سال ۹۸ سال خوبی برای سازمان دامپزشکی بود چرا که آزمایش های سنگینی را پس دادیم!

رئیس سازمان دامپزشکی کشور گفت: در حوزه تولیدات شامل مرغ، گوشت، عسل، شیر خام و آبزیان با رشد روبه رو هستیم چراکه اقدامات بهداشتی تشخیص و نظارتی به نحو مطلوبی انجام می شود.

0

به گزارش خبرنگار دامپزشک نیوزـ سال ۹۸ اتفاقات متعددی در حوزه دامپزشکی رخ داد و به گفته اکثر فعالان این حوزه سازمان دامپزشکی کشور از آزمایش‌های سنگینی عبور کرد. از وقوع سیل در شهرها مختلف گرفته تا زلزله آذربایجان و تلفات پرندگان در میانکاله. همچنین شرایط خاص تحریم و شیوع کرونا نیز در ماه های آخر سال چالش های ریز و درشتی را برای فعالان این عرصه و سازمان دامپزشکی کشور ایجاد کرد. به همین بهانه و برای بررسی مهمترین موضوعات خبری سال گذشته از قبیل آزاد شدن صادرات نهاده های دامی از سوی وزارت صمت ،دستاوردهای سازمان دامپزشکی کشور در سال گذشته و همچنین برنامه‌هایی که در سال جاری پیش رو است، گفت‌و‌گویی با دکتر علیرضا رفیعی‌پور، رئیس سازمان دامپزشکی کشور انجام دادیم.

دکتر رفیعی‌پور ابتدا در خصوص آزاد شدن صادرات نهاده‌های دامی به خبرنگار دامپزشک نیوز گفت: نهاده به دو دسته خوراکی و بهداشتی تقسیم می شود. در حوزه تامین نهاده‌های خوراکی مانند ذرت، سویا و سایر اقلام بهداشتی، با وجود تحریمی که نزدیک به 2 سال است دشمنان به ما تحمیل کرده‌اند، با وزرات جهاد کشاورزی و معاونت امور دام به گونه‌ای عمل شده است که با کمبود مواجه نباشیم. همچنین این نکته را باید گفت که ما افزایش جمعیت دامی داشتیم و این افزایش تولید در حوزه طیور نیز وجود داشته است. بنابراین با توجه به شرایط تحریم چه در حوزه نهاده‌ها و چه در حوزه دامپزشکی با کمبودی مواجه نشدیم.

افزایش جمعیت دامی با وجود تحریم‌ها

وی در ادامه تصریح کرد: وزارت صمت مسئول صادرات و واردات است. مطمئن باشید در کمیته‌های تخصصی و تنظیم بازار و همچنین کمیته‌های خاصی که باهماهنگی وزات جهاد کشاورزی برگزار می‌شود در مورد چنین موضوعاتی بررسی های لازم انجام می شود. در نهایت وزارت صمت در حوزه صادرات و ورادات تصمیم گیری می کند. اما نمی‌توان در مورد دستوری که یک وزارتخانه داده توضیحی بیش از این داد. در هر صورت با همه شرایط پیش آمده افزایش جمعیت دامی را داشتیم و این خود یک توفیق بوده که در حوزه نهاده‌های خوراکی و بهداشتی با هیچ کمبودی مواجه نشده ایم. لازم به ذکر است نهاده‌هایی که در گمرک مانده به دلیل عدم انتقال ارز بوده است. در این حوزه ذخایر استراتژیک پیش بینی می‌شود و شرکت‌های مرتبط نیز رصد لازم را در زمینه نهاده‌ها انجام می‌دهند.

در نهاده های دامی کمبودی برای 3 ماه آینده نخواهیم داشت

رفیعی‌پور افزود: با توجه به تمام این موارد و با در نظر گرفتن ذخایر استراتژیک تاکنون با مشکلی مواجه نشده ایم و بعد از این نیز کمبودی نخواهیم داشت و امیدواریم به زودی نهاده‌های مانده در گمرک ترخیص شوند. بنابراین نگرانی حداقل برای سه ماه آینده نخواهیم داشت و پیش‌بینی‌های لازم انجام شده است. اما این نکته را باید گفت که در حوزه صادرات حتما وزارت مسئول است و این موارد با هماهنگی انجام می‌شود. این نهاده‌ها قاعدتا با ارز 4200 تومانی از کشور خارج نمی‌شوند چرا که خلاف قانون است و حتما اگر برای تولیدکنندگان مقدور باشد و بتوانند مابه‌التفاوت را پرداخت کنند این اتفاقات ممکن است بیفتند.

