اعتراض جدی جامعه دامپزشکان به دستورالعمل ابلاغی وزارت جهاد درباره اعطای مجوز آزمایشگاه به مهندسان علوم دامی

به گزارش دامپزشک نیوز ، بدنبال ابلاغ دستورالعمل اجرایی اعطای مجوز تاسیس آزمایشگاه های تجزیه خوراک دام ، شیرخام و مراکز مواد ژنتیکی به مهندسان علوم دامی توسط وزیرجهادکشاورزی که موجب نگرانی شدید مجموعه دامپزشکی کشور شده است دکتر شجاعی رئیس هیات مدیره جامعه دامپزشکان ایران طی نامه ای به دکتر خاوازی با انتقاد از این دستورالعمل به طرح تبعات اجرای این دستورالعمل به نمایندگی از این جامعه پرداخت و خواستار جلوگیری و تجدیدنظر در این دستورالعمل شد.

0

پس از اینکه طی هفته گذشته دستور العمل اجرایی صدور مجوز آزمایشگاه های تجزیه خوراک دام ، شیرخام و تولید موادژنتیکی دام برای مهندسین علوم دامی با استناد به ماده ۱۶ قانون نظام جامع دامپروری که سازمان نظام مهندسی کشاورزی و دامپروری سالها به دنبال آن بود بالاخره در دوره وزارت دکتر خاوازی این دستور العمل به سرعت نهایی و ابلاغ شد. از آنجایی که با ورود آزمایشگاه های موضوع این دستور العمل به عرصه خدمات به دامداران امکان تداخل وظایف و بروز تهدیدات بهداشتی در نتیجه ورود افراد فاقد صلاحیت حرفه ای و علمی در این عرصه وجود دارد و بعلت اینکه سازمان نظام مهندسی کشاورزی و دامپروری خود متولی صدور پروانه واحدهای دامداری می باشد و پروانه های مسئولین فنی این واحد ها نیز توسط همین مرجع صادر می شود لذا اجرای این دستورالعمل می تواند تبعات جدی از جمله امکان اجبار دامداران به انجام سایر آزمایش های تشخیص دامپزشکی نیز در این آزمایشگاه ها وجود دارد و امنیت شغلی دامپزشکان شاغل به امور آزمایشگاهی نیز به صورت جدی مورد آسیب قرار می‌گیرد لذا مورد اعتراض جدی دامپزشکان قرارگرفته است. به گزارش دامپزشک نیوز به نقل از جامعه دامپزشکان،  بدنبال صدور و ابلاغ دستورالعمل اجرایی نحوه صدور مجوز آزمایشگاه های تجزیه خوراک دام و شیرخام دکتر شجاعی رئیس هیات مدیره جامعه دامپزشکان ایران در نامه ای خطاب به دکتر خاوازی  وزیر جهاد کشاورزی با ذکر مشکلات این دستور العمل و تبعات جدی ناشی از آن ، ضمن انتقاد به مسیر تدوین و محتوای آن خواستار تجدیدنظر و جلوگیری از اجرایی شدن آن گردید.

متن کامل این نامه به شرح ذیل میلاشد:

به نام خدا

 

جناب آقای دکتر خاوازی

     وزیر محترم جهاد کشاورزی

           موضوع: دستورالعمل اجرایی صدور مجوز آزمایشگاه های تجزیه خوراک دام و شیر خام  

سلام و علیکم

احتراماً همانطور که استحضار دارید اخیرا دستورالعملی اجرایی از سوی وزارت جهاد کشاورزی در خصوص صدور مجوز آزمایشگاه تجزیه خوراک دام ، شیر خام ؛ مراکز جمع آوری شیر و مرکز تولید مواد ژنتیکی صادر و ابلاغ شده است که با مداقه در آن در صورت عملیاتی شدن شاهد مشکلاتی به شرح ذیل خواهیم بود.

  1. تداخل کاری بین آزمایشگاه های دامپزشکی و آزمایشگاه های موضوع این دستورالعمل
  2. فراهم شدن زمینه ورود افراد فاقد صلاحیت در امور بهداشتی و درمانی
  3. تحدید امنیت شغلی دامپزشکان مسئول آزمایشگاه های تشخیص دامپزشکی
  4. تهدید امنیت بهداشتی و فراهم شدن زمینه شیوع بیماری های دامی و مشترک انسان و حیوانات
  5. عدم امکان نظارت سازمان مسئول (دامپزشکی ) بر فعالیت این آزمایشگاه ها
  6. بروز مغایرت های مفاد قانونی

مطمئنا جنابعالی تایید می فرمائید که فراهم کردن فرصت های شغلی جدید برای مهندسان محترم علوم دامی نباید موجب تحدید امنیت شغلی دامپزشکان گردد .

