مایه‌کوبی ۳۰۲ هزار رأس دام در تربت‌حیدریه علیه بیماری سیاه‌زخم

به گزارش دامپزشک نیوز، مسئول پست دامپزشکی بخش رخ تربت‌حیدریه گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۳۰۲ هزار و ۳۴۵ راس دام سبک و سنگین در برابر بیماری شاربن (سیاه زخم) واکسینه شدند که ۲۹۴ هزار و ۷۳۰ راس آنها دام سبک بودند.

0

به گزارش دامپزشک نیوز به نقل از ایرنا، کاظم فیاض با هشدار به دامداران منطقه برای پیشگیری از بروز بیماری شاربن (سیاه‌زخم) گفت: این بیماری  خطرناک و مشترک بین انسان و دام از طریق دام آلوده به انسان منتقل می‌شود.
وی افزود: بیماری شاربن می‌تواند تا ۶۰ سال در بدن دام تلف شده باقی بماند و ممکن است در این فصل سال با جا به جایی و زیر رو شدن خاک در کارهای کشاورزی در معرض چرای دام قرار بگیرد و آنها را مبتلا کند، بنابراین دام بیمار تلف شده را با آهک دفن می‌کنند تا سرعت مرگ باکتری بیشتر شود.

مسئول پست دامپزشکی بخش رخ تربت‌حیدریه با بیان اینکه این بیماری در گاو و گوسفند معمولا به شکل فوق حاد و حاد بروز می‌کند و در مدت چند ساعت تا چند روز به تلف شدن دام می‌انجامد ادامه داد: بیماریابی و اقدامات بهداشتی پیشگیرانه مانند مایهکوبی و ضدعفونی جایگاه‌های نگهداری دام در کاهش بروز این بیماری نقش موثری دارد.
فیاض از دامداران بخش رخ خواست در صورت مشاهده علایمی چون مرگ ناگهانی دام، خروج خون تیره رنگ از منافذ بدن (که منعقد نمی‌شود) ضمن پرهیز از کشتار و مصرف گوشت دام‌های بیمار و مشکوک، پست دامپزشکی رباط سنگ و خانه‌های بهداشت روستا را آگاه کنند تا بررسی، آزمایش و اقدامات بهداشتی فوری صورت گیرد.

مسوول پست دامپزشکی بخش رخ گفت: علایم این بیماری بسته به شدت آن متفاوت است و در حالت فوق حاد به صورت مرگ ناگهانی و در نوع حاد تب و لرز، بی‌اشتهایی، بی‌قراری، گیجی، نفس‌نفس زدن و ترشح از بینی دیده می‌شود و زمانی که شدت بیماری کمتر است این نشانه‌ها ضعیف‌تر بروز میکند.

فیاض افزود: بخش رخ به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود و قرار گرفتن در مسیر شهرها و استان‌های جنوبی کشور یکی از معابر حمل و نقل و کوچ دام است و ناهماهنگی در کوچ دام از این منطقه به سایر نقاط می‌تواند زمینه‌ساز شیوع بیماری‌های واگیر و مشترک مانند تب برفکی، تب مالت، پاستورولوزیس و موارد مشابه شود.
وی در بخش دیگر سخنان خود با بیان اینکه درمان بیماری آنتروتوکسمی (پرخوری دامی) به طور عمده موفقیت‌آمیز نیست و پیشگیری راهکاری آسان‌تر برای مقابله با این بیماری است تاکید کرد: دام‌هایی که از آغل‌های گرم یا زاغه بیرون آورده می‌شوند به هیچ وجه نباید آب سرد و یا یخ‌زده بخورند و لازم است حدود یک ساعت در معرض هوا قرار گیرند و بعد به آنها آب داده شود و حتی علوفه یخ‌زده نیز برای دام‌ها مضر است.

مسوول پست دامپزشکی بخش رخ گفت: با خودداری از تغییر سریع جیره غذایی حیوانات، جلوگیری از پرخوری حیوانات و نیز مایهکوبی دام‌ها می‌توان از بروز بیماری آنتروتوکسمی جلوگیری کرد.

تربت‌حیدریه دارای 14 هزار و 341 راس دام سنگین، 312 هزار و 253 راس دام سبک، 44  گاوداری شیری، ۶۶  گاوداری پرواری، پنج گاوداری صنعتی، یک مجتمع گاوداری، ۲۷۲ واحد گوسفندداری گوشتی و پرواربندی ، ۶۰۸ واحد دامداری روستایی، ۱۴۵ واحد مرغداری گوشتی، پنج واحد پرورش مرغ تخمگذار، هشت واحد پرورش بوقلمون، چهار واحد تکثیر ماهیان سردآبی، ۱۲ واحد پرورش ماهیان سردآبی، هشت واحد پرورش ماهیان گرمابی و یک واحد تکثیر و پرورش ماهیان زینتی است.

این شهرستان دارای یک کشتارگاه دام سنتی، یک کشتارگاه دام صنعتی در حال تاسیس، دو بازار دام سبک و سنگین، پنج واحد کارخانه تولید خوراک دام و طیور، یک مرکز بسته بندی تخم مرغ، یک کارخانه فرآورده های لبنی، سه کارخانه تولید پنیر اولیه و پنیر پیتزا، ۱۳۰ مرکز عرضه مرغ و ماهی، ۱۱۸ واحد قصابی و ۴۸ مرکز لبنیاتی است.

مرکز شهرستان ۲۲۵ هزار نفری تربت‌حیدریه در ۱۵۰ کیلومتری جنوب غربی مشهد قرار دارد.