بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان همچنان تحت کنترل است

به گزارش دامپزشک نیوزـ « علیرضا رفیعی پور» با بیان اینکه بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان ۹۸ درصد تحت کنترل است، گفت: براساس اقدامات سازمان دامپزشکی در ۱.۵ سال گذشته در زمینه طرح ملی هدفمند کنترل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان از جمله واکسیناسیون، رصد و پایش بیماری در مناطق روستایی و صنعتی موفق بودیم و نگرانی در این زمینه نیست.

به گفته وی، طرح ملی هدفمند کنترل بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان که از اواخر سال گذشته آغازشده، یک برنامه سه ساله است.

وی اضافه کرد: سالانه بیش از چهار میلیون پرنده مهاجر به ۶۲۰ نقطه آبگیر کشور می آیند، بنابراین با تمام اقدام های کنترلی و پیشگیری،در مناطق روستایی ویروس وجود دارد و تالاب ها و محل برخواستن پرندگان مهاجر می توانند عامل بروز و تشدید بیماری آنفلوانزا باشند.

رییس سازمان دامپزشکی کشور ویروس H1N1 را ۱۰۰ درصد انسانی دانست و گفت: سازمان دامپزشکی کشور با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارتباط خوبی دارد و با برگزاری جلسات متعدد، ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در نوع های مختلف کنترل شده است.

وی ضمن تاکید براینکه تمامی ویروس های خطرناک با همکاری سازمان دامپزشکی و وزارت بهداشت تحت کنترل است افزود: سال گذشته سازمان دامپزشکی توانست با کنترل ویروس نوع H1N6 و H1N8 بزرگترین خدمت را به طور قطع به حوزه بیماری های مشترک بین انسان و دام به ویژه آنفلوانزای فوق حاد پرندگان که می تواند انسان را درگیر کند؛ انجام دهد.

وی تصریح کرد: ویروس ها با اختلاط ژنتیکی می توانند برای انسان خطرناک باشند.

رفیعی پور افزود: سازمان دامپزشکی کشور برای مبارزه با بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در آماده باش قرار دارد و انتظار می رود تا پایان سال مرغداران به توصیه های بهداشتی دامپزشکی در همه شرایط به ویژه در فضای اقلیمی سرد و آب و هوایی موجود عمل کنند.

رییس سازمان دامپزشکی کشور افزود: عملکرد در ۱.۵ سال گذشته نشان می دهد که با اقدام های انجام شده، کانون بیماری های دامی همچون تب برفکی، مشمشه، تب مالت، هاری، آبله ، شاربون کاهش یافته است.

منبع: ایرنا

انتهای پیام/

اجبار به استخدام دامپزشک در مزارع ماهی قانونی نیست

به گزارش دامپزشک نیوزـ مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونی‌های کشاورزی ماهیان سردابی کشور معتقد است که نباید تولیدکنندگان ماهی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ اجبار کنند که حتما دامپزشک استخدام کند؛ چراکه استخدام آنها ماهانه 7.5 میلیون تومان برای تولید‌کننده هزینه ایجاد می‌کند.

از نظر آرش نبی‌زاده در قانون نظام جامع دامپروری و ماده 34 برنامه ششم توسعه هم اجباری به استخدام دامپزشکان نکرده است.

نبی‌زاده گفت: قانون نظام جامع دامپروری صدور پروانه را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به نظام مهندسی کشاورزی و  نظام دامپزشکی محول کرده و بر اساس ماده 34 برنامه ششم توسعه هم به به‌کارگیری دامپزشکان در مزارع تولید اضافه شده و آنها را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ اجبار نکرده است.

وی افزود: اخیرا رئیس سازمان شیلات هم نامه‌ای به وزیر جهاد نوشته و اعلام کرده استخدام هر دامپزشک 7.5 میلیون تومان و کارشناس بهداشتی 3.5 میلیون تومان برای تولیدکنندگان هزینه اضافی ایجاد می‌کند و در حالی که آنها کارایی لازم را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ندارند و به تقاضای تولیدکنندگان پاسخ نمی‌دهند.

مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونی‌های کشاورزی ماهیان سردابی کشور گفت: از آنجایی که حقوق این ناظران از سوی تولیدکنندگان پرداخت می‌شود، اولا هزینه بر تولیدکننده تحمیل می‌شود دوم اینکه عاقبت چنین نظارتی هم مشخص است. زمانی که کارفرما پول ناظر را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ پرداخت می‌کند، آنها نظارت درستی نخواهند داشت.

نبی‌زاده با تاکید بر اینکه سازمان دامپزشکی باید وظیفه حاکمیتی خود را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ اعمال کند و این وظایف قابل واگذاری نیست، گفت:‌فرایند اجرای کار باید توسط نظام مهندسی کشاورزی و نظام دامپزشکی انجام شود و نظارت بر اجرای کار و مسئولیت بیماری‌های و اتفاقات باید همچنان تحت اختیار سازمان دامپزشکی و سازمان شیلات باشد.

وی افزود: با استخدام ناظران دامپزشکی دیگر سازمان دامپزشکی هم به وظایف خود عمل نمی‌کند و مسئولیتی در برابر بیماری‌ها نمی‌پذیرد و زمانی که بیماری ایجاد می‌شود می‌گوید بروید سازمان نظام دامپزشکی که مجوز داده است را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ بازخواست کنید.

مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونی‌های کشاورزی ماهیان سردابی کشور با بیان دلایلی با استخدام دامپزشکان در مزارع تولید مخالف است و آن را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ به ضرر تولیدکنندگان می‌داند. نخست اینکه دامپزشکان ناظر اگر خطایی از آنها سر بزند و خودشان عامل بیماری باشند و یا مقصر باشند مسئولیتی در این زمینه قبول نمی‌کنند. دوم اینکه ؛ نظام مهندسی کشاورزی و نظام مهندسی دامپزشکی هم که پروانه تولید صادر می‌کنند، درباره عواقب آن کار مسئولیت نمی‌پذیرند. سوم اینکه حقوق‌ ناظران دامپزشکی را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تولیدکنندگان پرداخت می‌کنند و معلوم است عاقبت چنین نظارتی چگونه خواهد بود. چهارم اینکه طبق قانون اگر دامپزشکان خودشان در بیماری مقصر باشند باید هزینه را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ خودشان پرداخت کنند اما چنین کاری هیچ وقت صورت نمی‌گیرد. پنجم اینکه شش سال است استخدام ناظران دامپزشکی انجام می‌شود ولی هیچ تاثیر در کیفیت و تولید محصولات نداشته است.

نبی‌زاده معتقد است که سازمان‌های دامپزشکی و شیلات با اجرای استخدام ناظران دامپزشکی و کارشناسان بهداشتی در حقیقت وظیفه حاکمیتی خود را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ انجام نمی‌دهند.

قانون نظام جامع دامپروری و قانون بهره‌وری کشاورزی که به کارگیری ناظران بهداشتی و دامپزشکی تاثیر دارد نزدیک به 9 سال است تصویب شده و اجرا می‌شود.