از سوی دیگر آزمایشگاه های خصوصی دامپزشکی در ایران دارای سابقه بیش از 20 سال می باشد و متخصصین دامپزشکی با طی آموزش های لازم و کسب تجارب ارزنده و تسلط بر روش کار و SOP توانایی های ضروری برای اجرا و تضمین کیفیت آزمایش های تشخیص و ارزیابی را بدست آورده اند و یک سازمان تخصصی بنام سازمان دامپزشکی

که مرجع قانونی و هماهنگ با مراجع علمی و فنی جهانی است بطور مستمر در آموزش و کنترل بر این مراکز آزمایشگاهی نظارت می کند .

در صدور این دستورالعمل به ماده 16 قانون نظام جامع دامپروری اشاره گردیده  است در حالیکه سایر قوانین مربوط به سازمان دامپزشکی و مقدم بر آن در قوانین موضوعه از جمله قانون سازمان دامپزشکی کشور وجود دارد مورد توجه قرار نگرفته است .

همچنین در همین قانون و قانون افزایش بهروری بخش کشاورزی نقش سازمان نظام دامپزشکی در صدور پروانه های موضوع قانون تصریح شده است .

لازم بذکر است حتی در حوزه علوم پزشکی متخصصین تک رشته علوم میکروبیولوژی اجازه تاسیس آزمایشگاه پزشکی ندارد و میبایست حداقل سه نفر متخصص در رشته های مختلف پس از کسب امتیاز های لازم نسبت به درخواست تاسیس آزمایشگاه اقدام نمایند .

در صورت صدور پروانه های موضوع این دستورالعمل چگونه بر دخالت غیر مجاز در امور بهداشتی ، نظارت و اعمال قانون خواهد شد ؛ یا چه تضمینی بر عدم انجام سایر آزمایش های تشخیصی دامپزشکی در آزمایشگاه های موضوع این دستورالعمل وجود دارد.

دامدار محترمی که به واسطه صدور پروانه واحد دامداری خود به این آزمایشگاه ها مراجعه می کند چگونه احیانا در برابر درخواست انجام سایر آزمایش های دامپزشکی مورد نیاز در این آزمایشگاه ها باید مقاومت کند .

چگونه بر وقوع احتمالی رقابت های ناسالم حرفه ای در این آزمایشگاه ها نظارت خواهد شد .

نقش سازمان دامپزشکی در این دستورالعمل چیست؟

متأسفانه در تدوین این دستورالعمل از تشکل های بخش خصوصی آزمایشگاه های دامپزشکی هیچگونه دعوت و اخذ نظری نشده است .

در مدت سالیان طولانی پیگیری تدوین چنین دستورالعمل مهمی برای صدور مجوز آزمایشگاه برای مهندسین علوم دامی ، انجمن آزمایشگاه های دامپزشکی همواره با ارائه دلایل منطقی مخالفت خود را با صدور چنین دستورالعملی اعلام کرده است ولی متاسفانه هیچگونه توجهی نشده است .

از آنجایی که جنابعالی خود از صاحبنظران دانشگاهی و متولیان تحقیقات حوزه وزارتخانه بوده اید انتظار دارد با تجدید نظر در اجرای فوری و بدون مداقه این دستورالعمل و بازنگری در آن و دعوت از صاحبنظران دامپزشکی اعم از دانشگاهی و بخش خصوصی از بروز مشکلات جدی در حوزه تهدید بهداشت عمومی و همچنین تحدید امنیت شغلی دامپزشکان که جامعه پیشرو و  بدون ادعای تامین بهداشت عمومی کشور هستند جلوگیری فرمائید.

جامعه دامپزشکان ایران با برخورداری از کمیته های تخصصی متشکل از متخصصین ذیربط آمادگی همکاری و تشریک مساعی در اتخاذ سیاست ها و تدوین دستورالعمل مورد نیاز را اعلام میدارد .

اطمینان داریم ارتقا امور بهداشتی حوزه امور دام ، طیور و آبزیان مستلزم اتخاذ سیاست های جامع و  در نظر گرفتن تمامی شاخص های ضروری می باشد.

مطمئنا وقوف کامل دارید هرگونه ارتقا پایدار رفاه شغلی قشر تحصیل کرده کشور نیازمند همه جانبه نگری و عدم تعریض به امنیت شغلی سایر متخصصین خدمتگزار ایران عزیز می باشد و در تامین این رفاه می بایست همواره حفظ امنیت بهداشتی و غذایی مردم مدنظر سیاستگزاران و مسئولین اجرایی باشد .

پیشاپیش از حسن نظر و صدور دستورات مساعد جنابعالی سپاسگذاری می نمایم.

                                                                                                   با سپاس و تجدید احترام

                                                                                             دکتر سید شاپوررضا  شجاعی

                                                                                     رئیس هیات مدیره جامعه دامپزشکان ایران