحادیه مرغداران صحبت شده و توصیه های لازم را در این خصوص اعلام کرده ایم؛ همچنین مرغداران در این فصل باید دقت کنند که مسائل امنیت زیستی و قرنطینه ای در مرغداری ها رعایت شود.

وی ادامه داد: مرغداران از رفت و آمد افرادی که از خارج به مرغداری وارد می شوند، جلوگیری کند و صرفا افرادی که در مرغداری ها فعالیت می کنند در محل حضور داشته باشند؛ همچنین مرغداران خوراک طیور را از منابع مطمئن تهیه کنند زیرا خوراک طیور نباید در بین مرغداری ها جا به جا شود؛ چرا که این مسئله می تواند عامل خطر انتقال بیماری از یک مرغداری به مرغداری دیگر باشد.

رشیدی با بیان اینکه کشتار طیور باید در کشتارگاه های صنعتی انجام شود، تصریح کرد: به کشتارگاه های صنعتی توصیه کرده ایم که پس از هر بار کشتار باید قفسه های حمل طیور را شستشو و ضدعفونی کنند.

مدیر کل دامپزشکی استان کرمان تأکید کرد: تمام نقل و انتقالات جوجه یک روزه، خوراک دام و انتقال پرندگان به کشتارگاه باید با هماهنگی شبکه های دامپزشکی شهرستان ها صورت گیرد و در این زمینه باید مجوز دریافت کنند تا کنترل های لازم در این خصوص انجام شود.

وی گفت: از تمامی مرغداران درخواست کرده ایم که چنانچه در دوران پرورش با تلفات غیر عادی مواجه شدند با توجه به اینکه بیماری آنفلوانزا فوق حاد پرندگان می تواند تلفات غیر عادی داشته باشند، حتما به دامپزشکی گزارش دهند.

رشیدی بیان کرد: با نیروی انتظامی هماهنگی های لازم را انجام داده ایم که از ورود و خروج پرندگان از استان بدون گواهی حمل بهداشتی جلوگیری به عمل آید؛ چرا که برای از کشتارگاه های ما پرندگان را از استان های فارس و یزد وارد می کنند؛ بنابراین توصیه ما این است که باید حتما گواهی حمل بهداشتی از دامپزشکی مبدأ داشته باشند که در این زمینه نیروی انتظامی قول همکاری را داده است.

مدیر کل دامپزشکی استان کرمان اظهار کرد: با توجه به اینکه این بیماری قابل انتقال به انسان است و چنانچه در سطح استان شیوع پیدا کند، علاوه بر اینکه خساراتی را به مرغداری های استان وارد می کند موجب انتقال این بیماری به شهروندان خواهد شد؛ بنابراین توصیه مان این است که شهروندان مرغ مورد نیاز خود را از فروشگاه های تحت نظارت دامپزشکی تهیه کنند؛ چرا که کشتارگاه های طیور تحت نظارت دامپزشکی کشتار خود را انجام می دهند.

وی با تأکید بر اینکه توصیه می کنیم که از بازار زنده فروشی پرندگان جلوگیری به عمل آید، ابراز کرد: بعضا دیده می شود که در سطح شهر برخی از اماکن، افراد اقدام به فروش پرنده زنده تحت عنوان مرغ بومی می کنند که نمی توان سلامت آنها را کاملا تأیید کرد؛ چرا ممکن است آنها آلوده باشند و این آلودگی را به افراد منتقل کنند.

رشیدی عنوان کرد: از شهروندان درخواست داریم که از خرید از بازارهای غیر رسمی و غیر قانونی که اقدام به فروش پرنده زنده می کنند و یا در همان محل اقدام به ذبح پرندگان می کنند اکیدا خودداری کنند و شهرداری نیز باید در زمینه جمع آوری بازارهای زنده فروشی پرندگان همکاری لازم را داشته باشند.

مدیر کل دامپزشکی استان کرمان اظهار کرد: شهروندانی که مرغ بومی نگهداری می کنند، توجه داشته باشند که در محل از مرغ های بومی نگهداری کنند که در تماس با پرندگان وحشی مهاجر نباشند چرا که می توانند بیماری را به مرغ های بومی منتقل کنند.

وی خاطر نشان کرد: امیدواریم با راعیت دستور العملهای بهداشتی که توسط اداره کل دامپزشکی توصیه می شود از ورد بیماری آنفلوانزا فوق حاد پرندگان جلوگیری به عمل آید.