او در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه  تعداد نیروهای سازمان دامپزشکی برای نظارت بر همه مراکز تولیدی از ماهیان گرفته تا دام و طیور کافی نیست و این سازمان نمی‌تواند نظارت را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ انجام دهد گفت: به هر حال باید سازمان دامپزشکی راهکاری برای این کار پیدا کند اگر کمبود بودجه‌ دارد، آن را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ با مجلس صحبت کند و در حقیقت همه امور در اختیار و مسئولیت سازمان دامپزشکی باشد. اگر قرار باشد دامپزشکانی هم استخدام شوند، باید پولشان را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ سازمان دامپزشکی بدهد.

نبی‌زاده در توضیح صحبت‌های خود گفت: همچنان که در جامعه انسانی اگر کسی مریض شد به دنبال پزشک می‌رود در حوزه دام نیز اگر بیماری ایجاد شد، آنها می‌توانند سراغ دامپزشک بروند، وگرنه استخدام پیشاپیش آنها فقط هزینه‌تراشی برای تولیدکننده است.

وی این را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ هم گفت که دامپزشکان در طول تحصیلشان تنها دو واحد در حوزه آبزیان پاس می‌کنند و اطلاعات زیادی هم در حوزه آبزیان ندارند و مرتب این بخش را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ با مرغ و دام مقایسه می‌کنند.

مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونی‌های کشاورزی ماهیان سردابی کشور در ادامه با انتقاد از سازمان دامپزشکی گفت: قبل از سال 90 سازمان دامپزشکی برای هر سه قارچ در مزارع پروش ماهی از مالاشات‌گرین استفاده می‌کرد که 15 سال قبل از این در اروپا منسوخ شده بود و حتی خیلی از دامپزشکان تا سال 92 هنوز این را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ بهترین دارو برای کنترل قارچ می‌دانستند، این در حالی است که این دارو بسیار سرطان‌زا است.

وی ادامه داد: استفاده از این دارو هنوز به صفر نرسیده و شاید هنوز در مزارع پرورش ماهی غیرمجاز استفاده می‌شود.

نبی‌زاده همچنین اضافه کرد: کشاورزی و تولید در کشور ما خرد است و عملکرد ما در پرورش ماهی تقریبا یک‌هشتم کشورهایی مثل کانادا است.

وی در ادامه تولید ماهیان سردابی 140 هزار تن و میزان صادرات را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ 3 الی 4 هزار تن عنوان کرد که عمدتا به کشورهای عربی نظیر عراق، امارات و نیز کشورهای روسیه، آذربایجان و ترکمنستان انجام می‌شود.

مدیرعامل اتحادیه مرکزی تعاونی‌های کشاورزی ماهیان سردابی کشور اظهار داشت: اخیرا از لیست صادراتی اتحادیه اروپا حذف شدیم.

وی دلیل ان را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ عدم وجود مراکز آزمایشگاهی مرجع در کشور عنوان کرد و گفت: قرار بود مزارع کشور ما سه سال تحت پایش قرار گیرد و برای این کار باید محصولاتی تولیدی ما به آزمایشگاهی مرجع اروپا ارسال می‌شد که هزینه‌های آن بسیار زیاد است به طوری که برای میگو 250 هزار دلار در سال و برای ماهی قزل آلا 800 هزار دلار در سال باید پرداخت می‌شد که سازمان دامپزشکی این بودجه را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ندارد.

او در پاسخ به این سوال که  سازمان دامپزشکی اخیرا اعلام کرده که تفاهم نامه‌ای با کشورهای اروپایی برای همکاری آنها به راه اندازی آزمایشگاه مرجع در ایران اقدام کرده و علاوه بر محصولات داخلی،‌ محصولات کشورهای دیگر را‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ نیز مورد آزمایش قرار خواهد داد گفت‌: تاکنون چنین نتیجه‌ای حاصل نشده و صادرکنندگان در این زمینه هنوز مشکل دارند.

منبع:فارس

انتهای پیام/‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌

‍ کشف لاشه یک قلاده پلنگ ایرانی در منطقه حفاظت‌شده کوسالان کردستان

به گزارش دامپزشک نیوزـ فریبا رضایی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کردستان در سنندج در این رابطه گفت: در پی گزارش واصله از سوی همیاران محیط زیست منطقه اورامانات به اداره حفاظت محیط زیست شهرستان سروآباد، لاشه‌ یک قلاده ماده پلنگ در منطقه‌ حفاظت شده کوسالان کشف شد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کردستان افزود: به محض دریافت گزارش مذکور، محیط‌بانان یگان حفاظت محیط زیست شهرستان سروآباد به محل مورد نظر مراجعه کردند و پس از پایش و جستجوی محل، لاشه یک قلاده ماده پلنگ را در اطراف روستای زوم از توابع شهرستان سروآباد کشف کردند و پس از بررسی کامل محل، اثری مبنی بر استفاده از اسلحه، تله و یا هر وسیله دیگر جهت اتلاف تعمدی حیوان، یافت نشد.

وی با اشاره به مشخص نبودن علت تلف شدن ماده پلنگ، افزود: لاشه پلنگ یاد شده جهت بررسی‌های بیشتر، کالبد شکافی و تشخیص علت مرگ به کلینیک دامپزشکی معتبر در شهر سنندج منتقل شد و در پی کالبدشکافی، نمونه‌برداری از اندام‌های کبد، کلیه و ماده بمنظور تحقیق علت مرگ انجام گرفت.

وی ادامه داد: پلنگ از خانواده گربه‌سانان است و یکی از مهمترین گونه‌های پستانداران شکارگر اولیه در هرم تغذیه بوده و حائز اهمیت فراوان است به همین منظور برنامه‌های اقدام و عمل در راستای آشنایی بیشتر جوامع محلی با این گونه در دستور کار اداره کل کردستان قرار دارد.

رضائی بیان کرد: با توجه به اینکه جمعیت این گونه ارزشمند در کل کشور رو به کاهش است، بیمه پلنگ برقرار شده و برای شکار غیرمجاز آن جریمه از ۸۰ میلیون تومان به بالا طبق قانون در نظر گرفته شده است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کردستان در پایان ضمن تشکر از همیاران محیط زیست استان، از عموم جوامع محلی حوزه مناطق حفاظت شده استان تقاضا کرد در صورت مشاهده چنین گونه‌هایی از حیات وحش بومی استان، ضمن خودداری از رعب و وحشت و تیراندازی، بلافاصله مراتب را به همیاران محیط زیست و محیط‌بانان مستقر در نزدیکترین پاسگاه محیط‌بانی اطلاع دهند.