حمایت سازمان دامپزشکی از وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی

رئیس سازمان دامپزشکی کشور درباره موضع این سازمان نسبت به وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی گفت: وزیر پیشنهادی را رئیس جمهور پیشنهاد می‌دهد و نهایتا نمایندگان آن را انتخاب می‌کنند. ما از بدنه وزارت جهاد کشاورزی هستیم و قطعا از وزیر پیشنهادی رئیس جمهور حمایت می‌کنیم. ما از پیشنهاد شدن کاظم خاوازی به عنوان وزیر جهاد کشاورزی خوشحال هستیم چراکه سازمان دامپزشکی یک واحد تحقیق و پژوهش دارد که در رابطه با وزیر پیشنهادی بوده است. پیش از این نیز همکاری خوبی در این زمینه با وزیر پیشنهادی داشتیم. در حال حاضر نیز امیدواریم با رای اعتماد نمایندگان مجلس یک فرد علمی و میدانی بدون گرایش سیاسی انتخاب شود.

جلوگیری از طغیان بیماری‌ها در سال ۹۸

رفیعی‌پور در خصوص فعالیت‌های سازمان دامپزشکی در سال ۹۸ گفت: سال ۹۸ سال خوبی بود چرا که ما آزمایش‌های سنگینی را پس دادیم. ما بدون بحران نبودیم و از فروردین تا اسفند با بلایای طبیعی مختلفی از جمله سیل و زلزله مواجه بودیم. تحریم‌ها نیز یک بحران کمرشکن بود و همچنین با رخداد ناشناخته میانکاله مواجه و در کنار آن نیز با شیوع ویروس کرونا رو به رو شدیم. کرونا منشا دامی دارد و از سال ۱۹۶۰ این ویروس در حیوانات شناسایی و پس از جهش ژنتیکی به انسان نیز منتقل شد که بیماری های معروف مرس و سارس و همین کووید ۱۹ از این دست هستند، تمامی مواردی که ذکر شد یک بخش مهم دارد که به دام بازمی گردد. سازمان دامپزشکی نیز همراه وزارت بهداشت در حال تلاش است و برای ایمن سازی دام ها نیز همه توان خود را به کار گرفته است.

وی در ادامه گفت: با همه بحران‌هایی که بود در حوزه دامپزشکی قاعدتا باید طغیان بیماری‌ها مواجه می‌شدیم چراکه بیماری‌ها با توجه به تغییر اقلیم و سیل و زلزله فعال‌تر می‌شوند. بحران بیماری‌ها می‌توانست فاجعه آمیزتر از سیل یا زلزله باشد اما با افتخار می‌گوییم که هیچ طغیان بیماری نداشتیم. ما در گذشته یعنی سال ۹۷ در حوزه دام و طیور ایمن‌سازی بسیار خوبی را انجام دادیم. به همین دلیل بحران‌ها نتوانست با عوامل بیماری‌زا به خدمات بهداشتی دامپزشکی غلبه کند. جمعیت دام به دلیل نگه‌داری دام‌های مولد توسط دامدارن نسبت به سال گذشته بیشتر شد و تمامی این موارد به این دلیل بود که مراقبت‌های خوبی صورت گرفت. ما توانستیم هم از بحران‌ها جلوگیری کنیم و هم جلوی ایجاد هزینه‌های اضافه در همین زمینه را بگیریم. این نکته را نیز باید گفت که در حوزه تولیدات شامل مرغ، گوشت، عسل، شیر خام و آبزیان با رشد مواجه بودیم چراکه اقدامات بهداشتی تشخیص و نظارتی به نحو مطلوبی انجام شد.

