به گزارش خبرنگار دامپزشک نیوز- محققان در چین می گویند که گربه ها می توانند توسط ویروس کووید-۱۹ مبتلا شوند و این عفونت را به گربه های دیگر نیز انتقال دهند، اما سگ ها واقعا مستعد عفونت نیستند. این تیم که در موسسه تحقیقاتی دامپزشکی هاربین فعالیت دارد، به این نتیجه رسیده است که احتمالا مرغ، خوک و اردک به این ویروس مبتلا نمی شوند. دانشمندان دیگر می گویند که این یافته ها جالب است اما هنوز برای نگرانی در این رابطه زود است.
لیندا سیف، ویروس شناس دانشگاه اوهایو در ووستر می گوید: این نتایج مبتنی بر تحقیقات آزمایشگاهی است که در آن تعداد کمی از حیوانات به عمد دوزهای قابل توجهی از ویروس کووید-۱۹ را دریافت کردند و طبعا نتیجه آن نمی تواند بیانگر تعامل روزمره انسان با گربه ها باشد. او می گوید هیچ مدرک مستدلی وجود ندارد مبنی بر اینکه گربه های آلوده می توانند مخزنی برای انتقال ویروس به انسان باشند.
همزمان با شیوع لجام گسیخته ی ویروس کرونای جدید موجی از نگرانی ها در رابطه با انتقال بیماری بین انسان و حیوان خانگی را بوجود آمدده است. تا کنون، چند مورد از آلوده شدن حیوانات خانگی گزارش شده است: گربه ای در بلژیک و دو سگ در هنگ کنگ. گربه ها و سگ ها ارتباط نزدیکی با انسان ها دارند، گربه ها و سگ ها در تماس نزدیک با انسان هستند بنابراین آگاهی از میزان حساسیت آنها در ابتلا به SARS-CoV-2, در فرایند کنترل کوید 19 , اهمیت زیادی دارد. این گروه به سرپرستی ویروس شناس چینی بو ژیگائو، پنج گربه را از راه بینی با ویروس سارس-کو۲ آلوده کردند. بعد از گذشت شش روز ، دوتا از گربه ها یوتانایز شدند و ژنوم ویروس و همچنین ذرات عفونی ویروس را در دستگاه تنفسی فوقانی گربه ها یافتند. سه گربه دیگر نیز در قفس هایی کنار گربه های سالم قرار داده شدند. این گروه بعدها ژنوم ویروسی را در یکی از گربه های غیر آلوده و سالم تشخیص داد که نشان میداد این ویروس از طریق قطرات ریزتنفسی از گربه های آلوده منتقل شده است. هر چهار گربه مبتلا هم پادتن هایی را علیه ویروس سارس-کو۲ تولید کردند که از نمونه های خون این گربه ها مشاهده شد. محققان این آزمایش معتقدند این آزمایش در گربه ها باید بعنوان بخشی از تلاش ها برای از بین بردن کووید-۱۹ در انسان در نظر گرفته شود.
خبری از ظهور علائم بالینی نبود!
خانم سیف می گوید که هیچ یک از گربه های آلوده علائم بیماری را نشان ندادند و تنها یکی از سه گربه ای که در معرض این ویروس بودند، مبتلا شد. محققان می گویند هنوز برای نگرانی زود است، چون این حیوانات به عمد در معرض دوز بالای ویروس قرار گرفتند و کسی نمی داند که آیا روند انتقال ویروس بصورت عادی در این حیوانات امکان پذیر است یا نه. خانم سیف در ادامه می گوید، این نشان می دهد که این ویروس ممکن است در گربه ها خیلی قابل انتقال نباشد. علاوه بر این ، نحوه انتقال نامشخص است زیرا این مقاله توضیح نمی دهد که نحوه چیدمان قفس ها به چه شکل بوده است و آیا گربه های سالمی که بعدا مبتلا شدند به مدفوع یا ادرار گربه های آلوده دسترسی داشته اند؟ آن ها می گویند که به آزمایش های بیشتری در این زمینه نیاز است از جمله اینکه گربه ها دوزهای متفاوتی از ویروس را دریافت کنند تا مشخص شود در کدام دوز قابلیت انتقال بیماری به گربه های سالم وجود دارد.
دکتر فیفر، متخصص بیماری های واگیردار از دانشگاه شهر هنگ کنگ به ما می گوید، “نتایج نشان می دهد برای کنترل بیماری کووید-۱۹ نظارت بر گربه ها مهم است اما آنها عامل اصلی شیوع بیماری نیستند. بنابراین بی شک تمرکز برای کنترل و مهار بیماری باید بر کاهش خطر انتقال انسان به انسان باشد.” وی افزود، در تحقیقات و مطالعات قبلی که در ارتباط با اپیدمی سارس صورت گرفت، ابتلای گربه ها و مبتلا شدن سایر گربه ها از گربه یا گربه های آلوده مشخص شده بود اما در طی همه گیری سارس هیچ شواهدی از انتقال بیماری بین گربه و انسان بدست نیامد.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها در ایالات متحده، به مبتلایان کووید-۱۹ توصیه کرد که تماس شان را با حیوانات خانگی خود محدود کنند و به حداقل ممکن برسانند مثل نوازش کردن یا غذا دادن از ظرف غذای خود. خانم سیف در توضیح این توصیه می گوید، این ها یکسری اقدامات احتیاطی است و در مواجهه با هر بیماری واگیر نوظهوری که اطلاعات محدودی در دسترس است، توصیه می شود.
سایر حیوانات چطور؟
نویسندگان این مقاله در یافتند که راسو نیز بشدت مستعد عفونت با ویروس سارس-کو۲ هست و می توانند یک مدل آزمایشگاهی مناسب برای کووید-۱۹ باشند. اما سگ ها حساسیت کمتری نسبت به ویروس سارس-کو۲ نشان دادند. محققان پنج سگ جوان را به ویروس سارس-کو۲ آلوده کردند و دریافتند که دو تا از آنها RNA ویروسی را در مدفوع خود، دفع می کنند. اما هیچ یک از سگ ها به عفونت مسری ویروس مبتلا نشدند. بررسی ها و تحقیقات مشابه در مورد خوک ها، مرغ ها و اردک ها نشان داد که هیچ یک از انها چه مستقیم و چه غیر مستقیم به ویروس مبتلا نمی شوند. آقای فیفر می گوید این یافته ها نشان می دهد که هیچ یک از این گونه ها در همه گیرز کووید-۱۹ نقشی ندارند.
منبع: Nature
مترجم: سیاوش قندی زاده
انتهای پیام/