منبع: فارس

انتهای پیام/

روزگار سخت پرورش‌دهندگان ماهی

به گزارش خبرنگار دامپزشک نیوزـ پرورش‌دهندگان ماهیان گرم‌آبی در چه شرایطی به سر می‌برند؟ آیا بازار آنها رونق لازم را دارد؟ با چه مشکلاتی دست‌وپنجه نرم می‌کنند؟ برای یافتن پاسخ سوالات خود با مدیرعامل اتحادیه ماهیان گرم‌آبی به گفتگو نشستیم. حسن آقازاده وضعیت کنونی این صنعت کلیدی را تشریح کرد، از دردها و معضلات فراوانی که پیش روی شاغلان این بخش وجود دارد سخن گفت و در مقام یک تولیدکننده باتجربه و کسی که ۱۵ سال ریاست این اتحادیه را بر عهده داشته است راه‌‌حل‌ها را بازگو کرد. روح و عصاره سخنان این فعال اقتصادی، همان دغدغه‌ای است که روسای اتحادیه‌های دیگر همواره از آن گفته‌اند و انتقاد کرده‌اند: اهالی اتحادیه‌ها و اصناف چندان به بازی گرفته نمی‌شوند.

وزارت جهاد کشاورزی اکنون صاحب سرپرست شده است. گفتگو با روسای اتحادیه‌های مختلف نشان می‌دهد که بسیاری از آنها عباس کشاورز را قبول دارند و به او و سیاست‌های جدیدی که در دوران انجام مسؤولیت او اعمال می‌شود امیدوار هستند. عباس کشاورز پیش‌ازاین معاون وزیر در امور زراعت بوده است. باید دید آیا مطالبات اهالی صنف پروش ماهی در دوره تصدی وی شنیده خواهد شد؟

گفتگوی مفصلی از آب درآمد بنابراین آن را به دو بخش تقسیم کردیم. آنچه می‌آید بخش اول این گفتگوست.

بین تولیدکنندگان فرق نگذاریم

مدیرعامل اتحادیه ماهیان گرم‌آبی در گفت و گو با خبرنگار دامپزشک نیوز می گوید:« فعالان حوزه ما به‌هیچ‌عنوان ارز دولتی دریافت نمی‌کنند. یکی از مشکلات بزرگ ما، نگاه گزینشی به صنایع است. نباید بین تولیدکننده فرق گذاشت. صادرات و تولید باید جزء مهم‌ترین اولویت‌ها باشد. میانگین صادرات ماهیان گرم‌آبی کشور چیزی حدود ۶۸ تا ۷۵ میلیون دلار بوده است. این به آن معناست که پرورش‌دهنده ماهی، ارز وارد کشور می‌کند بااین‌وجود از سهمیه نهاده، محروم است. ناآگاهی باعث می‌شود که در جواب اعتراض ما بگویند «مگر ماهی، جو می‌خورد که سهمیه نهاده می‌خواهید؟».

سهمیه را نمی‌دهند

حسن آقازاده در تشریح بیشتر این موضوع عنوان می کند:« این نوع ماهی‌ها از موجودات زنده تغذیه می‌کنند و ما برای غنی‌سازی استخر و تولید پلانکتون از پودر استفاده می‌‌کنیم. سالانه به ۴۰ هزار تن کود نیاز داریم. هرسال بر سر سهمیه خود دعوا داریم. هرسال ۵ یا ۶  ماه از فصل تولید می‌گذرد بااین‌حال سهمیه را نمی‌دهند. به‌عنوان‌مثال امسال باوجود پیگیری‌های فراوان نتوانستیم بیشتر از ۱۰ درصد سهمیه خود را دریافت کنیم. مجبور شدیم نیاز خود را از بازار آزاد تهیه کنیم.»

مزارع یکی‌یکی تعطیل می‌شوند

مدیرعامل اتحادیه ماهیان گرم‌آبی در تشریح بیشتر این معضل بیان می کند: «از وزیر سابق، آقای حجتی گلایه‌های داریم. رئیس تولیدات گیاهی که رئیس خدمات حمایتی کشور هم هستند شخصاً با بنده آمدند و اصرار کردند که این مشکل حل شود ولی حتی به حرف ایشان که رئیس این دفتر هستند هم توجه نشد. تامین نهاده از بازار آزاد یعنی بالا رفتن هزینه تولید. در این شرایط، تولیدکنندگان مجبور می‌شوند که یکی‌یکی، مزارع خود را تعطیل کنند و به برنج‌کاری و یونجه‌کاری رو آورند. به‌این‌ترتیب همه زحمات تولیدکننده به هدر می‌رود.«

سود اصلی نصیب دلال می‌شود

وی در ادامه می افزاید:« ماهی پرورشی ما از نوع کپورماهیان است. کپورماهیان چند زیرگروه دارند: کپور معمولی، آمور، فیتوفاک. همه این انواع در یک استخر پرورش داده می‌شود. آمور علفخوار است، فیتوفاک پلانتکتون‌خوار است یعنی به صورت دستی، تغذیه نمی‌شود. یک ماهی ارگانیک و بسیار مفید است. کپور معمولی به صورت دستی تغذیه می‌شود. می‌توان از کنسانتره برای رشد سریع‌تر آن استفاده کرد یا فقط غذای سنتی (مثل جو و گندم) داد. همان‌طور که می‌بینید به ارز دولتی و کمک دولت نیاز است اما متاسفانه هیچ کمکی نمی‌شود. این در حالی است که ۵۶۰۰ نفر در این بخش مشغول به کار هستند. مجبوریم محصول خود را به قیمت ناچیز به دلال بدهیم. بین قیمت سراستخر و قیمت بازار شکافی بزرگی وجود دارد. بین مزرعه‌دار و مصرف‌کننده یک شکاف ۵ هزار تومانی ایجاد شده است. سود اصلی، نصیب دلالان می‌شود نه تولیدکننده. وضعیت هرروز بدتر می‌شود و از تعداد مزارع کم می‌شود.«

بازار کشش ندارد، آمار واقعی نیست

آقازاده در ادامه به بعد دیگری از موضوع پرداخت و  عنوان می کند: »متاسفانه اولویت‌گذاری سازمان شیلات هم، صحیح و اصولی نیست. آماری که در ارتباط با مصرف داخل کشور ارائه می‌شود چندان معتبر به نظر نمی‌رسد. اگر مصرف به اندازه‌ای است که ادعا می‌شود ماهی تولیدکننده نباید در استخر بماند؛ نباید با توقف یکی‌دوروزه صادرات، تولیدکننده با مشکل جدی روبرو شود. امروز بازار، تقاضا ندارد. اگر بازار داخل کشش داشت به صادرات نیاز نبود یا با توقف آن، مشکلی پیش نمی‌آمد.«

نتیجه یک طرح نسنجیده

مدیرعامل اتحادیه ماهیان گرم‌آبی در ادامه بیان می کند: «متاسفانه اولویت‌گذاری سازمان شیلات هم صحیح و اصولی نیست. پرورش در قفس و دریا را در دستور کار قرار داده‌اند. کار خوبی است و ما هم تايبد می‌کنیم ولی آقای مسئول محترم، شما اقدام به تاسیس گسترده مزارع پرورشی کردید، حدود ۵۳ هزار هکتار زمین را به این کار اختصاص دادید؛ آیا طرح‌های قبلی را به سرانجام رساندید که به امان خدا رها کردید و روی پرورش ماهی در دریا تمرکز کرده‌اید؟ آیا به این موضوع فکر نکرده‌اید که بازار کنونی، کشش لازم را ندارد و نمی‌توان خروجی روش جدید را به بازار تحمیل کرد؟ آقایان به این موضوعات فکر نکردند و پرورش در قفس را دایر کردند. کسانی که به این روش رو آوردند هم چندان موفق نبودند. هم ما را زمین‌گیر کردند هم آنها را. در این میان میلیاردها میلیارد هم هزینه شد.«

پیشنهادی که شنیده نشد

آقازاده ادامه می دهد:« باید به تولیدکننده می‌گفتند واحد خود را تعطیل کن، ما هزینه‌ها را تقبل می‌کنیم، شما از این به بعد به سبک قفسی کار کن. این پیشنهاد را به چند تن از مدیران و مسئولان دادم اما شنیده نشد. گفتم در صورت تمایل و رضایت پرورش‌دهنده، از او بخواهید فعالیت خود را به دریا منتقل کند. در این صورت می‌شد کار را به‌صورت تدریجی و مرحله‌به‌مرحله و بدون حاشیه به انجام رساند. این کار را نکردند، حاشیه‌ها ایجاد شد و سازمان شیلات هم پاسخگو نیست.»