زیر و بم اجرای طرح‌های ملی کنترل بیماری ها

رفیعی‌پور در رابطه با چشم‌انداز فعالیت‌های سازمان دامپزشکی و برنامه‌ها برای سال ۹۹ گفت: ما از تمام تجربیاتی که طی سال های ۹۶ الی ۹۸ داشتیم باید درس بگیریم. در سال ۹۸ شروع خوبی داشتیم و امیدواریم امسال آن را به صورت پررنگ‌ترعملیاتی کنیم. یکی از این موارد تدبیراندیشی در زمینه‌های مختلف و ابلاغ طرح‌های ملی کنترل بیماری‌ها است. ما در حوزه آبزیان هیچ طرح ملی برای بحث کنترل بیماری‌ها نداشتیم و در سال ۹۸ برای اولین بار این طرح را ارائه کردیم. این طرح دستورالعمل ابلاغی شد که دستگاه‌ها اجرا کننده ملزم به اجرای آن بودند. بحران‌های مختلف به ما تلنگر زد و طرح‌های ملی را تدوین کردیم. لازم به ذکر است بیش از ۷ طرح ملی تدوین و ابلاغ شده و در حال اجراست. بیش از ۱۰ طرح نیز در دست آماده‌سازی است که زمینه کاری سنگینی را دارد.

وی در مورد تدوین طرح‌های ملی و پروسه کاری آن گفت: ما در کمیته‌های فنی طرحی را اعلام می‌کنیم و این طرح برای اظهار نظر افراد به استان‌ها ارسال می‌شود و همکاران نظرات را می‌دهند و مجدد به کمیته فنی ستاد بازمی‌گردد. کمیته فنی آن را در کمیته راهبردی با اساتید دانشگاه‌‌ها و بخش خصوصی و تشکل ها به اشتراک می‌گذارد. در نهایت این طرح ابلاغ و لازم‌الاجرا می‌شود. به خاطر ضربه‌هایی که از بحران‌ها  و شیوع بیماری ها خوردیم این طرح‌ها را ارائه کردیم و در نتیجه همین دوراندیشی ما هیچ طغیان بیماری را نداشتیم. امیدوارم امسال با کمک رسانه‌ها این کار را به خوبی انجام دهیم. ما همیشه باید آماده و در سال 99 با توجه به اجرای دستورالعمل سال خوبی داشته باشیم.

توقع عملکرد بهتر از تشکل‌ها

رئیس سازمان دامپزشکی کشور در خصوص همکاری تشکل‌ها و انتقادات خود گفت: ما موفق نمی‌شویم همه طرح‌ها را اجرا کنیم مگر این که تشکل‌ها همکاری خوبی داشته باشند. البته ما هنوز به نقطه هدف نرسیده‌ایم. به عنوان مثال نهاده‌ای وارد کشور می‌شود و باید مدیریت شود و به دست مصرف‌کننده یا تولیدکننده برسد. اعتقاد ما این است اگر ما بخواهیم یک اشکالی را وارد بدانیم تشکل‌ها باید بیش از این به وظیفه خود عمل کنند. سرمایه دامی کشور بیش از 134 هزار میلیارد تومان است. بنابراین حمایت و پشتیبانی از این سرمایه نیاز به کمک همه اعضا حاکمیت، تشکل‌ها، دانشگاهیان و رسانه‌ها دارد. تشکل‌ها باید تامین‌کننده نیازهای زیرمجموعه باشند. بالاخره واردات انحصاری باید حذف شود و این کار توسط اتحادیه، انجمن، صنف و تعاونی دام و طیور انجام شود. تا زمانی که بخواهیم به واردات انحصاری وابسته باشیم گرفتاری‌ها در زمینه تولید ادامه خواهد داشت. تشکل‌ها زبان گویای تولیدکنندگان خرد و متوسط هستند و باید در میدان عمل باشند. امیدوارم با نیتی که در حاکمیت وجود دارد و با توجه به این که تشکل‌ها را در همه تصمیم‌گیری‌ها دخیل می‌دانیم آن‌ها نیز باید بیش از پیش موفق باشند.

وی در پایان گفت: با آمدن سال جدید و نو شدن روز و سال انتظار از همه ما این است که در کنار مدیریت تولید و بازار یک مدیریت متصل‌کننده در حوزه ارزش افزوده، بهره‌ وری و امنیت غذایی و بهداشتی داشته باشیم. در این راستا از همه حوزه تولیدکنندگان چه روستایی عشایری و چه صنعتی درخواست دارم اگر به دنبال بهره‌ وری و امنیت غذایی هستند به مدیریت بهداشتی در تمامی بخش‌ها عمل کنند.

انتهای پیام/