هیچ‌کدام رئیس جدید را ندیده‌ایم

مدیرعامل اتحادیه ماهیان گرم‌آبی در ادامه می افزاید:« در این حوزه ۵ اتحادیه فعالیت می‌کنند؛ چرا باید وضع طوری باشد که درخواست دیدار امثال من با رئیس سازمان شیلات، بعد از ۲۵ روز اجابت نشود؟ یک سال از آغاز به کار رئیس جدید می‌گذارد ولی من و روسای چند اتحادیه دیگری که در این زمینه فعالیت کار می‌کنند هنوز نتوانسته‌ایم ایشان را زیارت کنیم.»

او خاطر نشان می کند: «متاسفانه بسیاری از مدیران به تعامل با اهالی صنف و اتحادیه اعتقاد ندارند. آنها جز تولید ممکن است دغدغه‌های دیگری هم داشته باشند. من و همکارانم، تولیدکننده و کشاورزیم و تمام دغدغه ما تولید است. مدیران بی‌اطلاع به تولید ضربه می‌زنند. آیا مدیران دولتی بهتر از اهالی صنف، مشکلات و دردها و راه‌حل‌های مشکلات را می‌شناسند؟»

انتهای پیام/

 

 

بد و خوب ادغام سازمان دامپزشکی در وزارت بهداشت

به گزارش خبرنگار دامپزشک نیوزـ چندی پیش یکی از نمایندگان دامپزشک مجلس، علی وقف‌چی مهم‌ترین دغدغه جامعه دامپزشکی را الحاق سازمان دامپزشکی به وزارت بهداشت دانسته بود و خواستار تلاش فعالان این حوزه برای فراهم ساختن زمینه برای طرح و تصویب این ایده در مجلس شده بود. آیا این موضوع در صورت تحقق می‌تواند نقطه‌عطفی بزرگ برای جامعه دامپزشکی کشور باشد؟ برای بررسی بیشتر این موضوع و اهمیت آن با یکی دیگر از نمایندگان دامپزشک مجلس به گفتگو نشستیم. در لابلای گفتگو، موضوعات مهم دیگری مثل قیمت‌گذاری گوشت و طرح کارت الکترونیک خرید محصولات پروتئینی هم موردبحث قرار گرفت. با دامپزشک‌نیوز همراه باشید.

نظام سلامت واحد، گزینه‌ای اجتناب‌ناپذیر

یوسف داوودی، نماینده سراب و عضو کمیسیون کشاورزی می گوید: «بیماری‌های مشترک و نوپدید، ضرورت و اهمیت موضوع وان‌هلث یا سلامتی واحد را نشان می‌دهد. باید یک نظام سلامت واحد تعریف کرد. تصمیم‌گیری جداگانه امکان‌پذیر نیست. جدا دیدن این دو مقوله خطرناک است.»

او ادامه می دهد:«به‌عنوان‌مثال برای پیشگیری از آنفولانزای دام و طیور واکنسی آورده شده است. این ویروس ممکن است در جمعیت انسانی ما وجود نداشته و اگر دقت نشود و دید یکپارچه وجود نداشته باشد و هماهنگی‌های لازم صورت نگیرد ممکن است فقط یک نوع واکسن برای دام و طیور آورده شود. اگر این ویروس دستخوش تغییر شود و میزبان خود را تغییر دهد احتمال دارد با شیوع آنفولانزای انسانی روبرو شویم. همه این‌ها به آن معناست که یکپارچگی سلامت باید هرچه زودتر در دستور کار قرار گیرد. موضوع بسیار مهمی است، همه دیدیم که آنفولانزا چه تلفاتی می‌تواند به دنبال داشته باشد».

داوودی تاکید کرد:«لازم به ذکر است که سازمان جهانی بهداشت همواره بر اهمیت رویکرد one health تاکید کرده است. یکی از لازمه‌های تحقق این رویکرد نوین، هماهنگی حداکثری سازمان‌های فعال در حوزه بهداشت انسان و دام و در صورت امکان، تلفیق آنها و پرهیز از موازی‌کاری و دید تک‌بعدی است.«

نگذاریم صنعت دامپروری سقوط کند

وی در ادامه می افزاید: «سیاست‌های جهاد کشاورزی چندان به حال دامدار ما مفید نبوده است. الان تولید گوشت و شیر برای دامدار و مرغدار ما صرفه چندانی ندارد. بعضی از آنها ورشکسته می‌شوند و به فعالیت خود پایان می‌دهند. باید کاری کنیم که تولید گوشت و شیر به‌صرفه شود. اگر سیاست‌های ما زمینه به صرفه بودن تولید را فراهم نکند تولیدکننده،‌ انگیزه‌ای برای تولید نخواهد داشت و صنعت دامداری کشور سقوط می‌کند».

۳۰ هزار تومان حباب داریم

داوودی در ادامه گفت: «از قدیم عرف قیمت‌گذاری دام به این صورت بوده که نرخ خرده‌فروشی، دو برابر نرخ خرید دام زنده است. بنابراین قیمت خرده‌فروشی (برای مصرف‌کننده) باید ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان باشد. این‌که شاهد وجود یک حباب ۳۰ هزار تومانی هستیم موضوع مهمی است و باید روی آن کار شود. دامداری‌های ما دارند جمع می‌کنند. تعطیلی دامداری‌ها یعنی حرکت به سوی وابستگی به خارج در حوزه پروتئین. این در حالی است که سرانه مصرف ما پائين آمده است. این موضوع در درازمدت عوارض و پیامدهای زیادی به دنبال خواهد داشت. مردم به غذاهای پرچرب و قندی رو آورده‌اند. سرانه غذایی بعضی خانواده‌ها به ۵ کیلوگرم رسیده است».

معمای ارزان شدن گوشت بعد از اختصاص ارز نیمایی

این عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در ادامه عنوان می کند: «در ارتباط با ارز دولتی مربوط به نهاده‌های دام و طیور و دارو بسیار حرف زده شده است. نکته جالب اینجاست که قیمت گوشت بعد از نیمایی شدن ارز مربوط به واردات این محصول، کاهش یافت! این موضوع جای سوال دارد. قاعدتاً اختصاص ارز دولتی برای آن بود که قیمت کاهش یاید ولی همان‌طور که گفتم با قطع ارز دولتی مربوط به واردات گوشت و آزاد شدن قیمت‌ها (ارز نیمایی) گوشت ارزان‌تر شد. تخصص من دامپزشکی است و اقتصاددانان باید درباره چندوچون این موضوع اظهارنظر کنند. بااین‌حال برای یافتن پاسخ این سوال باید دید آن ۱۵ میلیارد دلاری که در نظر گرفته شده بود کجا رفت و عملاً چه فایده‌ای به حال مردم داشت؟».

عاقبت کوپن الکترونیک

وی در تشریح بیشتر این موضوع عنوان می کند: «به اعتقاد من این مقدار بودجه باید به خود مردم داده می‌شد. البته منظور من آن نیست که این پول به صورت نقد به مردم داده شود. پرداخت باید صرفاً برای خرید گوشت و پروتئین باشد. هدف از پرداخت آن ۱۵ میلیارد دلار آن بود که مابه‌التفاوت حاصل از برداشتن ارز دولتی به مردم داده شود ولی این اتفاق نیفتاد. قرار بود این مابه‌التفاوت به ۱۷ میلیون سرپرست خانوار پرداخت شود. قرار بود کارت‌هایی به نام کارت خرید پروتئين طراحی شود. کار درستی بود و در بودجه ۹۸ هم پیش‌بینی شده بود اما سوال اینجاست که تکلیف آنچه شد؟».

یوسف داوودی در پایان از ثبت‌‌نام خود در انتخابات مجلس جدید خبر داد  و می گوید: «در مجلس کنونی برنامه‌های خوبی مصوب شده است؛ امیدواریم که اجرا شوند».

گزارشگر دامپزشک نیوز: شاپور پشابادی

 

انتهای پیام/

قیمت گوشت از حباب تا واقعیت

به گزارش خبرنگار دامپزشک نیوزـ گفتگو با تعدادی از فعالان عرصه دام و دامپروری نشان می‌دهد که بخشی از قیمت کنونی گوشت حباب است و باید فکری به حال آن کرد. برای پیگیری بیشتر این موضوع با رئیس سابق اتحادیه دامداران ایران که اکنون رئیس هیئت‌مدیره اتحادیه دامداران استان فارس است به گفتگو نشستیم. همچنین در این گفت و گو به موضوعات مهمی مثل ارز نهاده‌های دامی، بایدونبایدهای دخالت دولت، دامپزشکی و تعرفه‌های آن و در نهایت عملکرد مجلس یازدهم در حوزه دام  نیز اشاره شده است.

قیمت واقعی دام سنگین: ۶۰ تا ۶۵ هزار تومان

رییس سابق اتحادیه دامداران ایران در مورد  قیمت واقعی دام سنگین به خبرنگار دامپزشک نیوز می گوید:« باید توجه داشت که نرخ خرید دام زنده از دامدار، به‌مراتب کمتر از آن چیزی است که تصور می‌شود. دامداران، دام خود را به قیمتی، بسیار کمتر از چند ماه قبل به فروش می‌رسانند ولی قیمت خرده‌فروشی گوشت در بازار هنوز تعدیل نشده است. به‌عنوان‌مثال نرخ هر کیلو دام سنگین زنده حدود ۲۵ هزار تومان است. این در حالی است که فروشندگان این نوع دام زنده را کیلویی ۴۱ هزار تومان به مردم می‌فروشند. در مجموع قیمت گوشت گوساله در بازار باید حدود ۶۰  تا ۶۵ هزار تومان و گوشت گوسفندی بین ۷۰ تا ۷۵ هزار تومان باشد.»

تولیدکننده ضرر می‌کند

بسیاری از فعالان این حوزه نظر مشابهی دارند و از وجود یک حباب ۲۰ تا ۳۰ هزار تومانی در نرخ خرده‌فروشی گوشت قرمز سخن به میان می آورند. به نظر می‌رسد که مسبب اصلی این وضعیت، دلالان و ضعف نظارت سازمان‌های ناظر باشد. در این شرایط آیا خرید مستقیم گوشت دامداران توسط دولت نمی‌تواند موجب واقعی شدن بازار گوشت قرمز شود؟

سیروس روستا در پاسخ این سوال گفت: «از نقطه‌نظر قوانین، وضعیت خرید تضمینی گوشت هم مثل گندم است. براین اساس دولت باید در بودجه تقدیمی خود قیمت تضمینی خرید گوشت را پیش‌بینی کند که اول سال، کارشناسان بتوانند متناسب با وضعیت تولید و هزینه‌های مختلف آن و نیز بازار مصرف، قیمت منطقی و تمام‌شده گوشت را برآورد کنند. وقتی این‌گونه عمل شود نه دامدار ضرر می‌کنند نه مصرف‌کننده. چنانچه به هر دلیلی، فرد یا دلالی بخواهد خللی در بازار به وجود آورد طبق قانون بهره‌وری شرایط تضمینی دولت مکلف است خسارت دامدار را پرداخت کند.»

سیروس روستا در ادامه می افزاید: «قیمت‌ همه نهاده‌های دامی افزایش چشمگیری داشته است اما متاسفانه قیمت گوشت ثابت مانده و حتی ۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش داشته است اما این کاهش در بازار به چشم نمی‌خورد. در این شرایط تولیدکننده ضرر می‌کند. زمانی که قیمت خرید از دامدار کاهش یابد انگیزه‌ او کمتر می‌شود و قاچاق، افزایش می‌یاید. به‌این‌ترتیب موجودی دام کمتر می‌شود و دوباره با افزایش ناگهانی و نجومی قیمت گوشت در بازار مواجه می‌شویم.»

یارانه به ندرت به دست دامدار می‌رسد

ارز دولتی مربوط به نهاده‌ّ‌ّهای دامی موافقان و مخالفان زیادی دارد. رئیس هیئت‌مدیره اتحادیه دامداران استان فارس در این رابطه بیان می کند:« موضوع یارانه همیشه مفسده به دنبال داشته است. یارانه، به‌ندرت به دست دامدار رسیده است. به نظر من باید اجازه دهند که بازار، خود را تنظیم کند. در حال حاضر دامدار مقدار کمی یارانه دریافت می‌کند و همواره یک چماق را بالای سر خود می‌بیند و مجبور است قیمت‌ها را پائین نگه دارد. در مجموع معتقد هستم که یارانه تا به امروز سود چندانی نداشته است. در عمل دامدار مجبور می‌شود نهاده موردنیازش را از واسطه بخرد و هدف و فلسفه اصلی که پشت یارانه هست محقق نمی‌شود.»

آزادسازی آری، رهاسازی نه

روستا در تشریح بیشتر این موضوع می گوید: «به نظر من بازار باید آزاد باشد اما رها نباشد. بین این دو تفاوت وجود دارد. رها کردن به معنای نابودی دامدار است. دامدار از نظر بنیه مالی ضعیف است و در مقایسه با سرمایه‌داران و واردکنندگان یا عرضه‌کنندگان، تمرکز مدیریتی کمتری دارد به همین دلیل آسیب‌پذیرتر است. حمایت دولت اینجاست که به کار می‌آید. قیمت تضمینی که حداقل و قیمت کف است باعث می‌شود که اگر سوءاستفاده یا شیطنتی از سوی بازیگران بازار انجام شود دامدار در امان بماند و به نوعی واکسینه شود. گوشت با تغذیه مردم سروکار دارد و نمی‌توان بازار آن را به حال خود رها کرد. همان‌طور که گفته شد بین این دو فرق وجود دارد. آزادسازی یعنی تنظیم بازار به خود بازار، واگذار شود اما دولت در بحث حمایت و واکسینه کردن که همان بحث قیمت تضمینی است حضور داشته باشد. دولت باید اهداف نظارتی و حکومتی خود را همچنان انجام دهد.»

دارو گران است

آیا در بحث دارو و واکسن دام کمبود و کاستی خاصی وجود دارد؟ رئیس هیئت‌مدیره اتحادیه دامداران استان فارس در پاسخ این سوال عنوان می کند: با گرانی دارو مواجه هستیم. در این شرایط که بنیه مالی دامدار ضعیف است بعضی از آنها ممکن است از استفاده از داروهای لازم، امتناع کنند و این موضوع خطرآفرین و ممکن است به شیوع بیماری منجر شود.»

وی در ارتباط با تعرفه‌های دامپزشکی نیز بیان می کند: «برای قضاوت منصفانه درباره این موضوع باید دغدغه‌ها و نظرات هر دو طرف را دید. هر گروه، مشکلات و گرفتاری‌های خاص خودش را دارد. ناآگاهی‌های از مشکلات درون یک بخش به اظهارنظرهای نسنجیده منجر می‌شود. به‌عنوان‌مثال زمانی برای یکی از نمایندگان سوال بود که چرا دامداران باید این‌همه از ارز دولتی سخن بگویند؟ باید توجه داشت که در حال حاضر بیشتر نهاده‌های ما وابسته به ارز است.

او همچنین  در پاسخ به این سوال که آیا اکنون که مجلس یازدهم کم‌کم به پایان کار خود نزدیک می‌شودمی‌توان گفت که این دوره از مجلس در حوزه دام به‌خوبی عمل کرده است می گوید:  «وظیفه اصلی مجلس قانون‌گذاری است و الی‌ماشاءالله قوانین داریم ولی مجلس هیچ نظارتی بر اعمال قوانینی که این‌همه برای تصویب آن وقت گذاشت است نداشته است. آیا قوانینی مثل قانون بهره‌وری، نظام جامع دامپروری و خرید تضمینی به خوبی اجرا شده است؟ این‌ها قوانین خوبی هستند و اگر به خوبی اجرا می‌شدند به هیچ‌چیز دیگری نیاز نبود. قانونی که اجرا نشود در عمل فایده‌ای نخواهد داشت.»

گزارشگر دامپزشک نیوز: شاپور پشابادی

انتهای پیام/

 

همه چیز درباره پرورش کروکودیل در ایران

به گزارش خبرنگار دامپزشک نیوزـ کسب و کار پرورش کروکودیل در بسیاری از کشورها پررونق است. اکنون به همت یک پدر و پسر همدانی، اولین مجتمع پرورش کروکودیل کشور چند ماهی است که فعالیت خود را آغاز کرده است. اما  هزینه راه‌اندازی این نوع مزارع پرورشی، چقدر است؟ محصول تولیدی به کدام کشورها صادر می‌شود؟ و … برای یافتن پاسخ این سوالات با معاون مدیرعامل این مجتمع به گفتگو نشستیم.

محمد جلیلی، مدیرعامل «مزرعه کروکودیل دکتر جلیلی» در بیان تفاوت مجتمع‌ّهایی که در حال حاضر در کشور فعالیت می‌کنند به خبرنگار دامپزشک نیوز می گوید: «سازمان محیط‌زیست در راستای جلوگیری از انقراض گونه پوزه کوتاه، اقدام به نگهداری این نوع تمساح در جنوب کشور می‌کند. کروکودیل را در جزیره کیش هم می‌بینید ولی حالت پارک حیات وحش را دارد. مجتمع‌هایی که در قم، سیرجان و تهران راه‌اندازی شده‌اند هم حالت باغ‌وحش دارند. فقط در این مرکز است که کروکودیل برای استفاده از پوست و گوشت و محصولات دیگر آن نگهداری می‌شود.»

شش میلیادر هزینه برای اولین مجتمع پرورش کروکودیل کشور

جلیلی در ادامه می افزاید:« کروکودیلی که در این مجتمع نگه‌داری می‌شود از نوع کروکودیل آب‌شور است. در این مجتمع ۲۰ سر کروکودیل کوچک و ۳ سر کروکودیل بزرگ پرورش داده می‌شود. اندازه آنها بین ۳۰ سانتی‌متر تا یک متر و ۸۵ سانتی‌متر است. همچنین  این حیوان از پشت سر گردن ذبح می‌شود چون نباید آسیبی به پوست برسد.»

مدیرعامل مزرعه دکتر جلیلی با بیان اینکه چهار نفر در این مرکز مشغول به کار هستند عنوان می کند: «این فعالیت تولیدی برای کسی مناسب است که بتواند ۴ سال از کروکودیل نگهداری کند چون دوره پرورش این حیوان ۴ ساله است. اگر مالک نخواهد بازدید داشته باشد حداقل باید ۴ سال صبر کند تا به سودآوری برسد. تا الان شش و نیم میلیارد تومان هزینه کرده‌ایم. خوشبختانه استقبال مردم از این مجتمع خوب است.»

مقاصد صادراتی

او در ادامه  بیان می کند: عمده محصول، صادر می‌شود. بخش کمی از آن هم، روانه بازار داخل می‌شود. تایلند، استرالیا، مالزی، فرانسه، کشورهای آمریکای شمالی، جنوبی و چین از جمله مهمترین کشورهای مقصد ما هستند. این مجتمع حدود ۸ ماه است که راه‌اندازی شده است پس نمی‌توان گفت پرورش هر کروکودیل به‌طور میانگین چقدر هزینه دارد. به هر حال هزینه بسیار کمتر از سود خواهد بود چون کروکودیل صادر می‌شود و قاعدتا درآمد از نوع دلاری است. این فقط یکی از فازهای مجموعه است و در آینده چند فاز دیگر هم افتتاح می‌شود. تلکابین زیپلاین، سرسره آبی و هتل رستوران و تالار از جمله مواردی هستند که در آینده به مجموعه اضافه می‌‌شوند.

قیمت چرم و گوشت کروکودیل

جلیلی ادامه می دهد: «هر کروکودیل روزانه دو مرغ می‌خورد، یعنی هر کدام روزی ۴ کیلو غذا مصرف می‌کنند. قیمت هر نوزاد کروکویل از ۸ میلیون شروع می‌شود. هر پوست هم حدود ۱۵۰۰ دلار قیمت دارد. قیمت هر کیلو گوشت هم حدود ۴۰ دلار است. از دندان و دست و پا ها و ده سانت انتهای دم به عنوان دست‌بند، دسته‌کلید، گردنبند، گوشواره و وسایل زینتی استفاده می‌شود. همچنین از خون کروکودیل برای درمان بیماری اچ‌آی‌وی استفاده می‌شود. پودر استخوان در درمان سرطان پوست کاربرد دارد.»

مدیرعامل مجتمع پرورش کروکودیل در پایان خاطر نشان کرد: «پرورش کروکودیل به هر حال کار خطرناکی است اما خوشبختانه احتیاط می‌کنیم و سانحه نداشته‌ایم. نیروها از تجهیزات و ابزارهای مخصوص استفاده می‌کنند. خوشبختانه تا به حال مشکل و معضل خاصی نداشته‌ایم.»

گزارشگر دامپزشک نیوز: شاپور پشابادی

 

انتهای پیام/

تاثیرات حذف ارز نهاده‌های دام بر بازار گوشت

به گزارش خبرنگار دامپزشک نیوزـ ارز دولتی مربوط به واردات نهاده‌ها و داروی دام، مخالفان و موافقان خود را دارد. اما آنچه که اهمیت دارد این است که  ارز دولتی تا چه حد در تعادل بازار گوشت تاثیر دارد؟ برای یافتن پاسخ این سوال با عطا الله حسن‌زاده رییس سابق اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی به گفت‌وگو نشستیم.

او که اکنون مشاور عالی اتحادیه پرورش‌دهندگان مرغ گوشتی مازندران است در این باره به خبرنگار دامپزشک نیوز می گوید: «حوزه نهاده‌ها و دارو و واکسن صد درصد باید ارز دولتی داشته باشد. البته یک شرط مهم وجود دارد و آن اینکه، نظام توزیع واردات باید در اختیار تشکل‌های ملی باشد.»

او ادامه می دهد: «واردکننده سال‌ها زحمت کشیده و بازاری برای خود تدارک دیده است. دولت، ارز مشخصی را اختصاص داده، واردکننده هم مشخص است؛ در فاصله بین بندر تا مزرعه است که مشکل به وجود می‌آید. خوشبختانه سیاست جهاد کشاورزی در حوزه سویا و ذرت، جواب داده است همچنین در مجموع اتحادیه‌های استانی هم در ۹۵ درصد موارد کار خود را به خوبی انجام می‌‌دهند. »

مشاور عالی اتحادیه پرورش‌دهندگان مرغ گوشتی مازندران می افزاید: «در مجموع  اگر نظارت موثر و کارآمد وجود داشته باشد و به تشکل‌ها بها داده شود، تخصیص ارز دولتی بهترین سیاست ممکن است. مخالفان ارز دولتی باید این سوالات را مدنظر داشته باشند  که  آیا جامعه ما تاب تحمل قطع ارز دولتی به نهاده‌های دامی را دارد؟ یا تولیدکننده تاب تحمل این موضوع را خواهد داشت؟ همچنین آیا تولیدکننده و مصرف‌کننده می‌توانند افزایش ناگهانی و ۴ یا ۵ برابری نرخ را تاب آورند»

حسن‌زاده با بیان این سوالات ادامه می دهد: « ارز دولتی در بحث نهاده‌ها، حرف اول را می‌زند و بیشترین خدمت را به سفره‌های مردم می‌کند. در این صنعت، سود اصلی نصیب کسانی می‌شود که در حاشیه صنعت قرار دارند. در این شرایط طبیعی است که صاحبان اصلی صنعت یعنی تولیدکنندگان ضعیف می‌شوند.باید این را مد نظر داشت که  توان و امکانات بعضی افراد به حدی زیاد است که حواله تولیدکننده را از قبل بخرد.»

او  همچنین در پاسخ به این سوال که در صورت حذف ارز دولتی نهاده‌ها و دارو و واکسن دام چه اتفاقی می‌افتد؟ عنوان می کند: « در کوتاه‌مدت چالش به وجود می‌آید اما در بلندمدت بازار به ثبات می‌رسد و چه‌بسا تاثیر چندانی هم نداشته باشد. دو یا سه ماه خلل به وجود می‌آید که باید آن را پر کرد. موضوع آزادسازی بی‌سابقه نیست و قبلا هم چند بار تجربه شده است. به عنوان مثال نرخ ارز یک‌بار از ۷۰۰ تومان به ۲ و یک بار هم از ۱۰۰۰ تومان به ۳۰۰۰ هزار تومان تغییر یافت.»

مشاور عالی اتحادیه پرورش‌دهندگان مرغ گوشتی مازندران اضافه می کند: «متاسفانه در جریان بحث آزادسازی، همه امکاناتی که قرار بود در اختیار قرار گیرد قرار داده نشد. به هر حال این اقدام در کوتاه‌مدت ممکن است آسیب‌زا باشد و باید فکری به حال آن کرد. باید برنامه داشت. نمایندگان تولید از قبل باید بدانند که دو ماه دیگر در چه نقطه‌ای هستیم. باید مرحله به مرحله پیش رفت و تاثیر عوامل احتمالی را رصد و پیش‌بینی کرد. فقط در این صورت است که تولیدکننده و مصرف‌کننده آسیب نخواهند دید.»

او  در ارتباط با موضوع واکسن و دارو  نیز می گوید: «در ارتباط با واکسن مشکلاتی وجود دارد. یکی از مشکلات ما این است که هنگام افزایش قیمت، ورود واکسن و دارو تقلبی به بازار بیشتر می‌شود. مشکلات دیگری هم وجود دارد: به عنوان مثال چرا واکس واردشده به بندر باید چند ماه در گمرک بماند؟ در بخش واردات، شرکت‌های خوب و توانمندی داریم اما باید مسیر فعالیت آنها را هموار کرد. متاسفانه تعدادی از دوستان ما در مجموعه تصمیم‌گیری، آگاهی کامل ندارند. متاسفانه ریشه بعضی چالش‌ها، خودمان هستیم. باید با تولیدکننده صادق بود.»

رئیس سابق اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی همچنین در مورد انتصاب عباس کشاورز به عنوان سرپرست وزارت جهاد کشاورزی  نیز عنوان می کند:  «آقای کشاورز شخصیت بسیار سالمی هستند. توصیه من به ایشان همان توصیه‌ای است که قبلا به آقای حجتی کرده بودم. به آقای حجتی گفتم که مشاور خود در بخش تولید مرغ را از میان اعضا و اهالی همین تشکل و اتحادیه، انتخاب کنید. زمانی می‌توان از اعضای اتحادیه‌ها و تشکل‌ها مسئولیت خواست که به آنها اختیار داد. وقتی حرف اهالی تشکل‌ّها شنیده نشود و ارتباط ما با مسولان از کانال افراد دیگر برقرار شود مشکلات بسیاری به وجود می‌آید.»

وی در تشریح بیشتر این بخش از سخنان خود عنوان می کند: «درباره طرح‌هایی مثل طرح انتظار آن همه زحمت کشیده شد بنده نیز چند بار به مجلس رفتم و با نماینده مجلس صحبت کردم، نخستین کسی بودم که طرح را به مجمع تشخیص مصلحت نظام پیشنهاد کردم. استدلال کردم که بهترین گزینه برای تنظیم بازار مرغ این است تولیدکننده نماینده بازار هم باشد؛ در غیراین صورت نگاهی کاسب‌کارانه شکل می‌گیرد ولی آقایان کار خود را کردند.»

 

گزارشگر دامپزشک نیوز: شاپور پشابادی

 

انتهای پیام/

جلوگیری از شیوع آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در پایتخت

به گزارش دامپزشک نیوزـ مجید محمدیان رییس اداره دامپزشکی تهران با اعلام این خبر افزود؛با توجه به شروع فصل سرما و احتمال شیوع بیماری خطرناک آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان اداره دامپزشکی شهر تهران بازدید و نمونه برداری از مراکز عرضه طیور و همچنین مزارع پرورش صنعتی طیور را در در دستور کار خود قرار داده است.

وی با بیان اینکه خوشبختانه تاکنون گزارشی از شیوع این بیماری در جمعیت پرندگان پایتخت گزارش نشده،از اعزام تیم تخصصی نمونه برداری این اداره به محل هایی که گزارش تلفات پرندگان آزاد پرواز و  مهاجرشده بود، در سریعترین زمان ممکن خبر داد.
دکتر محمدیان از اهم فعالیت های این اداره در کنترل و پیشگیری از بیماری مذکور را برخورد با عرضه کنندگان مرغ زنده که اقدام به کشتار غیر مجاز می نمايند عنوان نمودند و گزارشی از تدابیر وبرنامه ریزی های در حال انجام اداره دامپزشکی تهران را با عناوین:
1- برخورد با عرضه وکشتارکنندگان مرغ زنده  در سطح شهر
2- پایش و مراقبت فعال مراكزمجازخرید و فروش پرندگان
3- پایش باغ پرندگان، پارک ها ودریاچه خلیج فارس
4- تشدید اقدامات بهداشتي و قرنطینه ای در واحدهای عرضه ورستوران ها
5- نظارت مستمر و دقیق بر سامانه مرغ بهمن
6- رسيدگي به شكايات مردمي در خصوص وجود تلفات در پرندگان آزاد پرواز
۷- والزام تزریق واکسن آنفولانزا برای پرورش دهندگان طیور صنعتی
مطرح کردند.

مجید محمدیان در پایان به شهروندان توصیه نمودند که در صورت مشاهده هر گونه تلفات غیر متعارف در پرندگان آزاد پرواز ( کبوتر،کلاغ و…) مراتب را جهت پیگیری فنی از طريق شماره تلفن 02166591005 اطلاع رساني نمايند.

جراحی شگفت انگیز ماهی های تزئینی در ایران

به گزارش دامپزشک نیوزـ هومن رحمتی هولاسو مدیر پروژه میز جراحی ماهی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران اظهار کرد: امروزه که تعداد ماهیان آکواریومی روز به روز در حال افزایش است و علاقه به نگهداری ماهیان زینتی گران قیمت افزایش یافته جراحی آن‌ها به عنوان امری روتین در دامپزشکی بدل شده است.

او گفت: بیشترین موارد جراحی شامل زخم پوستی، توده پوستی، گنادوکتومی، خارج کردن چشم، تومور پوستی، کاتر زدن به منظور مایع درمانی، جراحی حفره شکمی و قرار دادن میکروچیپ، بیوپسی کلیه و کبد و ناهنجاری‌های کیسه شنا است.

در ادامه محدثه پورمرتضوی یکی از محققان این تیم بیان کرد:  شناخت آناتومی بدن ماهی و بیهوشی اصولی در این جانواران نقش اساسی در جراحی موفقیت آمیز آن‌ها دارد. ماهی ها  با دارو‌های معمول بیهوشی مانند عصاره میخک یا تری‌کایین متان سولفات بیهوش می‌شوند و روی سطح مناسب قرار می‌گیرند،  پس از جراحی نیز ماهی در تانک ریکاوری قرار می‌گیرند و داروی ضد درد و آنتی بیوتیک بعد از جراحی دریافت می‌کنند.

او  بیان کرد: پروتکل مناسب و اصولی بیهوشی در موفقیت جراحی تاثیر به سزایی دارد،  بیهوشی به دو شکل استنشاقی و تزریقی در ماهی ها انجام می‌شود که در روش استنشاق نیاز به تانکی برای تزریق ماده بیهوشی به بدن ماهی داریم.

یکی از محققان این تیم عنوان کرد:  مرحله استشاقی هم  خود به دو دسته کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم می‌شود در کوتاه مدت نیاز به تزریق مجدد ماده بیهوشی نیست،  زیرا این نوع جراحی‌ها ظرف ۵ دقیقه تمام می‌شوند، ولی در جراحی‌های بلند مدت که بالاتر از ۵ دقیقه طول می‌کشد نیاز به تجدید ماده بیهوشی داریم.

پورمرتضوی ادامه داد: پس از رسیدن به سطح مناسب بیهوشی ماهی آماده جراحی می‌شود و وضعیت حیاتی اش به وسیله مانیتورینگ رصد می‌شود. پس از جراحی نیز ماهی در تانک ریکاوری قرار می‌گیرد؛ البته  وجود درد در ماهیان مورد شک است. با این حال مطالعات بهبودی سریع‌تر بعد از جراحی را با وجود ضد درد ثابت کرده اند و از ضد درد‌های رایج در ماهیان می‌توان به کارپروفن، ملوکسیکام، کتوپروفن، فلونکسین مگلومین، بتروفنول، مورفین و بوپرنورفین اشاره کرد.

او درباره قابلیت این میز جراحی گفت: قابلیت بی هوش نگه داشتن ماهی برای جراحی تا ۲ ساعت، ساخته شده از جنس پلکسی گلس، سبک، قابل حمل, قابل تنظیم برای ماهی های مختلف با سایز های مختلف، دارای واترپمپ برای گردش آب در حین جراحی ماهی با قابلیت تنظیم میزان فشار آب در حال گردش و راحتی محاسبه دوز بی هوشی و افزایش و کاهش دوز در حین بی هوشی ماهی را داراست.

یکی از محققان این تیم ادامه داد: همچنین مرطوب ماندن سطح بدن ماهی در حین بی هوشی،قابل استفاده در آزمایشگاه، کلینیک و حتی در مزارع پرورش ماهی، مجهز به سیستم هواده شارژی و  جلوگیری از وارد شدن آب به داخل بدن ماهی در حین جراحی دارد.

او گفت:  تست آزمایشکاهی و بالینی انجام شده است  و همچنین اولین جراحی تومور بیضه در ماهی زینتی کوی در ایران در بهمن سال ۱۳۹۷ با موفقیت بر روی این میز جراحی ماهی در دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران انجام شد. که ماهی جراحی شده تا به امروز زنده و کاملاً سرحال است.

منبع:باشگاه خبرنگاران جوان

انتهای پیام/